Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč? A proč? A proč?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Proč je tak důležité ptát se proč?

Článek

Když jsem loni v létě seděla uprostřed lesa a poslouchala rozhovory dětí, které pobíhaly kolem, fascinovalo mě, jak často se na něco ptají. Jak často opakují oblíbenou dětskou otázku „proč“. Jak často hledají odpověď. Na věci, o kterých by mě ani nenapadlo přemýšlet.

A tak jsem stejnou otázku začala pokládat i sama sobě. Proč dělám práci, kterou dělám? Proč trávím jediné dny volna, které mám, na dětském táboře? Proč píšu blog? Proč nedokážu přijmout to, jak vypadám? Proč množství papírků, co mám zmačkané v peněžence, určuje, jak dobře se mi bude žít? Proč je tak důležité ptát se proč?

Protože „proč?“ je zásadní otázka naší existence. Hledání smyslu našeho chování, života.

Simon Sinek v jednom z nejsledovanějších TED talků v historii (How great leaders inspire action) představuje model zlatého kruhu, v jehož středu stojí právě slůvko „proč“. Jak vysvětluje i ve své knize, „proč“ je základním kamenem myšlení úspěšných podnikatelů, firem a organizací, které velkou měrou ovlivnily svět. Znát své „proč“ je ale stejně důležité, i když jste zaměstnanec. Proč děláte práci, kterou děláte? Dává vám odpověď smysl? Souzní s vašimi sny, hodnotami? Nebo je načase něco změnit?

Ptát se „proč?“ je i klíčem k lepším vztahům, sebehodnotě nebo rozhodnutím. Proč se cítíte mizerně? Máte k tomu skutečný důvod, nebo jsou vaše pocity zcela iracionální? Proč máte ze schůzky takový dojem? Je založený na pravdě, nebo podléháte chybám vlastního mozku a nechali jste se zmanipulovat? Proč se hlásíte na vysokou? Proto, že se chcete vzdělávat? Nebo že to od vás očekává okolí? Proč upřednostňujete práci před vztahem? Máte toho skutečně hodně, nebo se vaše priotity změnily a už s ním / ní jste jen ze setrvačnosti? Abyste nebyli sami?

A v neposlední řadě je otázka „proč?“ základním pilířem života ve společnosti a kritického myšlení. Proč máte dělat tohle a nedělat tamto? Mají všechny příkazy a zákazy shora smysl? Vychází vaše jednání a názory z vás, nebo jen kopírujete vzorce chování, které jste bezmyšlenkovitě převzali?

Dětská zvědavost mi připomněla, jak je na první pohled jednoduchá otázka „proč?“ zásadní. Kolik důležitých odpovědí dokáže odhalit. V práci, ve vztazích, v životě. A i když to není vždycky příjemné, prosím, nepřestávejte se ptát:

„Proč?“

„A proč?“

„A proč?“

„A proč?“

Pořád dokola. Jako malé děti. Jedině tak se totiž dostanete k odpovědi, kterou potřebujete znát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz