Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svět, jak ho známe, tu nemusí být napořád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

„Až vám ty internety jednou vypnou, všichni umřete,“ říkává mi táta vždy, když se řeč stočí k tomu, co dělám.

Článek

Neopovrhuje tím jenom mnou nebo marketingem, ve kterém dělám, ale každým, kdo k práci nepotřebuje kladivo a kombinačky. Lidmi, co si dovolují brát peníze za to, že jen sedí u počítače. A nic pořádného neumí. Dialog (respektive monolog) pak zpravidla směřuje k vizi totálního blackoutu a apokalyptické vidině konce moderní civilizace.

Má pravdu? I když bych si přála opak, bojím se, že má. Co tak pozoruju kolem sebe, po letech relativně pohodového, moderního života, ve kterém spousta z nás vyrostla, jsme tak nějak přestali počítat s tím, že může nastat den, kdy se o sebe budeme muset postarat. Kdy nám nepomůže Siri, Google ani stát. A dost možná – pokud se zrovna nehlásí k hnutí preppers – ani náš kamarád.

Kdo je připraven, není překvapen

Poprvé jsem na zmínky o preppers narazila někde mezi zprávami o vykoupených regálech obchodů a snaze Billa Gatese ovládnout svět, tedy v počátcích pandemie covid-19. A i když jsem se zatím nestala věrnou zákaznicí e-shopu preppers-shop.com a místo článků na Prepper.cz si pořád radši přečtu ty na ELLE nebo Heroine, jejich filozofie je mi vcelku sympatická. Preppers, nebo taky survivalisté, se totiž nevzdali odpovědnosti za sebe sama. Předpokládají zánik moderní civilizace, politiky i ekonomiky, a i přes to, že si ho nepřejí, různými způsoby se na něj připravují.

Jestli si teď ťukáte na čelo a představujete si blázny zabedněné v podzemních bunkrech (které jdou teď na dračku, by the way), na diskuzních fórech jako Rozpad.cz nebo Preppers.cz určitě pár takových exemplářů najdete. Většinu z nich ale tvoří úplně obyčejní lidé žijící normální životy. Nemají žádné poznávací znamení, jsou jako my. Jen jsou připraveni na všechno, co může přijít.

Preppeři nejsou ti, kteří zneužijí situace a začnou rabovat obchody, mlátit slabší a všechno demolovat. Mají etický kodex. Jsou spíše jako Rick Grimes, který chce chránit „svůj lid“, zajistit mu dostatek jídla a dopřát mu v každé situaci co nejlepší život.
https://www.chladnezbrane.eu/clanky-a-recenze/preppers-zakladni-nastroje/

Preppers jsou zkrátka lidé, kteří nespoléhají na technologie, státní instituce a na to, že se o ně někdo jiný postará. Využívají všech výhod, které jim moderní doba nabízí, ale mají – na rozdíl od většiny z nás – jasný plán B.

Svět, jak ho známe, tu nemusí být napořád

Uznávám, že od holky, co na Instagramu sdílí tipy na rtěnky a kavárny, zní rady, že byste se měli naučit rozdělávat oheň, zacházet s mačetou a zachraňovat životy, celkem zvláštně, ale věřte mi, že fakt není na škodu počítat s tím, že svět, jak ho známe, tu nemusí být napořád. Neříkám, že hned musíte stavět bunkry a nakupovat zásoby na několik let dopředu dopředu, ale vědět, jak se postarat o sebe a vlastní rodinu – ať už v betonové džungli nebo uprostřed lesa – by bylo fajn.

Protože až nám ty internety jednou skutečně vypnou…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz