Hlavní obsah
Finance

Příspěvek na auto jen pro PAS s agresí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Od r. 2022 může o příspěvek na auto žádat více lidí s poruchou autistického spektra (PAS). Nejen ti, kteří mají diagnostikovanou závažnou poruchu intelektu, ale nově i ti, kteří mají projevy agrese.

Článek

Autistům s těžkým funkčním postižením se rozšířil nárok na pořízení motorového vozidla. Příspěvek je až do výše 200 tisíc Kč. Pro těžce zkoušené pečující rodiny je to jistě dobrá zpráva. Rozšíření nároku na příspěvek se týká lidí s PAS, kteří mají i přes zavedenou léčbu závažné projevy agrese, kvůli kterým např. nemohou využívat prostředky hromadné dopravy. Vláda konečně zohlednila lidi s PAS, pro které je cestování hromadnou dopravou až tak stresující, že se v obranné reakci mohou uchýlit k agresi vůči sobě nebo okolí. Z úsporných důvodů se ale už nepamatuje také na ty, kterým cestování hromadné dopravy znemožňují jiné projevy úzkosti a stresu. Mohou to být např. silné úzkostné či panické ataky, rituály a kompulze.

Je mnoho lidí s PAS, kterým by auto velmi usnadnilo život, nicméně na příspěvek na auto nemají nárok. Tak to zkouší cestou alespoň veřejných sbírek. Podobně jako my. Naše nejstarší dcera má diagnostikovanou formu PAS, konkrétně Aspergerův syndrom. Ovlivněna je její samostatnost a celková schopnost orientace. Občas se bojí sejít ze schodů, je citlivá na některé zvuky. Má svůj vlastní detailní fantazijní svět a je velmi bystrá. Oproti tomu zaostává v sociálních dovednostech, které je třeba trénovat. Dojíždíme proto pravidelně na nácviky sociálních dovedností a na vyšetření u psychologa a psychiatra. Každodenní dojíždění do její školy s jejími 3 mladšími sestřičkami prostřednictvím MHD bývá stresující a celkově náročné. Nemáme možnost hlídání, tudíž všude jezdí dcery se mnou. Nemáme auto, které by nám usnadnilo fungování a na příspěvek, vzhledem k tomu, že dcera není dostatečně agresivní, nemáme nárok. Zkusili jsme to tedy prostřednictvím sbírky.

Odkaz zde: https://www.znesnaze21.cz/sbirka/pomozme-matylde-s-autismem-ziskat-klid-na-cestach

Naše sbírka je však ve stínu jiných medializovaných sbírek, tudíž se pohybujeme na 0 % z cílové částky a asi se to jen tak nezlepší. Člověk se tak postupně ujišťuje, že je v tom opravdu sám. Pracuji na doplnění si své pedagogické kvalifikace a věřím, že jednou k tomu autu doputujeme. Jen to bude za delší čas, než jsme doufali. Nicméně lidí, kteří by potřebovali pomoc, je mnohem více, jen nejsou tolik vidět. Je to škoda. I menší částky dokážou dělat zázraky.

Zdroje

https://autismport.cz/o-autistickem-spektru/detail/prispevek-na-motorove-vozidlo-prakitcke-informace

https://socialnipolitika.eu/2021/01/prispevek-na-auto-pro-osoby-s-autismem-a-prispevek-na-pomucky-pro-osoby-s-demenci-vlada-schvalila-zmeny-v-davkach/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz