Hlavní obsah
Móda a trendy

Kabelka v ceně bytu? Seznamte se s Hermès Birkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Birkinka není pouhá kabelka. Je to klíč do světa luxusu.

Článek

Ve věku 76 let zemřela britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkin, považovaná za sexsymbol 70. let. Femme fatale, která se proslavila zejména na francouzské kulturní scéně, má na svém kontě padesátku filmů, dvacet alb a bouřlivý vztah s šansoniérem Sergem Gainsbourgem, se kterým nazpívala hity, co jsou označovány za hudební ztělesnění sexu.

Jméno Birkin ale není skloňováno jen v hudebním či filmovém světě, nýbrž i v tom módním. Po ikonické kabelce Birkin od značky Hermès, pojmenované po britské herečce, touží tisíce žen po celém světě a pořídit si ji není vůbec jednoduché.

Birkinka totiž není pouhá kabelka. Je to klíč ke dveřím společenské smetánky, ikonický kousek, ikona módního světa a symbol společenského statusu. Cena jednoho kousku se pohybuje od 250 tisíc po více než 11 milionů korun. V čem je tak výjimečná a proč do ní ženy investují tolik jako například do nemovitostí?

Jak to celé začalo

Příběh Birkinek se začal psát při letu z Paříže do Londýna, kde se Jane Birkin náhodou setkala s tehdejším výkonným ředitelem značky Hermès, Jeanse-Louisse Dumassem. Když se pokoušela vložit proutěný koš, který s sebou do té doby všude nosila, do prostoru pro příruční zavazadla, víko se otevřelo a obsah se rozsypal po celé uličce. Dumas pomohl herečce sesbírat věci a zavtipkoval, že by potřebovala spíš kabelku s kapsami. Ona mu odvětila, že kdyby Hermès začala vyrábět kabelky, do kterých by se vešlo „vše, co pracující matka potřebuje“, tak by se i vzdala svého košíku. Jak to dopadlo, už asi tušíte. Muž odvětil, že jí nějakou navrhne, a dodal žádost, zda by se mohla jmenovat po ní, tedy Birkin.

O rok později představil Jeans-Louiss Dumass Jane kabelku Birkin, která měla prostorný ale zato propracovaný kožený design, který je ideální pro denní nošení. Kapsy na Birkin byly na přání herečky navrženy funkčně tak, aby byly pevně utěsněny a nic z nich nemohlo vypadnout.

Výroba jedné birkinky trvá 48 hodin

Společnost Hermès začala vyrábět tašky v Paříži v roce 1984. V typickém tvaru ji dnes můžete pořídit v několika velikostech i odstínech od růžové přes bílou až po žlutohnědou. Šije se zpravidla z telecí kůže, ale narazit můžete také na modely z kůže krokodýlí, pštrosí nebo ještěrčí. Neodmyslitelně spjatý s birkinkou je takzvaný „clochette,“ (francouzsky zvoneček), který tvoří zámek a klíč uložený ve speciálním koženém poutku. Povrch kabelky – jinak také hardware – je z pozlaceného kovu nebo palladia. Některé extra luxusní birkinky zdobí i diamanty či jiné drahokamy. Kvůli dokonale precizní ruční práci trvá zhotovení jedné kabelky až 48 hodin a každý jeden kousek vyrábějí ručně řemeslníci, kteří musí projít nejméně pětiletým výcvikem.

Toužíte vlastnit birkinku? Jednoduché to nebude

Kromě exluzivity značky Hermès, náročnosti výroby a precizních materiálů ovlivňuje cenu kabelky Birkin její omezená dostupnost. Získat novou birkinku totiž není vůbec jednoduché. Nelze jen tak naběhnout do obchodu a koupit si tu, po které toužíte. Dříve jste se museli zapsat na tzv. waiting list (čekací listinu) a doufat, že na vás v průběhu pěti až deseti let přijde řada. Dnes podle novinářky Amy Odell máte například utratit za zboží Hermès stejnou hodnotu, jako stojí vaše vysněná kabelka, případně „pozvat na večeři“ zaměstnance Hermès. Anebo být dostatečně důležití nebo slavní, aby se o vás módní dům Hermès začal zajímat.

Celkový počet tašek Birkin, které společnost ročně vyrobí, je tajemstvím. Odhaduje se však, že v oběhu jich může být kolem 200 000 kusů.

Kabelka jako investice

Hermès Birkin stojí na pomyslném vrcholu kabelek, do kterých se vyplatí investovat. I když její prodejní cena začíná zhruba na 250 tisíci korunách a limitované a exkluzivní modely se prodávají za miliony, její hodnota rok od roku roste. V lednu vzrostly ceny o pět až deset procent oproti čtyřprocentnímu nárůstu v roce 2022.

Není proto divu, že kabelky Birkin jsou také oblíbeným předmětem sběratelů. Nedávno hongkongský miliardář Joseph Lau prodal v aukci 76 kabelek firmy Hermès za sedm desítek milionů korun. Černá kabelka Birkin, která kdysi té, co jí dala své jméno, patřila, se vydražila v roce 2011 za necelé tři miliony. Tuto částku herečka a zpěvačka věnovala obětem japonského zemětřesení.

Anketa

Toužíte vlastnit birkinku?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Je to zbytečné, zdlouhavé a předražené? Možná, ale spousta žen tento proces ochotně podstupuje a žene její cenu výš a výš. Birkinka v jejich očích totiž není pouhá kabelka. Je to brána do světa luxusu, symbol společenského statusu a životní styl.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zemrela-jane-birkinova-40437912

https://forbes.cz/birkinka-v-poslednim-tazeni-proc-jsou-luxusni-poskozene-kabelky-ty-nejzadanejsi/

https://refresher.cz/90768-Kabelky-Birkin-od-Herm-s-stoji-stovky-tisic-korun-Proc-si-nekteri-Cesi-koupi-kousek-kuze-v-cene-maleho-bytu

https://www.hermes.com/us/en/content/106191-birkin/

https://en.wikipedia.org/wiki/Birkin_bag

https://denikn.cz/1090207/nakup-legendarni-kabelky-birkin-pripravte-si-statisice-prodavace-si-predchazejte-cupcaky-a-po-roce-se-mozna-dockate/

https://forbes.cz/gainsbourg-hermes-a-milionove-dedictvi-zemrela-jane-birkin/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kabelky Birkin

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz