Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marilyn Monroe a Yves Montand: Čekali spolu dítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Common.wikimedia.org/wiki/Category:Marylin_Monroe#/media/

Marilyn Monroe

Tříměsíční hollywoodská love story americké sexbomby a francouzského herce nezůstala bez následků. Marilyn s Montandem v roce 1960 otěhotněla. Tajemství vyšlo najevo až 52 let po hereččině smrti.

Článek

Jestli Yves Montand věděl, že bude otcem dítěte Marilyn Monroe, tak to své manželce, herečce Simone Signoretové, po návratu z Los Angeles do Paříže, skromně zamlčel…Stačilo už to, že o jejich milostném románku mluvil celý svět. A Montand měl co vysvětlovat: Signoretová se o jeho love story dozvěděla z tisku.

Monroe a Montand se do sebe zamilovali v roce 1960 během natáčení muzikálové komedie George Cukora Pojďme se milovat! Protože svého manžela znala, do Hollywoodu ho na natáčení Simone Signoretová doprovázela. V Los Angeles jim studio zajistilo ubytování v Beverly Hills Hotel. Marilyn Monroe s manželem, dramatikem Arthurem Millerem, a Yves Montand s manželkou, měli bungalovy naproti sobě. Trávili spolu každou volnou chvíli: denně společná snídaně i večeře.

Silné náklonnosti obou protagonistů a jejich zamilovaných pohledů a gest si časem nešlo nevšimnout a plnila stránky amerických novin. A tak zatímco Monroe a Montand zářili, jejich polovičky se na společných akcích tvářili dost chladně. Věděli, že tvoří zamilované dvojici jen trapné garde. Proti Marilyn v sexy dekoltovaných šatech působila Simone, ikona francouzského filmu, dost usedle a s Millerem probírali něco tak nezáživného jako světovou politiku a prezidentské ambice Johna F. Kennedyho, který tehdy kandidoval proti Richardu Nixonovi. Marilyn a Montand jen seděli vedle sebe a usmívali se. Z fotek je zřejmé, že ani Millera ani Signoretovou jejich role evidentně nebavila.

Foto: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cO/Yves_Montand_Marilyn_Monroe.jpg

Marilyn Monroe a Yves Montand ve filmu Let’s make Love!

„Co říkáte obdivu svého manžela k paní Monroe?“ zeptali se na tiskovce francouzské herečky jízlivě novináři. „A který muž by zůstal chladný s krásnou Marilyn Monroe v náručí?“ odpověděla s úsměvem Signoretová. Ve skutečnosti ale měla na svého manžela, pověstného sukničkáře, vztek. I přesto, že byla zastánkyní tradiční ženské a mužské role v manželství, tedy, že žena má svého muže za všech okolností chápat a podpořit.

Na rozdíl od ní byla Marilyn šťastná. Konečně byla obklopena muži na úrovni: manželem a milencem. Dva intelektuálové jí v jejích představách zvyšovali prestiž. Celý život měla mindrák z toho, že si všichni myslí, že není dost chytrá. „Že můžu hrát jen takové role, kde mi diváci uvěří, že nerozeznám chlapa od ženské!“ narážela na komedii Někdo to rád horké, kde původně nechtěla roli sexy naivky vůbec přijmout. Teď měla za manžela uznávaného amerického dramatika, který kvůli ní opustil manželku a dvě děti, a urostlého francouzského herce, zpěváka a intelektuála, který se jí dvořil a navíc byl podobný jejímu ex Joe DiMaggiovi.

Vše bylo zahaleno růžovým oparem. Až na to, že natáčení se protahovalo díky stávce technického personálu. Snímek, který měl být natočený za pár týdnů, měl skluz. Navíc měl naivní zápletku a všichni čekali, zda vůbec bude úspěšný. Příběh chudé, leč poctivé tanečnice Amandy, která se zamiluje do svého kolegy v divadle, francouzského tanečníka Jean-Marca Clementa, z něhož se vyklube multimilionář, byl nakonec propadák.

Kamery stály a do toho přišel Signoretové telegram, že se má vrátit na natáčení nového filmu ve Španělsku. Miller, kterému s manželčiným flirtováním už došla trpělivost, také sbalil kufry, zamilovanou dvojici nechal napospas osudu a odletěl do Irska. Bylo jasné, že Marylinin flirt s Montandem je pro něj tou pověstnou poslední kapkou a že jeho manželstvím se otřásá v základech.

Marilyn a Montand zůstali v Los Angeles sami. „To krásné vzájemné přátelství“, o kterém hovořila v médiích Signoretová v souvislosti s ní, Monroe, Montandem a Millerem, vzalo za své okamžitě, jak letadla drahých poloviček odrolovala na start. Bouřlivá love story propukla naplno a trvala další tři měsíce. Společné noci a dny, procházky ruku v ruce… Bylo jim všechno jedno…

A když natáčení skončilo, Montand byl do Monroe zamilovaný až po uši. „Z Marilyn vyzařovalo světlo, kterému nebylo možné odolat,“ popsal ve své biografii vztah s americkou sexbombou. „Byl jsem zasažený láskou. Bylo to krásné a možná také proto, že to bylo až neskutečné,“ svěřil se ve své knize. „Ale ani jednou mě nenapadlo, že bych se nevrátil k Simone,“ dodává Montand. „Asi jedině v případě, že by mi zaklapla dveře, to bych se byl vrátil za Marilyn. I kdyby to třeba trvalo jen chvíli, dva, tři roky…Neměl jsem iluze, že by to trvalo déle, ale byly by to krásné roky.“

I Marilyn byla zamilovaná. „Udělali jsme to!“ svěřila se nadšeně své přítelkyni Leně Pepitone, když se s Montandem poprvé vyspala.

Nepochybovala o tom, že s ní Montand v Americe zůstane. Bylo to pro ni velké zklamání, když jí oznámil, že se vrací do Francie ke své manželce. „Simone je výjimečná žena a já bez ní nemůžu žít,“ prohlásil po návratu. A Simone Signoretová manželovi nevěru odpustila, i když byla hluboce zraněná.

Další rána pro Marilyn přišla zanedlouho. I když se herečka snažila manželství formálně slepit, Arthur Miller podal rozvod. Dramatický rozchod měl své následky. Marilyn, která byla těhotná, potratila. Krátce před tím se ale herečka setkala se svou přítelkyní, fotografkou Friedou Hullovou a zapózovala jí pro několik snímků. Má na nich viditelné bříško. „Řekla mi, že je těhotná a otcem je Yves Montand. Ale že to nesmím nikomu prozradit,“ svěřila fotografka Marilyno tajemství známému, kterému fotky darovala krátce před svou smrtí v roce 2014.

Věděl Montand, že s ním Marilyn čeká dítě? Nebo si své tajemství nechala pro sebe? Až do hereččiny smrti si spolu tajně dopisovali a bylo by s podivem, kdyby mu o tom nenapsala…

Rozvod Marilyn Monroe s Arthurem Millerem proběhl v roce 1961. O rok později nalezla hospodyně Marilyn po koktejlu barbiturátů a drog mrtvou. Až do své smrti nikomu, kromě Friedy Hullové, své tajemství neprozradila. Vyšlo najevo až po 52 letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz