Hlavní obsah
Lidé a společnost

Barbie by neunesla svou hlavu a její kosti by byly tak křehké, že by musela lézt po čtyřech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Je správně, že je Barbie inspirací pro dospívající dívky? Co o ní vlastně víme?

Článek

Snad nikoho neminulo růžové šílenství, které zavládlo po uvedení filmu Barbie do kin. Blonďatá kráska je všude. Co všechno o ní víme?

Barbie poprvé spatřila světlo světa v roce 1959. Její původní podoba vydržela přes 50 let a prodalo se jí více než miliarda kusů. A i když jistě přinesla dívkám mnoho radosti, její kritici často poukazují na to, že celým generacím žen otiskla do hlavy nerealistickou představu o tom, jak má vypadat žena. Původní Barbie má nepřirozeně hubené nohy a úzký pas ve srovnání s velkými ňadry. Dle odborníků by přitom skutečná žena s mírami Barbie neunesla na úzkém krku svou hlavu a její kosti by byly tak křehké, že by musela lézt po čtyřech. Nemluvě o tom, že by se jí do těla nevešla ani půlka jater.

Co dalšího o Barbie víme?

Její celé jméno zní Barbara Millicent Roberts

Barbie, celým jménem Barbara Millicent Roberts, byla pojmenována podle dcery její stvořitelky Ruth Handler. Té na trhu chyběly panenky, které by neztvárňovaly novorozená miminka, ale dospělé ženy, díky kterým by si dívky mohly představovat budoucnost a při hře s nimi snít o všem, čím by se ony samy chtěly stát. Poslání „To inspire the limitless potential in every girl“ má značka Barbie dodnes.

Barbie se narodila 9. března 1959

Oficiální narozeniny Barbie představuje její veřejný debut na americkém mezinárodním veletrhu hraček Toy Fair v New Yorku v roce 1959. Stála tehdy 3 dolary a byla oblečená v dnes již ikonických černobílých pruhovaných plavkách.

Mattel vytvořil nereálný obraz těla

Kdyby byla Barbie skutečná, nebyla by schopná zvednout hlavu - má totiž dvakrát delší a o několik centimetrů tenčí krk než průměrná žena. Taky má užší pas než hlavu, což znamená, že by se jí do těla nevešla ani půlka jater. A vzhledem k šířce jejích kotníků, které by její tělo rozhodně nemohly unést, by musela chodit po čtyřech.

Jak zhubnout? Nejez, radí Barbie

V roce 1963 byla k jednomu z oblečků přiložena kniha s titulem Jak zhubnout a na druhé straně stálo slovo Nejez. Stejná kniha byla součástí kompletu s názvem Slumber Party spolu s růžovou koupelnovou váhou trvale nastavenou na 50 kg, což by pro ženu vysokou 1,75 m znamenalo hlubokou podváhu spadající do kritéria mentální anorexie.

Oplácaná Barbie nosí velikost 36

Za ta léta, co je panenka Barbie na trhu, prošla několika změnami vzhledu. První razantnější změnou prošly oči. Od roku 1971 byly malovány tak, aby se dívaly dopředu, ne do strany, jako tomu bylo do té doby. Tím Barbie získala zcela nový výraz v obličeji.

Roku 2016 pak Mattel v reakci na kritiku představil řadu nových typů postav: Barbie s křivkami (Curvy, která odpovídala velikosti EU 34-36…), vysoká Barbie (Tall) nebo drobná Barbie (Petite). Panenky jsou dnes prodávány v 7 barvách pleti (první Afroameričanka se v Barbie partě objevila v roce 1980), 22 barvách očí a s 24 různými účesy.

Ken je o dva roky mladší než Barbie

Ken, který získal své jméno po synovi Ruth Kennethovi, byl uveden v roce 1961. Je tedy o dva roky mladší než Barbie.

Barbie vystřídala víc než 250 zaměstnání

Už od šedesátých let je Barbie pracující ženou, která si na pohodový život s Kenem vydělává v nepřeberném množství „jobů“ – začala jako módní návrhářka v roce 1960, následovala zaměstnání kopírující společenské stereotypy o „ženských pracích“: baletka, letuška, zdravotní sestřička… V roce 1965 odletěla do vesmíru (čtyři roky před tím, než člověk prvně vstoupil na Měsíc) a v následujících letech oblékla například chirurgický plášť, uniformu pilotky nebo kostýmek po vzoru Hillary Clinton, v němž se ucházela o prezidentské křeslo.

Není růžová jako růžová

Oficiální barva Barbie je Pantone PMS 219 C.

Barbie je influencerka

Barbie má velký vliv i na sociálních sítích. Na Facebooku ji sleduje přes 14 milionů lidí, instagramové účty BarbieBarbiestyle mají v součtu 5,8 milionu sledujících a v roce 2015 spustila vlastní YouTube kanál a vydala se na dráhu youtuberky, která má ke dnešnímu dni 11,4 milionu odběratelů.

Nejdražší Barbie se prodala za 302 500 dolarů

Nejdražší panenka Barbie byla v roce 2010 prodána za 302 500 dolarů. Byla to unikátní panenka vytvořená šperkařem Stefano Canturim a peníze získala nadace pro výzkum rakoviny prsu. Nejprodávanější panenkou všech dob byla v roce 1992 panenka Totally Hair™ Barbie, která měla vlasy dlouhé až na zem. Každou vteřinu se někde na světě prodají tři panenky Barbie a její značka vydělá ročně více než miliardu dolarů.

Barbie se vyplatí i jako investice

Sběratelské panenky stojí obvykle kolem 100 dolarů (2 160 Kč), zatímco ty obyčejné, „nesběratelské“ si člověk pořídí už od 10 dolarů (216 Kč). Takzvaný „Svatý grál“ Barbie, první model vyrobený v roce 1959, se pak prodává v řádu tisíců dolarů.

Díky uvedení filmu s Margot Robbie a Ryanem Goslingem nicméně hodnota sběratelských kousků vyletěla o desítky procent: „Nikdy jsem neviděla takový zájem. Opravdu to (film) přináší spoustu nových dospělých do světa sbírání Barbie,“ řekla Marl Davidsonová, dlouholetá prodejkyně panenek Barbie, agentuře Reuters.

Panence Barbie zasvětily život ženy po celém světě

Dokonalé proporce panenky Barbie přiměly mnoho žen po celém světě ke změně svého vzhledu. Za plastiky utratily miliony dolarů a jednu živou Barbie máme i u nás v Česku.

Anketa

Je správně, že je Barbie inspirací pro dospívající dívky?
Ano
5,3 %
Ne
94,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz