Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pět tipů, jak ušetřit (a třeba i vydělat)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Potřebujete stan, gril, dron, nosič na kolo, vrtačku, lyže, projektor, housle, žehličku nebo třeba výrobník zmrzliny? Chcete si občas zafotit na analog, zahrát Activity nebo strávit noc v hamace, ale nechce se vám nic z toho kupovat?

Článek

Půjčte si to

Nebojte, nepíšu vám článek o tom, že máte zavolat kamarádovi nebo zazvonit na souseda. Předpokládám, že to by vás napadlo i beze mě. Pokud ale u žádného z nich se svou prosbou neuspějete, nemusíte hned házet flintu do žita. Jednadvacáté století a internet totiž přinesly revoluci nejen ve sdílení selfíček, ale i věcí. Takzvaná sdílená ekonomika (sharing economy, peer-to-peer economy), která je u nás poslední roky na vzestupu, dala vzniknout desítkám projektů, díky kterým si můžete za smybolický poplatek půjčit skoro cokoliv, o čem sníte nebo co zrovna potřebujete. Jaké to jsou?

  • Libary of Things - Knihovna věcí je prostor v centru Prahy, kde si za poplatek od 50 do 300 kč můžete půjčit nářadí, sportovní potřeby, deskové hry, věci na cestování či hudební nástroje. Kromě toho pravidelně organizuje také workshopy, při kterých se naučíte upcyklovat a pracovat rukama.
  • Knihovna věcí Brno - Analog, elektrická kytara, akuvrták, fén... To vše a mnohem víc si tu můžete zapůjčit podobně jako v klasické knihovně skrze jednorázovou výpůjčku nebo dlouhodobé členství. V případě první možnosti si věc vybíráte přímo v knihovně, v případě druhém si ji můžete rezervovat předem online.
  • SharyGo - Služba SharyGo se tituluje jako největší platforma pro půjčování věcí přes internet v Česku, a zprostředkovává půjčování mezi lidmi. Zajímat se o ni můžete tedy nejen, pokud si chcete něco půjčit, ale i tehdy, kdy se vám válí doma věci, které nevyužijete, a chcete je nechat vydělávat.
  • EBUU - Asi každá máma ví, že mít děti není levná záležitost. Místo nakupování nových autosedaček a oblečení (ze kterého váš malý poklad stejně za chvíli vyroste), si je můžete půjčit na EBUU, které nabízí i jejich zpětný odkup.
  • Facebookové skupiny - Vinohradská, Nuselská, Letenská parta... Pokud jste pražští, určitě jste existenci podobných skupin zaznamenali. Doba sociálních sítí způsobila, že našimi sousedy (vždy ochotnými pomoci) nejsou jen ti o patro nad námi, ale celá naše (virtuální) čtvrť. Využijte toho a zeptejte se, jestli nemá někdo na půjčení stan nebo šroubovák. Věřím, že se nejedna dobrá duše najde.

A pokud vás trápí opačný problém a jste zahlceni věcmi, na které se vám tak akorát práší, půjčujte je nebo je darujte do výše zmíněných knihoven. Poděkuje vám nejen peněženka, ale i naše planeta.

Sharing is caring!

Anketa

Půjčujete si věci online?
Ano, pravidelně
33,3 %
Ano, občas
0 %
Ne, vždy kupuji nové
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz