Hlavní obsah
Internet a technologie

OnlyFans: Byznys s nahotou, kde se točí miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

O online pasáctví a agenturách, které se vydávají za modelky.

Článek

Když jsem nedávno psala článek o OnlyFans, platformě, na které se prodejem erotického obsahu dají vydělat miliony dolarů, tušila jsem, že téma, které dosud bylo pro spoustu lidí nad třicet velkou neznámou, vyvolá silné ohlasy. Nejen proto, že máme jako Češi kohokoliv, kdo vydělává víc než my, přirozenou potřebu nenávidět. To by se ještě dalo s úsměvem přejít. Ale zejména proto, že dívky, které si tvorbou explicitních fotek a videí vydělávají, jsou sotva plnoleté. A co je ještě horší, jak v listopadu upozornil i dokument České televize OnlyFans: Láska na prodej (na kterém jsem se spolupodílela), kariéra OnlyFans modelky je snem nejedné dospívající dívky, dost možná i vaší dcery.

No a dnes přileju olej do ohně (a naštvu vás zřejmě ještě víc).

Co je to OnlyFans?

Pokud jste článek nečetli nebo o OnlyFans slyšíte poprvé, jedná se o sociální síť, která umožňuje tvůrcům monetizovat vlastní online tvorbu. Z počátku vznikla jako stránka pro umělce, kteří zde pro své předplatitele mohli publikovat autorská díla (recepty, tipy na cvičení), ale svou zlatou žílu nakonec našla jinde: v sexuálně explicitním obsahu. Nejúspěšnější modelky dnes díky této platformě vydělávají miliony dolarů ročně a z OnlyFans se stal fenomén „personalizovaného porna“, který nelze přehlížet.

  • V srpnu 2023 bylo na OnlyFans celosvětově 240 milionů uživatelů a přes 3 miliony tvůrců. Mezi uživateli Onlyfans je 77,36 % mužů a 22,64 % žen. Nejpočetnější věkovou skupinou je skupina 25-34 let.

Jak OnlyFans funguje?

OnlyFans funguje na principu pay-per-view (placení za zobrazení). Osmdesát procent výdělku jde tvůrci, dvacet procent platformě. Předplatné, které se pohybuje od pěti do padesáti dolarů měsíčně, umožňuje uživatelům sledovat příspěvky jejich oblíbeného autora (fotografie, videa, živá vysílání, stories), hlasovat v anketách nebo interagovat s jeho příspěvky. Mnohem zajímavější peníze se ale točí v soukromých zprávách. Tam uživatelé chatují s tvůrci, kteří pro ně tvoří obsah na přání. Většina OnlyFans modelek má pro tyto účely vytvořený speciální ceník obsahující položky jako jsou nahé fotografie, videa, sexting nebo textové, video či audio hodnocení pánského přirození. Ty si pak uživatel může zobrazit v momentě, kdy za ně zaplatí.

OnlyFans je práce na plný úvazek, nebo… ?

Základem pro to, aby dívka na OnlyFans uspěla a vydělávala astronomické částky, o kterých píšou bulvární média, je nejen pravidelnost v tvorbě obsahu, ale také nepřetržitá online komunikace s fanoušky (čím aktivnější modelka je, tím víc vydělá) a propagace na sociálních sítích.

A s ohledem na skutečnost, že dívky působící na OnlyFans často ještě studují a s marketingem nemají sebemenší zkušenost, ve vodách šedé ekonomiky se zrodil nový (velmi výdělečný) byznys s nahotou, který jim dal pomocnou ruku. OnlyFans agentury.

Foto: Zdroj: Fandafia.com

OnlyFans agentury

Co si pod tím představit? Jak na svých stránkách uvádí nejmenované z nich, jediné, co musí modelka, která chce vydělávat na OnlyFans dělat, je dodávat pravidelně foto a video obsah, který jí agentura určí. O vše ostatní - nastavení a správu profilu, propagaci, komunikaci s fanoušky, se postará jejich tým.

Foto: Zdroj: The Bunny Agency

Z pohledu modelky to tedy znamená, že si párkrát týdně objedná nové prádlo ze SHEIN a v pokojíčku nafotí a natočí to, co po ní její manažer žádá. Čas od času na svém TikToku nebo Instagramu zmíní, jak své fanoušky miluje a jakou jí komunikace s nimi dělá radost, a za peníze, které jí přijdou každý měsíc na účet, odjede na dovolenou v Dubaji.

Agentura mezitím několikrát denně nahrává nové příspěvky na OnlyFans i další sociální sítě sloužící k propagaci modelky, které spravuje, tým (složený z tzv. chatterů) 24/7 jejím jménem odepisuje odběratelům a za to si bere menší či větší provizi z celkového výdělku.

Foto: Zdroj: Fiverr.com

No a optikou člověka platícího odběr té které modelky to pak vypadá tak, že místo s mladistvou dívkou, ke které si vytvořil citové pouto (což ho nutí utrácet víc a víc), si ve skutečnosti každý večer vypisuje s čtyřicetiletým mužem, který si takto přivydělává po nocích.

Budoucnost OnlyFans agentur

Je to legální? Pokud je modelka plnoletá, tak ano. Na internetu lze dohledat nespočet návodů, jak takovou agenturu založit a provozovat, jak vytrénovat chattery, aby z odběratelů vytáhli co nejvíc peněz. Můžete si pořídit speciální CRM systém na management OnlyFans nebo kompletní kurz, ke kterému dostanete i vzory smluv a šablony na to, jak vést konverzace a tvořit obsah. Na pár kliknutí se dozvíte, jak profil nastavit tak, abyste neporušovali pravidla platformy (která se snaží proti agenturám bojovat), zjistíte jak a kde dívky propagovat… A s nástupem umělé inteligence to vypadá, že si brzy agentury vystačí už úplně samy. Místo chatterů bude odpovídat chatbot a s tvorbou obsahu pomůže některý z grafických programů.

Říkáte si, že když se tahle informace dostane ven, celý OnlyFans byznys se musí nutně zhroutit? Nemyslím si, že je to tak jednoznačné. Pořád se najdou modelky, které služeb agentury nevyužívají a svůj profil si poctivě spravují samy. A pak ty, které to jen tvrdí.

Otázkou tedy zůstává, komu a jak dlouho budou odběratelé věřit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz