Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sophia Lorenová: Jsem příbuzná Mussoliniho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Immortal-truth, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Sophia Lorenová

Jako malá zažila v Itálii na vlastní kůži fašisty v čele s Benitem Mussolinim. O pár desítek let později se ocitla v jeho rodině a stala se duceho příbuznou.

Článek

Spolu s mladší sestrou Marií měla Sophia Lorenová možnost vnímat atmosféru fašistické Itálie zblízka. O to překvapivější bylo, když jí sestra představila svého nastávajícího. Marii Villani Scicolone bylo tehdy 23 let a Romano jí učaroval. Seznámili se v hale jednoho římského hotelu, kde Romano hrál na klavír. Ten 34letý jazzový pianista měl pro budoucí zpěvačku a spisovatelku velké kouzlo. Byl čtvrtým a nejmladším synem fašistického diktátora Benita Musoliniho. Ale to se Maria dozvěděla o něco později. A když se rozhodla se svou láskou svěřit starší sestře Sophii, nastal problém. Italská herečka tehdy šla z role do role a měla za podpory filmového producenta Carla Pontiho před sebou velkou budoucnost. Prožívala v té době ale také velké životní turbulence. Provalila se totiž její tajná svatba s Pontim, který byl už ženatý! A to dokonce od roku 1946 a se zákonnou manželkou měli dvě děti. Producent byl obviněn z bigamie a rozhořel se obrovský skandál. Na herečku se snesl hněv katolické Itálie. A právě v téhle situaci ještě přilévat oleje do ohně známostí s potomkem fašistického diktátora? Riskovat, že další rodinný problém poškodí slibnou hereččinu kariéru? Bylo to dilema.

Láska ale zvítězila! A úspěch tak slavila strategie Mariiny matky Romildy Scicolone, která naopak svazku přála. Nakonec, nebyla by to Itálie, kdyby to dopadlo jinak. A nebyla by to Itálie, kdyby zde klan Mussoliniů neměl stále své společenské postavení. A tak si Maria řekla v roce 1962 s Romanem Mussolinim své životní ano. Slavná filmová hvězda Sophia Lorenová se jako švagrová duceho syna stala součástí rodiny Mussoliniů a příbuznou fašistického vůdce.

Sestra slavné filmové divy porodila mladému Mussolinimu dvě dcery: V prosinci 1962 se narodila Alessandra a pak Elisabetta. Jenomže v manželství to začalo po nějaké době skřípat. Romano vydával desky, hrál na koncertech a po barech a nebyl moc doma. Rodinu zanedbával. Maria se nakonec rozhodla pro rozvod.

Manželé se rozvedli v roce 1970. Neteře slavné herečky rostly do krásy, a tak se Sophia Lorenová rozhodla jejich štěstí trochu pomoci. Alessandře, která vystudovala medicínu na Římské univerzitě a živila se při studiu modelingem, dohodila práci u filmu. A v roce 1977 už s ní neteř hrála ve snímku Zvláštní den. Mimo jiné i po boku Marcella Mastroianniho. Alessandra natočila za podpory a pod křídly své tety Sophie přes deset filmů. Ten poslední v roce 1990.

Po svatbě rozehrála Alessandra Mussolini novou životní partii. Věrna svému jménu se dala na politiku.

Nejdříve na komunální úrovni. Ale měla větší ambice. Do Poslanecké sněmovny italského parlamentu byla poprvé zvolena v roce 1992. Naposledy v roce 2008 za stranu Forza Italia. A jako poslankyně Evropského parlamentu pracovala tři volební období, až do roku 2022.

Sophia Lorenová se netají tím, že má z neteře radost, nakonec - je její kmotra. Méně ji už potěšila její kniha Hra temnoty z ledna tohoto roku, ve které se Alessandra snaží vypořádat s temnou minulostí své rodiny. A na veřejnost se tak dostaly informace, které nikdy neměly spatřit světlo světa…

„Píšu v ní o podrazech otce i o matčině pokusu o sebevraždu. O babičce Rachele, manželce Benita Mussoliniho, která byla pro nás všechny oázou klidu. Ale také o babičce Romilde, která, když ji teta Sophia po svatbě s Pontim vyškrtla ze svého života, si své frustrace vybíjela na mojí matce. Když otec zemřel, matka mi zavolala s tím, že mi musí vyprávět spoustu věcí z rodinné historie, o složitém vztahu k babičce i o otcových manželských zradách,“ svěřila se Alessandra Mussolini časopisu Oggi. „I přes všechny své eskapády byl táta v podstatě plachý, introvertní člověk, který byl šťastný jedině u klavíru. Tam byl hudebník, a ne Mussolini. Je mi ale jasné, že díky jménu Mussolini a rodinné historii bude naše rodina neustále středem pozornosti. A tak jsem chtěla touto knihou trochu nadzvednout oponu a zbavit se našich traumatizujících tajemství!“ dodává Alessandra Mussolini.

Zdroj: Wikipedia, https://www.oggi.it/attualita/tag/alessandra-mussolini-intervista/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz