Hlavní obsah
Cestování

Zajímavá místa v Čechách a na Moravě, kde nepotkáte davy turistů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Zámek Karlova Koruna, Chlumec nad Cidlinou

Taky vyhledáváte klid, nesnášíte, když vám dav lidí dýchá na záda, a přesto chcete cestovat a poznávat zajímavá místa? Dnes vás na jeden takový pohodový výlet letem Českem vezmu.

Článek

Navštívíme šlechtická sídla, muzea, přírodní krásy a davy turistů určitě nepotkáme.
Začneme v Královéhradeckém kraji v městečku Chlumec nad Cidlinou na zámku Karlova Koruna. Barokní skvost byl vystavěn na místě bývalé tvrze na panství Františka Ferdinanda Kinského v letech 1721 – 1723, dle projektu světoznámého architekta Jana Blažeje Santiniho. V datování opravdu není chyba, zámek byl postaven za pouhé tři roky a na počest návštěvy císaře Karla VI. dostal název Karlova Koruna.

V roce 1948 byl celý areál i s empírovou oranžérií a rozlehlým parkem, znárodněn. Majitelům, rodu Kinských, byl navrácen až v roce 1992. Dnes na zámku uvidíte kromě architektonických skvostů unikátní expozici o historii tohoto šlechtického rodu a chovu koní, tzv. Chlumeckých plaváků. Celý zámek, včetně zrekonstruované jízdárny doslova svítí novotou a určitě stojí za návštěvu. V rozsáhlém parku můžete v klidu posedět na lavičkách a pozorovat pasoucí se koně. Zámek je pro veřejnost otevřen v obvyklé turistické sezóně, park celoročně. Zaparkovat můžete zdarma pod zámkem (naproti Lidlu) a v okolí najdete řadu příležitostí k občerstvení.

Aby si přišli na své i páni kluci všech věkových kategorií a milovníci techniky, pozvu vás nyní do muzea motocyklů v Radovesnicích, což je od Chlumce coby kamenem dohodil. Najdete tu více jak 500 exponátů, zejména historické motocykly, ale též staré traktory a nákladní automobily, které brázdily naše silnice před mnoha a mnoha lety.

O prázdninách sem můžete zavítat každý den, na jaře a na podzim o víkendech. Parkování bez problémů před areálem a zdarma.

A nyní se přesuneme malinko na jih do zámecké obory Žleby, aby milovníkům přírody nebylo líto, že jsme na ně zapomněli. A na co se můžete těšit? Na světový unikát, bílé jeleny, které nikde ve volné přírodě neuvidíte. V České republice jsou chovány ve čtyřech oborách, ale Žleby jsou jedinou otevřenou pro veřejnost, kde můžete ochočené stádečko pozorovat ze vzdálenosti 10 metrů. Pokud si návštěvu naplánujete na 12. hodinu nebo 15:30, uvidíte ještě letovou ukázku zdejších dravců. Spatříte najednou v letu orly, supa, krkavce, káně a několik druhů sov.

Obora je přístupná veřejnosti denně od května do září a její návštěvou podpoříte i zdejší záchrannou stanici. Jen prosím, své domácí mazlíčky nechte doma, do areálu vás s nimi nepustí, protože zvířata se jich bojí.

A jedeme dál, stále na jih, až do Telče. Dnes nás ale nebudou zajímat památky ani proslulé telčské náměstí, nýbrž muzeum techniky. Najdeme ho kousíček od centrálního parkoviště v prostorách bývalé pily. A co tu uvidíte? Rozsáhlou expozici historických automobilů, motocyklů, jízdních kol, ale též staré elektrospotřebiče a vybavení domácností našich předků. Unikátem je stará zubařská ordinace s vrtačkou na nožní pohon či dobová autodílna. To vše najdeme na ploše 900 m² od května do září denně, v dubnu a říjnu o víkendech a svátcích.

A jelikož jsme dnes ještě nebyli na hradě, vrátíme se o pár kilometrů na sever a vypravíme se na monumentální, ale trochu opomíjený hrad Roštejn (pozor, neplést s Rotštejnem, což je zřícenina úplně jinde). Goticko-renesanční sídlo se vypíná na skále v Javořických vrších. Bylo vybudováno pány z Hradce v průběhu 14. a 15. století. Ve II. polovině 16. století ho nechal tehdejší majitel Zachariáš z Hradce, přestavět. V roce 1915 bohužel hrad vyhořel po úderu blesku. Koncem 50. let minulého století bylo započato s jeho rekonstrukcí, která s přestávkami trvala až do roku 2020. V současnosti je ve správě Muzea Vysočiny a můžeme si tu prohlédnout expozici jihlavského muzea a z hradní věže se nám naskytne úchvatný pohled do kraje.

Sídlo stojí za to navštívit už jen kvůli jeho monumentálnosti. A pokud vás od návštěv hradů obvykle odradí náročný výstup na kopec, tak mám pro vás příznivou zprávu: Tady můžete vyjet autem až k hradní bráně a zaparkovat zdarma.

A ještě se podíváme na severní Moravu, konkrétně do arboreta Nový Dvůr nedaleko Opavy, kde budeme obdivovat krásu tropických a subtropických rostlin v rozsáhlých skleníkových sbírkách. Najdeme tu 115 druhů rostlin americké, africké, australské i asijské flóry. Kdo má raději stromy a keře, také si tu přijde na své. Dendrologická expozice se rozkládá na ploše 23 ha a uvidíte zde 700 druhů domácích i cizokrajných dřevin a rostlin.

A když už jsme na severní Moravě, nenecháme si ujít Letecké muzeum v Kunovicích, které můžete navštívit denně od dubna do října a provozuje ho parta nadšenců z řad milovníků letadel. A čím je ještě unikátní? Návštěvníky od vystavených exponátů neoddělují žádné bariéry a mohou se podívat i do nitra letounů – sportovních, dopravních i vojenských. Asi největším lákadlem je vládní speciál TU-154 M, tzv. Naganský expres, kterým se vracel náš zlatý olympijský hokejový tým v roce 1998 z japonského Nagana.

Tak šťastnou cestu a zase někdy příště!

Zdroje informací: Návštěva popisovaných míst + Muzeum veteránů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz