Hlavní obsah
Cestování

Co vidět v Paříži?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Vybrat to nejlepší z Paříže, města, které vás může stejně tak okouzlit jako dohnat k šílenství, není nic jednoduchého. Město významných muzeí, širokých bulvárů, špičkové gastronomie a módy toho nabízí tolik, že na to pár řádků zkrátka nestačí.

Článek

Pokusila jsem se proto dát do kupy alespoň čtyřicítku nejzajímavějších míst - památek, galerií, krásných zahrad i kaváren - která by vám při jeho návštěvě neměla uniknout.

Co vidět, navštívit a zažít v Paříži?

  • Eiffelova věž - Stavba postavená při příležitosti výročí Velké francouzské revoluce a Světové výstavy, která se v roce 1889 v Paříži konala, měla původně stát jen 20 let (roku 1909 měla být stržena). Nakonec se tak nestalo a z jejího vrcholu se už pěknou řádku let můžete kochat výhledem na celou Paříž. Ve třetím patře se nachází panoramatický bar, brasserie a restaurace oceněná michelinskou hvězdou.
  • Moulin Rouge - Moulin Rouge je jedním z nejslavnějších nočních klubů na světě a jeho dveřmi prošla řada hvězd showbyznysu, hudebníků a herců. Na jeho jevišti se v představení Féerie zrodil kankán, nejznámější tanec davcátého století, a se sklenkou šampaňského v ruce ho můžete zhlédnout i dnes. Nebo představení vynechte a zamiřte rovnou do střešního baru à Bulles.
  • Palais Garnier - Slavné pařížské divadlo, které je ztělesněním opulence a luxusu. Večer v Palais Garnier je pastva pro oči i pro duši.
  • Arc de Triomphe - Vítězný oblouk, který nechal postavit Napoleon na paměť svého vítězství u Slavkova. Po vystoupání 284 schodů se vám z něj naskytne výhled na La Défense i Louvre, ale dám ruku do ohně za to, že nejvíc fascinovaní budete z dopravy na kruhovém objezdu pod vámi.
  • Le Marais - Původně se v Marais pohybovali lidé z řad francouzské aristokracie, pak přišla francouzská revoluce a... Každopádně od té doby tahle pařížská čtvrť ožila a stala se jednou z nejvíc trendy částí města. Vydejte se sem za LGBTQ+ friendly podniky, vintage butiky, kavárnami, bary a uměleckými galeriemi.
  • Galeries Lafayette - Všechny obchoďáky Česka, podívejte se na Galeries Lafayette a styďte se. Tenhle majestátní obchodní dům, co měl původně sloužit jen jako malá módní galanterie, je aktuálně jedna z nejúchvatnějších nákupních destinací na světě. Za návštěvu stojí, i když právě nemáte rozpočet na novou kabelku od Hermès.
  • Musée d'Orsay - Než se z Musée d'Orsay stala přední světová galerie, sloužila budova jako významné vlakové nádraží. Její prostory ale nestačily stále se zvětšující velikosti vlaků, a tak dostala francouzská vláda geniální nápad - zaplnit ji uměním. Na své si tu přijdou zejména milovníci impresionismu a postimpresionismu.
  • Jardin des Tuileries - Jedna z nejslavnějších pařížských zahrad, Jardin des Tuileries, nacházející se mezi Place de Concorde a Louvre je hotová oáza uprostřed turistického pekla. Procházejte se, dejte si kafe, krmte holuby nebo si tu v létě s Pařížany zahrajte pétanque.
  • Bazilika Sacré-Coeur - Práce na této monumentální maketě římsko-byzantské stavby začaly v roce 1877: byla objednána v reakci na porážku v prusko-francouzské válce, protože Bůh musel být údajně naštvaný a potřeboval uklidnit. Její výstavba byla placená z veřejných prostředků a dokončení se dočkala téměř o půl století později, v roce 1914. Nachází se na slavném pařížském kopci Montmartre a je vyhledávaným cílem mnoha turistů (i podvodníků, tak pozor).
  • Tour Montparnasse - Tour Montparnasse, 209 metrů vysoký ocelovo-skleněný kolos, možná nedosahuje výšky Eiffelovy věže, ale zato ji z něj můžete vidět. Na vrchol vás vyveze superrychlý výtah a v šestapadesátém patře najdete kromě výhledu i expozici leteckých snímků Paříže, kavárnu a obchod se suvenýry.
  • Musée de l'Orangerie - Pokud se vám při slovech francouzské umění okamžitě vybaví výjev s lekníny, pak už Musée de l'Orangerie pravděpodobně znáte. V muzeu sice najdete i další umělce, ale jeho hlavním lákadlem je osm nadrozměrných obrazů, které impresionistický mistr Monet dokončil ve své zahradě v Giverny.
  • Marché des Enfants Rouges - Od roku 2000 je Marché des Enfants Rouges impozantní gastrozónou, kde se setkávají všechny kuchyně světa. Skočte si sem na oběd, sklenku vína nebo pro čerstvou zeleninu od francouzských farmářů.
  • Notre-Dame de Paris - Pokud se sem chcete vydat na mši, musíte si ještě chvíli počkat. Jak asi víte, v dubnu 2019 tuto velkolepou gotickou ikonu zachvátilo peklo a znovuotevření Notre-Dame je plánované až na jaro 2024. Nicméně katedrálu, které román Victora Huga zajistil kultovní status, pochopitelně nemůžu v seznamu vynechat.
  • Foundation Louis Vuitton - V roce 2014 bylo v Bouloňském lesíku otevřeno 11 galerií nadace Foundation Louis Vuitton, kde se střídají výstavy významných moderních a současných umělců. Muzeum vlastní mateřská společnost Louis Vuitton LVMH, ale po 55 letech ho převezme město.
  • Le Crazy Horse - Kabaret Le Crazy Horse, který uvádí nejprovokativnější představení na pařížské kabaretní scéně, byl poprvé otevřen v roce 1951 pod vedením legendárního Alaina Bernardina. Mimo pandemickou přestávku jsou jeho brány od té doby stále otevřené a lákají (nejen mužské) diváky z celého světa.
  • Musée de la Vie Romantique - V roce 1830 se devátý obvod hemžil skladateli, spisovateli a umělci. A právě v tomto roce si holandský umělec Ary Scheffer postavil malou vilu, kam zval hosty, mezi kterými nechyběl Chopin, Liszt nebo - což je v kontextu článku nejdůležitější - spisovatelku George Sand. Muzeum je proto nyní věnováno především životu a tvorbě Sand, ale jsou zde vystaveny i Schefferovy obrazy a další vzpomínky na období romantismu. Kromě toho tu najdete taky kavárnu a skleník na nádvoří lemovaném stromy, kde si můžete uprostřed horkého léta odpočinout.
  • Shakespeare & Company - Shakespeare & Company je kultovní knihkupectví (s kavárnou) na levém břehu Paříže, kde pocítíte ducha mnoha spisovatelů, umělců a bohémů, kteří zde v průběhu let pobývali.
  • Palais de Tokyo - Muzejní a výstavní budova v 16. obvodu byla otevřena v roce 1937 jako výstavní pavilon pro světovou výstavu Palais des Musées d'art moderne. Současně v ní najdete sbírky moderního umění a z přilehlého náměstí je naprosto dokonalý výhled na Eiffelovu věž.
  • Louvre - Byl by hřích navštívit Paříž a nepodívat se do jednoho z nejnavštěvovanějších muzeí světa (v roce 2018 Louvre navštívilo rekordních 10,2 milionu lidí). V Louvre najdete přes 35 000 exponátů (z celkové sbírky asi 554 tisíc) od pravěku po 19. století a je nesporně nulová šance, že je všechny uvidíte během jednoho dne. Jestli míříte jen za Monou Lisou - francouzsky La Joconde - vydejte se rovnou do Salle de la Joconde.
  • Montmartre - Montmartre je název historické čtvrti a jednoho z mála kopců v Paříži. Dřív byla oblast plná vinic a zahrad, kde stály větrné mlýny (některé na Montmartre stojí dodnes), pak se proměnila v působiště umělců, kteří zde tvořili a prožívali svůj bohémský život. Mezi nimi třeba Claude Monet, Vincent van Gogh nebo Pablo Picasso.
  • Musée Picasso - Musée Picasso možná není tak slavné jako ostatní pařížské galerie, ale rozhodně stojí za návštěvu. Galerie se nachází uprostřed čtvrti Marais, v bývalém zámku ze 17. století.
  • La Défense - La Défense je jedinou opravdu moderní čtvrtí v blízkém okolí Paříže a největší administrativní distrikt v celé oblasti Île-de-France. První mrakodrapy zde vznikaly už v 60. a 70. letech, přičemž inspirací byly newyorský Manhattan a downtown Chicaga. Největší dominantou La Défense je bezesporu Grande Arche, moderní vítězný oblouk, který doplňuje dvojici historických oblouků v centru města.
  • Musée National Rodin - Jedno z nejkrásnějších pařížských muzeí se nachází v hotelu, kde sochař strávil poslední roky svého života až do své smrti v roce 1917. V Musée National Rodin najdete legendární Polibek, i díla Camille Claudel, Rodinovy žačky a milenky, nebo díla Van Gogha, Moneta i Renoira.
  • Le mur des je t'aime - Le mur des je t'aime je pomník věnovaný lásce a zamilovaným. Na zdi je v 311 jazycích všech členských států OSN napsána všeříkající věta: Miluji tě.
  • Quartier Latin - Latinská čtvrť, nabízející nespočet kaváren a restaurací, patří k nejživějším místům v Paříži. K její uvolněné atmosféře přispívá i fakt, že se jedná o studentskou čtvrť, neboť je domovem významné světové univerzity Sorbonne.
  • Centre Pompidou - Díky svému vzhledu (tzv. naruby) - s trubkami, vzduchotechnikou a eskalárory, které hrdě zdobí exteriér, se Centre Pompidou stalo jednou z nejznámějších pařížských památek. Slouží jako kulturní centrum a galerie moderního umění a před jeho vchodem to zpravidla žije ve dne, v noci.
  • Canal Saint-Martin - Kanál původně sloužil k přivádění pitné vody a zboží do hlavního města, od konce 19. století byly jeho břehy sídlem továren a průmyslových skladů. Pak se vše změnilo, z mnoha továren se staly lofty pro stále větší francouzskou buržoazii (bobo) a nábřeží lemují desítky barů, restaurací a obchodů. Canal Saint-Martin je v současnosti vyhledávaným místem na víkendový piknik i procházky - zejména o nedělích a svátcích, kdy je zde zákaz vjezdu aut a silnice jsou vyhrazeny pro pěší a cyklisty.
  • Café des 2 Moulins - Kultovní kavárna na Montmartre na rohu ulic Rue Lepic a Rue Cauchois je známá především díky filmu Amélie z Montmartru. Právě tady totiž Amélie (v podání Audrey Tatou) pracovala jako servírka.
  • Marché aux Puces de Saint-Ouen - Marché aux Puces de Saint-Ouen je as 3000 prodejci a téměř 18 000 návštěvníky každý víkend považován za největší bleší trh na světě. Otevřen byl už roku 1885 jako skromný blešák na okraji města a od té doby se rozrostl do nevídaných rozměrů.
  • Avenue des Champs-Élysées - Jedna z nejvýznamnějších nákupních destinací na světě není žádná fádní ulice, ale vznešený bulvár plný luxusních obchodů, restaurací, galerií a kaváren.
  • Cimitière Père-Lachaise - V Père-Lachaise je pohřben téměř každý slavný umělec, co žil nebo zemřel v Paříži - od Balzaca, přes Chopina až po Oscara Wilda.
  • Sainte-Chapelle - Velkolepá gotická kaple, kterou zdobí patnáctimetrová okna s výjevy z Bible, byla postavena ve třináctém století na přání Ludvíka IX. Nachází se na Île de la Cité kousek od Notre-Dame a v roce 2007 byla s téměř 900 tisíci návštěvníky 13. nejnavštěvovanější památkou v Paříži.
  • Jardin du Palais-Royal - Jardin du Palais-Royal (česky Zahrada Královského paláce) je veřejný park, který se skrývá nedaleko Louvre, na nádvoří Palais Royal. Uprostřed se můžete kochat fontánou s vodotryskem, kousek vedle je jedno z nejfotografovanějších míst Paříže (Collones de Buren) a najdete tu i oblíbenou kavárnu světových módních blogerek Café Kitsuné.
  • Disneyland Paris - Disneyland asi netřeba víc představovat - pohádkové centrum zábavy, které se ve skutečnosti skládá ze dvou tematických parků Disneyland Park a Walt Disney Studios Park, zábavního centra Disney Village, golfového hřiště Golf Disneyland, několika hotelů a obytné a nákupní čtvrti.
  • Jardin du Luxembourg - Rozlehlá zahrada na levém břehu Seiny, kde pocítíte to pravé pařížské savoir-vivre. Ideální místo na piknik nebo čtení u slavné Medicejské fontány, jejímž autorem není nikdo jiný než Auguste Ottin. Lucemburský palác, kolem kterého se rozkládají (Palais du Luxembourg), je sídlem senátu.
  • Hôtel National des Invalides - Invalidovna je komplex budov zahrnující Muzeum armády, vojenskou nemocnici a domov pro válečné veterány. Jedná se o místo posledního odpočinku Napoleona a pohřbeni tu jsou i další z řad významných  válečných hrdinů Francie.
  • Bois de Boulogne - Bouloňský lesík, bývalý lovecký revír francouzských králů, je ideálním místem na odpočinek od rušných ulic Paříže. Na rozloze 850 hektarů najdete množství pěších stezek, cyklotras, dětských hřišť, restaurací... Nechybí ani muzeum, divadlo, půjčovna kol a na jezeře Lac Inférieur si můžete dokonce půjčit i loďku.
  • Café de Flore - Kavárna na slavném Boulevard Saint-Germain, která byla mezi světovými válkami významným kulurním místem, kde se setkávali intelektuálové, jako byli např. Jean-Paul Sartre nebo Simone de Beauvoir.
  • Printemps - Jeden z nejslavnějších pařížských módních domů Printemps se nachází na Boulevard Haussmann a za návštěvu stojí nejen v období Vánoc, kdy jeho výlohy rozehrávají čarokrásnou vánoční show. Poslední patro je věnované vintage a secondhand módě světových designérů a při vstupu na terasu se vám (zdarma) otevře nádherný výhled na Eiffelovu věž.
  • Château de Versailles - Nádherný a velkolepý zámek s rozsáhlými geometrickými zahradami a fontánami patří k vrcholným dílům klasicistního baroka. Postaven byl v polovině 17. století francouzským králem Slunce, Ludvíkem XIV., jako symbol absolutistické monarchie. Château de Versailles je pravděpodobně nejznámější zámek ve Francii, a i když se nachází asi 20 km od Paříže, ve výběru nemůže chybět.

A pokud by vás zajímala další místa, která v Paříži navštívit, přečtěte si článek s tipy na nejlepší pařížské sekáče, moje oblíbená muzea a galerie, nebo ten, jak si město světel vychutnat do posledního doušku. Výběr nejlepších kaváren najdete v mapě, a jestli vás zajímá cokoliv dalšího, napište mi do komentářů nebo do zpráv na mém Instagramu.

On se voit à Paris!

Zdroje:

https://www.lonelyplanet.com/france/paris

https://www.parisinsidersguide.com

https://www.thetimes.co.uk/travel/destinations/europe/france/paris/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Paříž

https://www.printemps.com/fr/fr/printemps-paris-haussmann

https://en.chateauversailles.fr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz