Hlavní obsah
Internet a technologie

Jednoduchý návod, jak nenaletět podvodníkům na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jak nenaletět podvodníkům, kteří se snaží zneužít vaší důvěry a vybílit vám účet?

Článek

Podvody v online prostředí zažívají nevídaný boom. A i když tomu, aby vás někdo okradl, nelze nikdy úplně zabránit, vyplatí se udělat všechno pro to, abyste riziko alespoň minimalizovali. Proto stejně, jako dbáte určité opatrnosti v běžném životě, měli byste dodržovat základní pravidla i při práci s počítačem. Následující krátký přehled by vám měl pomoci s rozpoznáním aspoň těch nejčastějších příznaků rizikového e-shopu:

  • Chybějící povinné informace - Na seriózním webu nikdy nechybí název provozovatele, jeho sídlo, telefon, e-mail, obchodní podmínky a IČO. Pokud je na e-shopu nemůžete dohledat, něco je špatně.
  • Podívejte se, jestli obchod není na seznamu rizikových e-shopů - Česká obchodní inspekce o podvodech ví a pravidelně aktualizuje informace o internetových stránkách, které považuje za rizikové především z důvodu nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv. Před nákupem se proto vždy podívejte, jestli e-shop v databázi není uveden.
  • Chybějící obchodní podmínky - Spotřebitel musí dle zákona dostat jasné informace o tom, s kým smluvní vztah uzavírá, za jakých podmínek a u koho případně bude reklamovat a vracet zboží, zda sídlí v Česku, v EU, anebo mimo tyto země. Pokud údaje chybí, je to znak rizikového e-shopu a nákup byste si měli rozmyslet
  • Recenze od zákazníků - Recenze uváděné na webu možná mohou vypadat důvěryhodně, ale nikdo vám nezaručí, že si je nenapsal podvodník sám. Před nákupem si proto vždy název obchodu zadejte do vyhledávače a dohledejte si zkušenosti skutečných zákazníků. Pokud e-shop u recenzí zobrazuje i fotografie, pomocí např. Google Lens si ověřte, jestli je provozovatel jen nestáhl z některé z veřejných fotobank.
  • Internetová doména - Doménu, na které e-shop běží, si můžete ověřit – pro české domény na www.nic.cz, pro zahraniční třeba na www.whois.net. Seriózní e-shop nemá důvod skrývat údaje o vlastníkovi domény. Stejně tak můžete při kontrole domény například zjistit, že byla zaregistrována před několika dny či týdny. A když se pak podíváte na e-shop, tamní „dvacet let na trhu“ náhle začne vypadat dost podezřele.
  • Neexistence zabezpečeného připojení HTTPS - Použití HTTPS protokolu je dnes již standardní součástí většiny nově vznikajících webových stránek, aplikací nebo e-shopů. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je novější verze protokolu zajišťující komunikaci mezi webovým serverem a prohlížečem. Na rozdíl od původního HTTP (Hypertext Transfer Protocol) přenášená data šifruje a snižuje tak riziko zneužití osobních údajů, záměny obsahu či odposlech online komunikace. Weby běžící na HTTPS jsou tedy bezpečnější. V praxi to funguje tak, že uživatel zadá do prohlížeče nějakou URL například www.bozieshop.cz a prohlížeč vám stránku otevře a před www. zobrazí buď http:// nebo https://. Pokud se vám tedy v liště nahoře objeví nezabezpečený http://www.bozieshop.cz, mějte se na pozoru.

A jak radí i Policie ČR: Nedůvěřujte, prověřujte.

Anketa

Naletěli jste někdy podvodníkům na internetu?
Bohužel ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://www.rascasone.com/cs/blog/co-je-https-http-ssl-tls

https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

https://www.policie.cz/clanek/internetove-podvody-policie-radi-nenaletet.aspx

https://www.mujrozhlas.cz/dobre-dopoledne-s-ceskym-rozhlasem-olomouc/jak-nenaletet-podvodnikum-na-internetu-vse-dulezite-na

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz