Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pohlaví jsou jen dvě. Nebo jsme se fakt už zbláznili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jak se liší pohlaví, gender a genderová identita?

Článek

Když jsem chodila do školy, učili nás, že jsou všehovšudy dvě pohlaví - muž a žena. Že když mi nic nevisí mezi nohama, jsem holčička a mám tudíž nosit růžovou, mít dlouhý vlasy a hrát si s panenkami. Bráchovi zas oblékali maskáče a hnali ho po fotbalovém hřišti pobíhat za míčem.

Dnes je doba jiná. Kromě mužů a žen se (nejen v mediálním světě) lze setkat s jednorožcem, neutrois, dvojí duší nebo třeba vlkem. Zbláznili jsme se už definitivně? Nebo kde se stala chyba?

Pohlaví jsou a vždycky byla jen dvě

Chyba není v nás, v dnešní společnosti nebo znuděné mládeži, ale v tom, jak často zaměňujeme pojmy pohlaví a gender, respektive genderová identita.

Pohlaví je biologické rozlišení. Jsou to biologické vlastnosti, které odlišují lidské bytosti jako ženy a muže, zejména odlišnosti týkající se pohlavních orgánů a reprodukčních dispozic. Tvrzení, že pohlaví člověka není určeno při narození, ale je výsledkem sociálního a psychického vývoje, není pravdivé. Pohlaví při narození určeno je – geny na pohlavních chromozomech. Žena má dva chromozomy X a muž má jeden chromozom X a jeden Y. Čas od času se narodí člověk, u kterého nejde pohlaví jednoznačně určit, protože je nositelem charakteristik (pohlavní orgány, chromozomy, hormony atd.) obou pohlaví. V tomto případě jde o intersex osobu (tzn. osoba, která se narodila s pohlavními orgány, které nejsou ani mužské, ani ženské, termín nahradil pojem „hermafrodit“).

Gender je pak soubor očekávání od mužů a od žen, který je proměnlivý v místě a čase. S těmito očekáváními se seznamujeme od dětství zejména v rodině a pak ve škole, prostřednictvím médií atd. V rámci socializace se učíme ženským či mužským rolím se vším, co by k tomu mělo patřit.

A konečně genderová identita představuje náš vnitřní pocit příslušnosti k určitému pohlaví, pocit, zda se cítíme být ženou, či mužem, případně ani jedním. Genderová identita se vytváří v našem mozku a je ovlivňována působením hormonů a jiných biologických procesů. Zásadní roli zde hraje rovněž i prostředí, které například ovlivňuje, jak vnímáme gender, nebo (ne)přijímání sama sebe na základě toho, jak silně naplňování genderových norem vyžaduje.

Pro osobu, u níž genderová identita a pohlaví připsané po narození nejsou v souladu, používáme obvykle termín transgender člověk (nebo zkráceně trans člověk). Pokud tyto skutečnosti v souladu jsou, používáme termín cisgender člověk (cis člověk = opak transgenderu). V obou případech se jedná o to, že se člověk identifikuje jako žena, nebo jako muž, jsou ale i lidé, kteří se nedokážou zcela ztotožnit ani s jedním z uvedených pohlaví.

Ti se pak v rámci genderové diverzity hlásí například k:

  1. Agender/Neutrois — neidentifikují se vůbec s konceptem pohlavní identity
  2. Androgyne/Androgynous — mají mužské i ženské pohlavní charakteristiky a definují se jako třetí pohlaví
  3. Bigender — střídají identifikaci mezi mužskou a ženskou, na rozdíl od androgynního typu, který prožívá obě současně
  4. Female to Male/FTM — osoba v přechodu ze ženy na muže
  5. Gender Fluid — v čase proměnlivé preference sebevyjádření
  6. Gender Nonconforming/Variant — širší kategorie pro ty, kdo se nechtějí identifikovat s rolemi, které od jejich pohlavní identity okolní prostředí očekává
  7. Gender Questioning — pro ty, kdo se ještě hledají
  8. Genderqueer — obecná kategorie pro nekonformní pohlavní identifikaci, většina položek z tohoto celého seznamu sem zapadá
  9. Male to Female/MTF — osoba v přechodu z muže na ženu
  10. Neither — přeložte si to jako „Necítím se být ani mužem, ani ženou. A tečka“
  11. Non-binary — tito lidé odmítají rozdělení na ženské/mužské role, gender vnímají jako širší komplex faktorů
  12. Other — může to znamenat cokoli, včetně „do mé sexuální identity vám nic není“
  13. Pangender — podobné jako „androgynní“, ale o něco širší, dá se definovat jako že zahrnuje všechna možná pohlaví
  14. Two-spirit — termín se vztahuje k nativním Američanům, tj. Indiánům; ve více než 150 kmenech existovala okolím respektovaná genderová kategorie člověka se „dvěma dušemi“, mužskou i ženskou.
  15. & nekonečně dalším.

Abychom si to teda shrnuli: biologická pohlaví jsou dvě - muž a žena a nejsou otázkou volby. Genderových identit, tedy příslušností, ke kterým se rozhodneme hlásit a podle jejichž pravidel cítíme, že chceme žít, je nespočet a jejich volba je na nás. Nejsou to synonyma. A odhlédnu-li od módní vlny a touhy některých jedinců po zviditelnění, je dobře, že se o tom mluví. Doufám totiž, že je to jako se vším novým. Nejdřív se nám to nelíbí a postupně si zvykneme, až nám to nakonec bude připadat úplně normální.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz