Hlavní obsah
Rodina a děti

Čím více kroužků, tím lepší rodič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (Element5 Digital)

Jsou děti, které po škole lítají z jednoho kroužku na druhý a z rodiče se stává taxikář. Organizačně to dá někdy fušku. Není to někdy spíše na škodu?

Článek

Má dcera má formu PAS a tak pravidelně docházíme na vyšetření k paní psychiatričce. Pokaždé se nás ptá na podobné věci. Jedna z otázek vždy směřuje k volnočasovým aktivitám. Tedy zda má dcera nějaké kroužky, zda je nějaká změna a naposled se i dcery ptala, zda ty kroužky, co má, jí stačí. Když se na tuto otázku zeptala, proběhlo mi hlavou: „Jsou dva kroužky málo? Čím více kroužků tím lépe? A co kdyby náhodou neměla žádný kroužek?“ Dceři to takto vyhovuje a to je hlavní.

Kolik kroužků je tak akorát? Když občas čekám na dceru před školou, vídám děti, jak se baví na téma, kam všude ještě po škole jdou. Často právě míří na různé kroužky. Někteří mají kroužky každý den a někdo i 2 kroužky za den. Říkám si: „Mají také nějaký čas samy pro sebe, kdy jen tak běhají s kamarády po hřišti?“ Takové dovádění na hřišti, čas kdy si samy vytváří hry dle vlastních pravidel je také důležitý. Rozvíjí svou fantazii, jsou na čerstvém vzduchu a seznamují se s novými kamarády. Prý jsou i rodiče, kteří se děti bojí samotné pouštět ven. Nikdy nevíte, koho kde mohou potkat. Může to být nebezpečné. A tak když jdu s dětmi na hřiště a vidím, jak si hrají s jinými dětmi, mám z toho radost. Spontánní hraní si prostě k dětství patří.

Anketa

Kolik kroužků je tak akorát?
záleží na přání dítě, klidně žádný
52 %
1-2 kroužky týdně bohatě stačí
43,6 %
každý den by měla vyplňovat nějaká naplánovaná smyslupná aktivita, takže klidně 5 kroužků týdně
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 527 čtenářů.

Někdo to má ale jinak. Nevadí mu role taxikáře a každý den vozí děti po nejrůznějších kroužcích. Asi mají velmi aktivní děti s různorodými zájmy. Jak to pak vypadá, když večer dorazí domů? Dají si večeři, děti udělají úkoly, pak sednou k počítači a nakonec hurá na kutě. Tráví ty rodiny vůbec nějaký čas spolu?

Některé děti jsou možná přeorganizované. Celý týden mají napěchovaný rodiči naplánovanými aktivitami a kroužky. Možná si jejich rodiče myslí, že čím více kroužků, tím lépe. Děti si vyzkouší mnoho aktivit, starají se tak o jejich všestranný rozvoj. Nebo to mohou taky brát tak, že to, jak jsou jejich děti vytížené je vizitkou rodičů. Mohou se pochlubit, co vše pro své děti dělají. Co vše jim naplánovali a zaplatili.

Myslím si, že dětem hodně dá i společný čas strávený s rodiči. To, že si občas udělají nějaký výlet, společně jdou na procházku, jedou někam na kole. Nebo jen čas kdy si společně povídají a dělají běžné domácí činnosti. Naše děti třeba baví, když s tátou hrají karty. Já jsem jako malá moc kroužků neměla. Přes prázdniny jsem vždy jela někam na pobytový tábor nebo k babičce a to mi bohatě stačilo. Vůbec nevadí, když se děti taky občas nudí. Nutí je to přemýšlet, jak se zabavit. Napěchovat dítěti kalendář a společný čas nahradit chytrým telefonem, který se mu dá do ruky, nemusí být nejlepší cestou. Ale asi každý dokáže pochopit, že po dlouhém pracovním dni už nemusí zbývat dostatek energie. Nicméně se rodiče mohou pochlubit, když se někdo ptá, jak jejich dítě tráví svůj volný čas. Hned vypadají o něco lépe. Říct chodíme na procházky a hrajeme karty, nezní tak zajímavě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz