Hlavní obsah
Příroda a ekologie

I moře má svoji vlastní krávu. Je jím savec dugong indický, kterému se přezdívá mořská kráva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Na naší planetě žije nepřeberné množství velmi zajímavých živočichů. Jedním z nich je rozhodně ohrožený dugong indický alias mořská kráva nebo mořské prase.

Článek

Na celé planetě je tolik překrásných míst a jedním z nich je určitě moře nebo oceán. Žije v nich obrovské množství živočichů a některé spatřit je opravdu velké štěstí. A spatřit dugonga indického je rozhodně velké štěstí. Mořský savec, který byl inspirací vzniku mořských panen. Dugong je také překvapivě příbuzný se slonem.

Dugong indický (Dugong dugon)

Mořský savec z řádu sirén, do kterého patří i jemu velmi podobný kapustňák. Rozdíl mezi nimi je ve tvaru lebky a ve tvaru ocasní ploutve. Jeho domovinou jsou mělké pobřežní vody východní Afriky přes jihovýchod Asie a Austrálie až po Vanuatu. Další rozdíl proti kapustňákům je, že se nepouští do řek, ale drží se pouze v mořské vodě.

Dorůstá krásných tří metrů s váhou většinou od 400-570 kg. Zdokumentován byl i jedinec, který vážil více než tunu a měřil 4,06 m. Samci jsou větší než samice. Jeho tělo je spíše válcovitého tvaru bez hřbetní ploutve. Ocasní ploutev má dvě části, které jsou ve středu lehce rozděleny. Prsní ploutve většinou dospělci používají pouze pro změnu směru či posouvání se po dně.

Jejich zahnutý čumák je poměrně široký a je velmi dobře přizpůsoben k příjmu rostlinné stravy, kterou na dně vyhledávají. Na dně většinou vydrží 2 minuty, nicméně jsou schopni se potopit i na dobu 12 minut do hloubky nepřesahující 40 metrů. I když jejich hlavní zdroj potravy tvoří mořské trávy, někdy do jejich jídelníčku patří i mnohoštětinatci nebo sumky.

Foto: Autor: Kora27 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89626403

Dugong indický

Dugong se nadechuje nad hladinou. Jeho nozdry jsou umístěny na vrchu hlavy a díky tomu se nemusí nad hladinu vynořit celý. jejich oči jsou tmavé, malé a postrádají oční víčka. Oči ochraňuje membrána a díky mazovým žlázám dochází k promazávaní olejem. Celkově není zrak dugonga dobře vyvinutý. Ovšem sluch, to je něco jiného. Slyší velmi dobře, a to i přesto, že nemají vnější boltce, ale pouze malé otvory po stranách jejich hlavy.

Dugong se považuje za plaché zvíře. I když se však jedná o velkého tvora, je ve většině případů mírumilovný. Je třeba však brát na zřetel, že se stále jedná o divokého tvora. Je možné je vidět jak solitérně, tak ve skupinkách, kdy tvoří menší či větší stádečka. Většinou se pohybují rychlostí 10 km/hod. Pokud se však cítí ohroženi, mohou vyvinout rychlost až 20 km/hod. Jejich úhlavním nepřítelem jako všeho živého na planetě je člověk. Ve vodě je jeho úhlavním nepřítelem žralok, kosatka či krokodýl.

O rozmnožování dugongů se toho zas tolik neví. Většinou se vychází z pozorování, kterých ale tolik není. Odhaduje se, že samci pohlavně dospívají, když dosáhnou určité délky, a to něco okolo 240-260 cm. Březost samic se odhaduje něco okolo 14 měsíců. Většinou rodí jedno mládě, které kojí zhruba 14-18 měsíců. A protože je dugong savec, mládě se živí mateřským mlékem.

Lov dugongů je povolen pouze australským domorodcům. Jinak je jejich lov zakázán. Přesto je rybáři loven pro jeho maso, které je bohužel v mnoha zemích velmi oblíbené. Člověk je tvor, který většinu zákonů na ochranu nerespektuje, a tak i přes to, že jsou za jeho lov vysoké pokuty, pytlákům a rybářům jeho lov stále vynáší tolik, že jsou ochotni pokuty zaplatit.

Anketa

Znáte tohoto mořského savce nebo o něm slyšíte poprvé?
Ano, už jsem o něm slyšel/a.
56 %
Ne, slyším o něm poprvé.
9,5 %
Ano, a dokonce jsem měl/a možnost ho vidět na vlastní oči.
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 241 čtenářů.

Zdroje:

https://www.stoplusjednicka.cz/obr-z-pisecneho-oblaku-dugong-indicky-na-podmorske-pastve

https://www.redsea-project.com/post/mo%C5%99sk%C3%A1-kr%C3%A1va-dugong-dugon

https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/dugong

https://en.wikipedia.org/wiki/Dugong

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz