Hlavní obsah
Zdraví

Extrémní skoky teplot mohou způsobit zdravotní komplikace. Pozor na infarkt nebo dehydrataci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Analogicus, www.pixabay.com

Teplotní skoky takového rázu mohou mnoha lidem způsobit zdravotní komplikace. Z teplot, kdy v noci bylo ještě k nule, najednou skok na třicetistupňová vedra. Problémy mohou mít i zvířata.

Článek

Teplotní skoky takového rázu mohou mnoha lidem způsobit zdravotní komplikace. Z teplot, kdy v noci bylo ještě k nule, najednou skok na třicetistupňová vedra. Problémy mohou mít i zvířata. Kde jsou ty časy, kdy se všechna roční období střídala postupně a správně. Změny teplot, které známe dnes, jsou jasným důkazem toho, že naše planeta reaguje na mnohé faktory.

Nedávno ještě v mikinách nebo bundách a dnes na začátku dubna krátké šortky a tílko. Některým lidem to však může způsobit zdravotní problémy. Lidé trpící srdečním onemocněním by na sebe měli být obzvlášť opatrní. Pro organismus je taková změna velkou zátěží a tělo se s takovou změnou musí popasovat. Pokud však není v pořádku, může takový člověk zkolabovat. Pokud se cítíte unavení, zůstaňte v klidu doma a odpočívejte. Když má organismus čas a prostor si na postupné zvedání teplot zvyknout, je to ideální stav.

Přetížení organismu může způsobit dokonce infarkt. Není radno si proto zahrávat a přeceňovat své síly a nerespektovat svůj zdravotní stav. Kdo trpí na vysoký tlak, by měl být zvlášť opatrný a dodržovat jistá pravidla. Pokud si nejste jistí, co můžete a na co si dávat pozor, doptejte se svého lékaře. Někoho může horké počasí svádět ke koupání. Určitě je to skvělý nápad, ale zase je nutno ochlazovat tělo postupně. Je velmi dobře známo, že ten, kdo je ze slunce rozpálený, by neměl najednou skočit do studené vody. Organismus dostane šok a kvůli stažení a roztažení cév může dojít ke zdravotním komplikacím.

Někdo přes zimní sezónu nic moc nedělá a když se najednou zvednou teploty, láká to k nějaké akci. Jenže právě tady může přijít problém. Tělo značnou dobu odpočívalo a bylo spíše pasivní. Najednou přijde větší fyzická zátěž a v kombinaci s horkem může dojít k vyčerpání a v případě nepravidelného zavodňování také dehydratace. Proto je třeba dbát na dostatečný pitný režim a přijímat mnohem více tekutin. Dobré je určitě doplňovat i minerály a tak zapojte i minerálky.

Některé lidi, kteří zrovna dvakrát horké počasí nemusí, to svádí k tomu, pustit si klimatizaci. Určitě je to dobrá věc, která dokáže organismus poměrně rychle a efektivně ochladit, ale také může způsobit řadu onemocnění. Takovým běžným jsou respirační problémy, problémy s močovými cestami nebo třeba zablokovaný krk, pokud klimatizace fouká přímo na vás. Určitě je dobré ji využívat, ale s velkou opatrností. V autě je navíc třeba si ji nechat vždy před sezónou zkontrolovat v servisu.

Takovým dalším nešvarem při horkých teplotách je, že lidé vyhledávají, kde a  jak se rychle ochladit. Někdo volí i návštěvu obchodního domu, který je většinou klimatizovaný. Ovšem tady opět nastává problém při rychlém a nepostupném ochlazení organismu. Z vysokých teplot přijdete do celkem dobře vychlazeného prostoru. Pro tělo je to obrovský šok a může vám to způsobit bolesti v krku, bolesti hlavy i rýmu. Ten, kdo je v takovém prostoru od ranních hodin, kdy je venku ještě menší teplota než v klimatizovaném prostoru, tak to není taková zátěž. Opět ale platí, že než takový člověk následně vyjde ven do vysokých teplot, měl by se postupně aklimatizovat. Je to ideální způsob, jak klimatizaci v horkých dnech zvládnout.

Nejenom lidé u takových teplotních skoků trpí, ale mohou dělat problémy i některým zvířatům. Problémy mohou pocítit zvířata, která jsou stará nebo ta, co mají respirační problém či problémy se srdíčkem. Jsou i druhy zvířat, která mají kvůli šlechtění už tak problémy s dýcháním a při vysokých teplotách by měla být spíše v klidu. Třeba taková psí plemena jako je mops, francouzský buldoček nebo různá molosoidní plemena mohou mít značné potíže. Dopřejte jim dostatek tekutin, stínu a omezený pohyb. Nepřetěžujte jejich organismus, který už má sám takové problémy s dýcháním.

Nutno připomenout každoroční problém, který se lidí i zvířat týče. Když s nimi cestujete v horkém počasí, nenechávejte je následně ani na pár minut samotné v autě, kde teploty šplhají nahoru velmi rychle a mohou způsobit vážné zdravotní komplikace a v některých případech i smrt. Je třeba zdůraznit, že to nevyřešíte pootevřeným okénkem. I když otevřete všechna a venku se vzduch nehne, nehne se ani ve vozidle. Je spousta lidí, které by to ani nenapadlo, ale bohužel je stále dost i těch, kteří si myslí, že se nemůže na tu chvilku nic stát. Věřte, že může.

Anketa

Máte rádi vysoké letní teploty nebo horko moc nemusíte?
Ano, horké letní teploty zbožňuji.
4,9 %
Ano, ale pouze někde u vody nebo na lehátku.
17,9 %
Ne, vysoké teploty mi nedělají dobře.
68,3 %
Ne, raději jsem někde v chládku.
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Zdroje:

https://www.fsps.muni.cz/inovace-SEBS-ASEBS/elearning/fyziologie/fyziologie-a-patofyziologie

https://www.cpzp.cz/clanek/5118-0-Pozor-na-tlak-pri-velkych-vedrech.html

https://www.ochranazvirat.cz/2022/06/29/co-delat-kdyz-najdeme-zvire-zavrene-v-horku-v-aute/

https://zpravodajstvi24.cz/vykyvy-teplot-imunita/#

https://cnn.iprima.cz/vliv-vedra-na-telo-372339

https://cesko.wiki/glob%c3%a1ln%c3%ad_oteplov%c3%a1n%c3%ad/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz