Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nestor kea: Novozélandský papoušek oplývá vysokou inteligencí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mark Whatmough, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Majitelé papoušků nepochybují o inteligenci svých opeřených kamarádů. Se svým parťákem komunikují a některé je možné naučit neuvěřitelné kousky. Nestor kea však svoji inteligenci prokazuje zcela sám, bez asistence člověka.

Článek

Existuje mnoho druhů zvířat, která oplývají různou měrou inteligence. Tu mohou využívat k hledání potravy, zabití své kořisti či vyhnutí se nebezpečí. Zvířata, která žijí ve společnosti člověka, se mohou naučit různé triky, které jsou někdy dechberoucí. Ovšem málo zvířat dokáže řešit různé hádanky jen díky své přirozené inteligenci. Nestor kea je papouškem, který toto zvládá zcela bez lidské pomoci.

Nestor kea (Nestor notabilis)

Endemický druh papouška, jehož domovinou jsou alpské oblasti západního pobřeží, jižní části ostrova Nový Zéland. Preferují údolí řek a pobřežní lesy. Jedná se o velkého papouška, který je jediným žijícím alpským papouškem. Je to velmi společenský papoušek a není neobvyklé, že je najdete ve společnosti až třinácti jedinců. Společně pak také hledají potravu. Potravu si shánějí brzy ráno a k večeru. Přes den se věnují odpočinku a noc tráví v korunách stromů.

Většinou mají peří zbarvené do olivově zelené a v obličejové části je spíše olivově tmavě hnědá. Zadek a hřbet mají zbarvený do červeno-oranžova a některé části křídel mají barvu matnou modrou. Jejich celkem krátký, ale široký ocas je modrozelený a je ukončen černou špičkou. Typický je pro ně dlouhý, úzký zobák, který má horní část zakřivenou. Zobák u samce je mnohem delší než u samice.

Vědci si dlouho mysleli, že nestor kea je monogamní jako je mnoho jiných papoušků. Nicméně bylo vysledováno, že někteří samci se rozmnožovali s více samicemi. Hnízda si vybírají ve skalních štěrbinách nebo na zemi pod stromy. Vejce snášejí od července do ledna a jejich počet se pohybuje mezi 2-5 vejci. Mláďata se klubou od 21 do 30 dnů. Dokud samice sedí na vejcích, stará se o ni samec, který jí zajišťuje potravu a sám ji krmí. Mláďata jsou zcela odkázána na krmení a péči rodičů. Zhruba ve věku dvanácti týdnů mladí papoušci opouští hnízdo. Samec je krmí ještě pár týdnů, dokud nejsou schopna se sama o sebe postarat.

Nestor Kea je papoušek všežravec. Jeho potravu tvoří více než 40 různých druhů plodin, semena, ořechy, ovoce, pyl, brouci, larvy, plži, ptáci, ale dokonce i králíci nebo ovce. Někdy potravu hledají i v odpadkovém koši. Právě kvůli útokům na ovce byl nestor kea farmáři pronásledován a zabíjen. Dokonce se za jeho ulovení vyplácela odměna. Jejich současná velikost populace je něco mezi 3-7 tisíci jedinců. Jsou proto ohroženým druhem.

Tento papoušek je velmi inteligentní a je schopen řešit i hádanky. Dokáží určit, jak a v jakém pořadí použít různé nástroje s cílem dostat se k potravě, která je zabezpečená. Dokonce spolu spolupracují. Dokázal vypracovat techniku, jak zneškodnit pasti na lasice, aby se dostal k nástraze v podobě chutných vajec. Velmi rád si také hraje. Jeho přezdívka „horský klaun“ mu celkem sedí. Je velmi zvídavý a rád zkoumá věci turistů nebo dokonce i auta. Ty často a rád poškozuje svým zobákem, třeba když se pustí do těsnění okolo oken.

Nestora keu nyní získala zoologická zahrada Tábor. Tak i díky tomu budou mít našinci možnost tohoto úžasného papouška vidět na vlastní oči.

Zdroje:

https://animalia.bio/kea

https://en.wikipedia.org/wiki/Kea

https://www.jcted.cz/83240-taborska-zoo-ziskala-jednoho-z-nejinteligentnejsich-ptaku-sveta-ohrozeneho-papouska-nestora-kea/?liveMode=1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz