Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi jsou pepíci z východu, jejichž jedinou chloubou jsou pivo, Gott a knedlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Co si o Češích myslí cizinci?

Článek

Ačkoliv se pohled cizinců na Čechy národ od národa různí, na jednom stereotypu se shodnou všichni: Češi jsou odtažití a ne příliš přátelští. Dále si cizinci notují v tom, že jsme velmi rezervovaní, máme nízké sebevědomí, neumíme přijímat komplimenty a nedokážeme se za sebe postavit.

Další stereotypy, na kterých panuje shoda napříč národy, je pak spojování Čechů s pivní kulturou a navštěvováním hospod, které přímo souvisí s představou, že máme vysokou toleranci k alkoholu a pijeme ho často a ve velkém množství.

V neposlední řadě nás pak většina světa vnímá jako vášnivé houbaře, víkendové chataře, fanoušky ledního hokeje, levnou pracovní sílu z východu a oddané vlastence, kteří žijí společně v multigeneračních domech.

Jak nás vidí jednotlivé národy?

Pokud se podíváme do konkrétních zemí:

  • Japonci si ve spojitosti v Českou republikou nejčastěji vybaví Prahu, kterou vnímají jako krásné město s bohatou kulturou a typickou středoevropskou atmosférou
  • Němci si spojují Čechy s knedlíky, chudobou a Karlem Gottem
  • Italové nám doporučují, abychom se víc smáli
  • Američanům se ve spojitosti s Českem jako první vybaví architektura následovaná přívlastky Rusko a komunismus
  • Francouzi si Česko asociují s architekturou a historií
  • Norové milují naše Tři oříšky pro Popelku (1973)
  • pro Rusy a Brity je Česko synonymem levného jídla a pití a oblíbenou destinací pro pánské rozlučky se svobodou
  • a pro Poláky znamená Česko knedlíky, pornoprůmysl, ale také hory a pepíky – výraz, kterým Poláci popisují švejkovskou mentalitu.

Třešničkou na dortu jsou pak lidé (a není jich málo), kteří stále netuší, kdo vlastně jsme a kde se Česká republika nachází nebo že jsme se oddělili od Slovenska, případně ti, co se přiklání k názoru, že jsme obyčejní a málo vzdělaní vesničané, jejichž jedinou chloubou je lahodný mok v podobě piva.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz