Hlavní obsah
Cestování

Na co si dát pozor při nákupu levných letenek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Kde koupit nejlevnější letenky? Rady, jak ušetřit a na co si dát pozor.

Článek

Greenpeace nedávno spočítalo, že létat po Evropě je výhodnější než jezdit vlakem. Londýn z Prahy za 790 Kč, Budapešť za necelou tisícovku, Korfu z Vídně za 560 Kč. Ale jak už to tak bývá, není všechno zlato, co se třpytí. A u lákavých akčních nabídek to platí dvojnásob. Jak na nákup levných letenek a na co si dát pozor?

Kde levné letenky kupovat?

Stránek, kde pořídíte letenky za hubičku, existuje nespočet. Využít můžete nejrůznější srovnávače typu Kiwi nebo Azair.cz, které za vás ceny letenek nezávisle porovnají. Mějte ale na paměti, že čím častěji budete ceny letenek kontrolovat, tím snazším cílem se stanete pro jejich algoritmy. Abyste předešli umělému navýšení cen, vždy srovnávače otevírejte v anonymní režimu vašeho prohlížeče.

Další možností je zkusit štěstí u samotného dopravce, kde se stačí přihlásit k odběru novinek nebo zapnout tzv. hlídače cen do vámi vybrané destinace a sledovat příchozí e-maily, které vás budou informovat o aktuálních akcích nebo slevách.

A poslední - z mé zkušenosti nejlepší - cestou je sledovat weby jako Honzovyletenky.cz, Cestujlevne.com, Akcniletenky.com, Jaknaletenky.cz, Cestolet.cz, Zaletsi.cz, nebo zahraniční TravelFree.info, které mapují trh letecké dopravy a pravidelně informují jak o letenkách v tarifu discount fare (oficiální promo akce dopravců), tak o těch v error fare, kdy jsou ceny letenek extrémně nízké vinou zaměstnance aerolinek, který je chybně zadal do globálního systému GDS. Ve druhém případě na nic nečekejte a zaplaťte letenky, než budou pryč. (Hrozí však, že společnost chybu zjistí, letenku vystornuje a vrátí vám peníze.)

Na výhodné nabídky můžete narazit také ve facebookové skupině Travel Free group, která se na akční letenky specializuje.

Ve které dny letět?

Ušetřit při nákupu letenky lze i přizpůsobením dne, kdy poletíte. Obecná rada zní, že levnější bývají letenky ve všední dny směrem k prostředku týdne. Analytici farecompare.com však šli ještě dál a připravili detailní doporučení v závislosti na ročním období.

Nákup na srovnávači letenek nebo přímo u aerolinky?

Pokud pro vás není prioritou pohodlnost a zákaznická podpora v češtině, většinou se vyplatí používat srovnávače jen pro vyhledávání a letenky pak koupit přímo u letecké společnosti. Kromě toho, že si srovnávače (logicky) účtují někdy skryté, jindy přiznané poplatky za zprostředkování, se v případě zrušení letu můžete dostat do nepříjemných komplikací. Nejenže mají většinou problém s vrácením peněz (buď nedostanete nic, nebo v lepším případě jen kredit, který opět musíte uplatnit u nich), ale ve chvíli, kdy aerolinka z jakéhokoliv důvodu zruší let a měla by se o vás postarat, tj. nabídnout vám nejbližší použitelný spoj do zvolené destinace, vše musíte zdlouhavě řešit přes zprostředkovatele.

Zvažte odlety a přílety z blízkých letišť

Ačkoli odbavilo pražské letiště v roce 2019 rekordních téměř 18 milionů cestujících, rozhodně nepatří k těm největším v Evropě. Proto je vhodné při plánování své cesty zahrnout odlety i ze sousedních zemích, odkud se dají sehnat akční letenky snáz. Úsporu si však dobře spočítejte, protože odlet z letiště v jiné zemi znamená další náklad spojený s autobusovou / vlakovou jízdenkou, odjezdovými / příjezdovými poplatky nebo ubytováním. Dávejte si také dostatečnou časovou rezervu na možné dopravní komplikace cestou na letiště.

Letět přímo nebo s přestupem?

Letět přímým letem je bezpochyby mnohem rychlejší a pohodlnější, ale obecně platí, že lety s přestupem vycházejí levněji. Čím více přestupů a delší doba, případně red-eye (noční let), tím mají ceny tendenci klesat.

Ceny letenek v různých měnách

Když už jste na stránkách dopravce a plánujete koupi letenek, zobrazte si před platbou cenu v různých měnách. Divili byste se, na jaké rozdíly občas narazíte.

Také, pokud se rozhodnete koupit letenky v cizí měně, nepoužívejte pro platbu karty českých bank. O svou úsporu byste přišli kvůli jejich nevýhodnému kurzu. Použijte radši Revolut, který má jeden z nejvýhodnějších kurzů.

Dejte si pozor, kam letíte

Nízkonákladové společnosti zpravidla létají na menší letiště dál od hlavních měst. Když letíte do Stockholmu, doletíte s Wizz Airem nebo Ryanairem na letiště Skavsta, které je 100 km od města. Cesta se vám prodlouží o další hodinu a půl a prodraží o 300 Kč. Obdobně na tom budete při příletu na londýnská letiště Luton a Stansted nebo pařížské Beauvais, ale tam si ještě o stovku připlatíte a cesta vyjde na dalších 400 Kč. Vždy si proto spočítejte, kolik vás bude stát doprava z letiště do centra města. Někdy je to totiž víc než cena samotné letenky.

Odbavení on-line

Drtivá většina nízkonákladových společností si najde sebemenší důvod, proč vám naúčtovat pár desítek dolarů či eur navíc a odbavení na letišti rozhodně patří k jednomu nich. Pozorně si proto přečtěte zprávu, která vám po rezervaci letenky přistane v e-mailové schránce, abyste při příjezdu na letiště předešli nepříjemnému (a drahému) překvapení. Odbavení on-line je většinou zdarma.

Pozor na předražená zavazadla

U většiny leteckých společností se liší přepravní podmínky. Poctivě si nastudujte limity na velikost a váhu jak odbavených, tak kabinových zavazadel, ať se vyhnete případným doplatkům.

Foto: web aerolinky Vueling (ukázkový screenshot)

Velikost zavazadel u společnosti Vueling

Ne vždy je výhodné letenky vracet. Někdy je lepší nechat je propadnout

Na letenky zakoupené on-line se nevztahuje dvoutýdenní lhůta pro odstoupení od smlouvy bez udání důvodu a bez sankce. Letenky nelze vrátit jako běžné zboží jen proto, že si nákup rozmyslíte.

Vždy si proto čtěte podmínky storna nebo změny letenky u jednotlivých společností (obecně platí, že čím levnější letenka, tím přísnější jsou podmínky) a zvažte, zda není výhodnější nechat letenku radši propadnout.

Není všechno zlato, co se třpytí

Před zbrklým nákupem akční letenky se dostatečně informujte také o nabízené destinaci, a to zejména o cenách ubytování, dopravy a základních potravin, ať vás dovolená ve výsledku nevyjde na desetitisíce. (Doporučuji server Numbeo.com.)

Povědomí byste měli mít i o sezóně, na kterou se letenky prodávají. Například do Thajska lze letět levně v termínech do konce září, což sice znamená levné mimosezonní ubytování, ale také velkou pravděpodobnost nekonečných dešťů a horkého počasí, které na většině thajského území ustupují až s příchodem podzimu.

Anketa

Kupujete akční letenky?
Ano, pravidelně
35,7 %
Ano, občas
32,1 %
Ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte (negativní) zkušenost s nákupem levných letenek? Podělte se o ni v diskuzi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz