Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lorenová a Mastroianni: Utajená láska a bigamie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Repro z filmu

Lorenová a Mastroianni ve filmu Včera, dnes a zítra

Ikonický pár italského filmu Lorenová a Mastroianni patřili neodmyslitelně k sobě. Strávili společně stovky hodin před kamerou i v soukromí. Na veřejnosti ale zachovávali dekorum.

Článek

Filmovými partnery byli 40 let a natočili spolu 12 filmů. Že to mezi nimi jiskřilo a měli k sobě hodně blízko, to je patrné z každého jejich společného snímku. Jenomže: oba byli zadaní. Mastroianni byl od roku 1950 ženatý s italskou herečkou Florou Carabellou, se kterou měl dceru Barbaru. A Sophia Lorenová? Ta měla zpočátku obdivovatele, pak partnera, snoubence a nakonec manžela v osobě o 22 let staršího filmového producenta Carla Pontiho. Byl to on kdo ji objevil pro svět filmu. A jestli chtěla uspět v nastartované kariéře v Cinecittá, nemohla si dovolit žádné zálety, dokonce ani jen v myšlenkách. A navíc: byla tehdy, na počátku své kariéry, do 35 letého elegána Pontiho, který měl její osud ve svých rukách, šíleně zamilovaná.

Prvním společným filmem Mastroianniho a Lorenové byla černobílá komedie Škoda, žes taková potvora z roku 1954, kde si zahrála prohnanou zlodějku. Po boku Mastroianniho se v něm objevil i Vitttorio de Sica. O deset let později už byl tandem Lorenová-Mastroianni sehraná dvojice, která točila své nejlepší filmy: Včera dnes a zítra v roce 1963, kde ve třetí povídce hraje italská sexbomba prostitutku a předvádí striptýz, a Mastroianni jejího trochu natvrdlého klienta. O rok později spolu točili další film: Manželství po italsku. Opět velké jiskření a také velký úspěch. Když se novináři na MFF v Benátkách ptali, jak prožívají společné postelové scény, kategoricky odmítli jakékoli narážky na vzájemný vztah. „Jsme skutečně jen přátelé“ tvrdili oba svorně… Věřil tomu někdo?

Ve vztahu Lorenové a Mastroianniho fungovala skvělá chemie. Se svými oficiálními partnery si ale prožívali peklo.

Herečka měla za sebou několik potratů. S Pontim chtěli dítě a zdálo se, že jim osud není nakloněn. A k tomu všemu ho začala vyšetřovat policie pro bigamii. Vyšlo totiž najevo, že se s Lorenovou oženil i přesto, že už je ženatý od roku 1946 a má dokonce dvě manželské děti se svou zákonnou chotí Giulianou Fiastri.

Jeho osudem ale byla Sophia, do které se zakoukal jen čtyři roky po svatbě na soutěži Miss, kde byl v porotě, a černovlasá kráska byla jednou ze soutěžících.

Následovaly tajné zásnuby a po čase i tajná svatba v roce 1957, protože v Itálii nebyl rozvod katolickou církví povolen. Když se nakonec producentova svatba s herečkou provalila, byl to skandál první velikosti a Ponti byl obviněn z bigamie. Svatba se Sophií byla nakonec anulovaná a herečka prožívala traumatické období. O to větší, že veřejné mínění katolické země bylo proti ní a dávalo jí to znát. Za téhle situace zákonná manželka Pontiho, která už měla plné zuby manželových milostných tahanic, navrhla řešení: všichni tři si zažádají o  francouzské občanství a rozvod proběhne ve Francii. Francouzi jsou benevoletní a navíc vrcholí „zlatá šedesátá“. I to nesla Itálie nelibě. Ale po svatbě producenta s filmovou hvězdou v roce 1966 nakonec vše skončilo heppyendem. Veřejné mínění se uklidnilo a manželé se dočkali vymodlených potomků: synů Carla a Edoarda.

S Pontim prožila herečka 42 let, až do jeho smrti v roce 2007.

Ani Marcello Mastroianni neměl v manželství idylu. Flora se o jeho záletech pokaždé okamžitě dozvěděla z tisku i od věrných kamarádek. A herec měl doma peklo. Jenomže filmovým kráskám odolat nešlo. V roce 1968 natáčel s americkou star Faye Dunawayovou v Itálii film Místo na slunci. Romantická atmosféra Toskánska zřejmě zapůsobila. Mastroianni a Dunawayová spolu odjeli rovnou z natáčení. Love story vydržela tři roky. S půvabnou Catherine Deneuveovou to byla láska jak má být. Kdo by půvabné blondýnce odolal? Marcello určitě ne. A když herečka italskému svůdci po roce oznámila, že je těhotná, vzal to s klidem. Doma v Itálii si už mezi tím s manželkou vytvořili jakýsi status quo: manželství zachovají, ale každý si bude žít po svém. A tak když se narodila francouzské herečce v roce 1972 dcera Chiara, přišel Mastroianni i do porodnice a souhlasil s tím, aby dítě nosilo jeho příjmení. Za tři roky ale bylo také po lásce a Deneuveová zůstala s dcerou sama. Mastroianniho náručí prošly další a další filmové krásky: Bond girl Ursula Andressová, Anouk Aimée z Leloucheova ikonického filmu Muž a žena z roku 1966 a řada dalších.

Sophia Lorenová a Marcello Mastroianni spolu naposledy natočili v roce 1978 film Krevní msta. Pak se jejich herecké i osobní cesty rozešly. Ona se věnovala filmu a rodině, on filmu a svým dalším milenkám.

„Ano, jsem polygamní a navíc sobecký milenec. A vlastně ani ne moc dobrý. Ale dělám pokroky: Daří se mi mít jen dvě ženy najednou!“ prozradil na sebe pro magazín Paris Match.

Ne moc dobrý milenec? Ale i tak spousta žen a hereckých kolegyň Sophii Lorenové záviděla…

https://www.parismatch.com/bio/marcello-mastroianni

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz