Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem feministka. A vy byste měli být taky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miguel Bruna / Unsplash

Holím si nohy, ráda nosím podpatky a jsem feministka. Je něco špatně?

Článek

Hned na úvod vyložím karty na stůl: Jsem feministka.

Nepřestali jste číst? Super. Prvním filtrem jste prošli. Má smysl vám něco psát.

Představujete si mě teď jako tlustou, chlupatou, zlou, frustrovanou ženskou, která nenávidí muže? Jako někoho, kdo po nocích píše transparenty s hesly „Vagina vládne všem“ a „Konec nadvlády penisů“, kterými mává na demonstracích za ženská práva? Jako nevyrovnanou osobu, která trpí komplexem méněcennosti a bojuje za hysterickou ideologii, berličku neúspěšných žen, jménem feminismus?

Ještě víc super. Tenhle článek je přesně pro vás.

Co je feminismus

Od té doby, co se otevřeně označuju za feministku, jsem v Česku rozpoznala několik typů reakcí na svou názorovou otevřenost - od pohrdavě zvednutého obočí, odsouzení, trapného ticha a přání změnit téma, přes nenápadný (hlavně, aby ho nikdo neviděl) spiklenecký souhlas, po velmi častou poslední možnost: radikální konfrontaci, někdy před očima, jindy za zády. A právě poslední jde často ruku v ruce s nepochopením feminismu jako takového a neznalostí toho, o co feministkám ve skutečnosti jde. Takže o co nám jde?

Wikipedie říká, že feminismus označuje spektrum ideologií, politických a sociálních hnutí, která si kladou za cíl definovat, zkoumat a dosáhnout politické, ekonomické a sociální rovnosti mezi pohlavími. (Všemi pohlavími, mám-li přilít olej do ohně.)

Nerovnost, proti které my feministky táhnem, většinou pramení z patriarchálního uspořádání společnosti založeného na genderových stereotypech a rolích a součástí našich snah je tak i boj se sexismem, misogynií (nenávist, pohrdání a předsudky vůči ženám), gender pay gap (ženy v Česku berou o 16, 4 % méně než muži, průměr EU je 13 %) nebo boj za ženská práva (třeba toho na interrupci).

Jinými slovy nám jde o to, abychom nebyly vnímány jen jako tupý stroj na dělání dětí, který se má starat o to, aby se muži - nejvyššímu z nejvyšších - dostávalo všeho, co si zrovna usmyslí. Abychom měly stejná práva a příležitosti. Aby úspěch stejně jako výše naší odměny nezáležely na tom, co máme mezi nohama, ale na tom, jak tvrdě dokážeme pracovat a jaké máme schopnosti. Aby teoreticky stejné šance, které nám zaručuje zákon, byly viditelné i v praxi. I když totiž u nás můžeme studovat, pracovat a vůbec se realizovat (děkujeme muži, že jste nám to umožnili), pořád se tak nějak počítá s tím, že se při tom stihneme postarat o rodinu a domácnost, budeme svůdné, upravené a vždy k dispozici. Což, pokud si občas chceme dopřát i luxus jménem spánek, v současném nastavení systému a společnosti pořád možné není.

Může si žena dovolit nechtít děti?

Co není feminismus

Pokud jste četli předchozí řádky pozorně, mohli jste si všimnout, že o nadvládě žen nepadlo ani slovo. Feministky netouží po moci. Oceňujeme galantní chování a rády si necháme pomoct. Nepotřebujeme mužům dokazovat, že jsme lepší než oni. Stejně tak netvrdíme, že muži a ženy jsou stejní, jak je často špatně vykládáno. Fyzické odlišnosti vidíme a chápeme.

Jediné, co chceme, je, abychom měly možnost se samy rozhodnout, jak chceme svůj život žít. Abychom nebyly zatížené předsudky, očekáváními a iracionálními stereotypy „prostě proto“, že jsme ženy. Aby zmizela platová nerovnost, vedla se debata o konsentu, domácím násilí a znásilnění (které, pánové, existuje i v manželství). Aby se do diskuzí o ženských tématech měly možnost zapojit relevantní ženy, a ne pouze parta postarších politiků v oblecích. Aby otázka starosti o domácnost a děti neměla předem danou odpověď. Abychom měly příležitost ukázat, co umíme, a podmínky pro to získat práci, po které toužíme.

Abychom měly možnost žít takový život, jaký žijí muži.

Chceme toho moc?

PS: Tady se můžete podívat, jak moc se váš obraz aktivistické feministky píšící tento článek shoduje s realitou.

Zdroje:

https://www.respekt.cz/tydenik/2008/29/nova-vlna-feminismu

https://zena.aktualne.cz/kariera/co-znamena-feminismus-dnes-a-proc-se-proti-nemu-tolik-lidi-v/r~921934ac40c511e9b5e8ac1f6b220ee8/

https://www.respekt.cz/newsletter/kazdy-den-slysim-predsudky-a-stereotypy-o-kterych-pisu

https://www.databazeknih.cz/knihy/feministkou-snadno-a-rychle-prirucka-argumentu-pro-debaty-s-rodinou-a-prateli-510660

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz