Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam s důchodci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Kapacita v zařízeních pro seniory je nedostačující. Problém je i personálem.

Článek

Populace stárne. Lidé se dožívají vyššího věku, a tak se stává, že někteří důchodci mají děti, které jsou také v důchodovém věku. Logicky se tak již o své rodiče nemohou starat. Kam s nimi? V českých domovech pro seniory chybí přes deset tisíc míst. Situace se liší dle krajů. Různá je i čekací doba na místo v pobytových zařízeních. Někdy lidé čekají i několik let, než se pro ně uvolní místo. Nejhorší situace je ve velkých krajských městech, v Praze a ve Středočeském kraji.

V zařízeních pro seniory je dohromady zhruba přes šedesát tisíc lůžek a v posledních letech se čísla příliš nemění, ačkoliv seniorů přibývá. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) k této věci uvedl: „Velmi intenzivně investujeme do rozšíření pobytových nebo terénních kapacit sociálních služeb. Máme nachystaných víc jak osm miliard korun, které operativně čerpají kraje a jednotliví poskytovatelé.“

Snahou je umožnit seniorům, aby mohli být co nejdéle ve svém domácím prostředí. Podporuje se tedy například i terénní služba. Nicméně, kdo se o ně bude starat? Pokud senioři mají např. své děti ve vyšším věku nebo se zdravotními komplikacemi. Problém je s personálem, kterého je v oblasti sociálních služeb a zdravotnictví dlouhodobě nedostatek. S podobným problémem se potýkají např. i v Německu, kde spoléhají na migraci. Zdá se, že podobnou cestou se chceme vydat i my. V prosinci 2023 představil Marian Jurečka strategii, dle které resort práce aktivně usiluje o identifikaci a oslovení ukrajinských uprchlíků, kteří by mohli přispět do oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Je třeba ale zapracovat na překážkách v oblasti vzdělání, jeho uznávání a také na jazykových bariérách.

Vzhledem k demografickému trendu, kdy klesá porodnost a přibývá lidí v důchodovém věku, bychom se měli o tento problémem více zajímat. Je to něco, co se jednou bude týkat nás všech.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/v-domovech-pro-seniory-je-malo-mist-stat-slibuje-financni-injekci-344703

https://www.seniorclub.cz/ukrajinci-doplni-kriticky-nedostatek-pracovniku-v-socialnich-sluzbach/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz