Hlavní obsah
Cestování

Jikord plus. Jihočeská vychytávka pro levné rodinné cestování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Zoubková

Chystáte se s rodinou na letní dovolenou do jižních Čech? Pokud nemusíte všude jezdit autem, mám pro vás tip, jak ušetřit nemalý peníz při cestování vlakem, autobusem a MHD.

Článek

Když máte početnou rodinku tak jako já, musíte umět počítat. Auto nevlastníme, jsme odkázáni na veřejnou hromadnou dopravu. A jelikož máme 4 malé dětičky, nebývá to cestování zrovna levná záležitost. Při našich cestách jsme hledali způsob jak ušetřit a narazili jsme na výhodnou Jihočeskou krajskou jízdenku JIKORD plus. Jde o předtištěnou jednodenní papírovou jízdenku přibližné velikosti kreditní karty s volnými poli pro vepsání data dne použití. Stačí vepsat termín použití, přelepit folií, která je součástí jízdenky a pak už se jen vezete. Jízdenka platí v uvedený den s přesahem do 3:00 hodin dne následujícího. Využít ji můžete na autobusových linkách a železničních tratích (u smluvních dopravců) po Jihočeském kraji s přesahy sousedních krajů a v MHD ve městech na území Jihočeského kraje. Když vyrazíte vlakem ČD, můžete díky přesahům do sousedních krajů, jet s touto jízdenkou až do Nepomuku, Olbramovic nebo Kostelce u Jihlavy.

Foto: Veronika Zoubková

Český Krumlov

Cena této jednodenní jízdenky je 250 korun. V období letních prázdnin je jedna jízdenka platná pro skupinu zahrnující 2 dospělé a 3 děti do 15 let. Kromě letních prázdnin ji lze využít také na víkendy a státní svátky. V běžné pracovní dny je jízdenka platná pro 1 dospělého a 1 dítě do 15 let.

Za zmínku jistě stojí i to, že s touto jízdenkou můžete uplatnit slevu na vstupném do vybraných kulturních zařízení. Pokud se chystáte např. do Českých Budějovic, můžete s touto jízdenkou uplatnit 50 % slevu ze základního vstupného do Jihočeského muzea, 20 % slevu do Zoo Hluboká nebo 33,5 % do Hvězdárny a planetária ČB. Slevy do muzeí nabízí i další jihočeská města, jako je např. Český Krumlov, Prachatice nebo Písek.

Foto: Veronika Zoubková

České Budějovice

A kde se dá jízdenka pořídit? Sehnat se dá na předprodejních místech dopravců, kde se obvykle jízdenky kupují, tedy např. na pokladnách na nádraží nebo v infomačním centru.

Ať už se vydáte za přírodou na Šumavu, za koupáním na Lipno nebo obdivovat historické a kulturní památky jihočeských měst, věřím, že se vyplatí nechat auto alespoň jeden den někde stranou a udělat sobě a dětem cestovatelský zážitek. Budete mít hodně muziky za málo peněz.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz