Hlavní obsah
Názory a úvahy

Problematika zbraní ve společnosti – máme se bát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Lidé se vzpamatovávají z tragických událostí posledních dní a mnozí si kladou otázku, zda šlo událostem nějak předejít. V této souvislosti ožívají i otázky týkající se problematiky zbraní.

Článek

„Žijeme ve světě, který je mnohem nepředvídatelnější, který nám bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí. Válečné konflikty, ale i tragédie, k níž došlo 21. prosince v Praze, nám to bolestně připomínají.“ Takto zhodnotil bezpečnost v dnešním světě pan premiér Fiala ve svém vánočním projevu. V posledních dnech doznívá šok, který způsobil masový vrah, jež 21. 12. 2023 střílel na Filosofické fakultě UK v Praze. Student, který si nakonec sám vzal život, střílel dle svého dopisu na rozloučenou, také v Klánovickém lese, kde zavraždil 32. letého muže a jeho dvouměsíční dítě.

V předvánočním čase jsem se obávala hrozby teroristického útoku, hlavně v souvislosti s událostmi v Gaze. Nikoho však nenapadlo, že by se mohlo udát něco takového, jako se událo před Vánoci na univerzitě v Praze. To, že policie prošetřuje několik případů schvalování tohoto činu, či dokonce výhružky, že někdo něco podobného zopakuje, je velmi znepokojivé. Ukazuje to, že je v naší společnosti mnoho frustrovaných jedinců. Lidé mají obavy. Tyto obavy svým způsobem odráží i ohromná solidarita, kterou lidé projevují posíláním peněz prostřednictvím sbírek rodinám obětí. Někteří to vnímají tak, že to co se událo, se mohlo stát komukoliv z nás.

Anketa

Bojíte se nyní v souvislosti s tragédií na FF UK v Praze více o sovu bezpečnost?
Ne
80 %
Ano
20 %
O svou bezpečnost se bojím dlouhodobě
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Ukázalo se, že vraždící student si zbrojní průkaz udělal v nedávné době a byl majitelem hned několika zbraní. V reakci na to se opět otevřela otázka legálního držení zbraní ve společnosti. Dlouholetou zastánkyní legálního držení zbraní je naše ministryně obrany Jana Černochová. Nedávno se na sociální síti X k tomuto tématu vyjádřila: „Téměř osm let jsem držitelkou zbrojního průkazu skupin A, B, E, který jsem udělala na první pokus a s plným počtem bodů v testu. A každý, kdo ZP z posledních pár let má, tak ví, že zkouška prostě náročná byla. A to je dobře. Éra rozdávání zbrojních průkazů za láhev rumu skončila před dvaceti lety. Psychicky narušeným magorům se ale bohužel nevyhnete ani u střelců, ani u řidičů aut, nebo letadel. Jsem legální držitelkou několika zbraní a netajím se tím, že mezi moje koníčky patří potápění, historie a sportovní střelba. Co je na tom špatně? Všude to uvádím, nic netajím. Po tragédii v Paříži - v hudebním klubu, přišla komise EU se zcela iracionálním nápadem, že nejlepší řešení je (ve zkratce řečeno) - sebrat zbraně úplně všem. Totální nesmysl, který by nepomohl vůbec ničemu. Trh s ilegálními by se jen zvýšil a bylo by ještě nebezpečněji. Tak přesně tehdy jsem se stala iniciátorkou celé řady pozitivních změn v oblasti naší i evropské zbraňové legislativy a podporovala jsem i legislativní aktivity občanských střeleckých spolků.“

Možnost sebeobrany bývá jedním z častých argumentů lidí, kteří prosazují možnost legálního vlastnění zbraně. V roce 2021 bylo v Česku ústavně zakotveno právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek. Novela vycházela z petice, kterou podepsalo 102 tisíc lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Úprava byla reakcí na odzbrojovací tendence v rámci EU, tedy omezení vlastnictví zbraní včetně legálně držených.

Zaznívají i hlasy, že normalizace zbraní ve společnosti není v pořádku. V USA, kde je běžní být ozbrojen, najdeme řadu příkladů tragédií. Ať už to jsou střelby na školách, nebo případy, kdy byl někdo zabit jen proto, že někomu omylem vlezl na pozemek. Problematika zbraní ve společnosti se tak možná znovu otevře.

Anketa

Byly byste pro omezení vlastnictví zbraní včetně legálně držených?
Ano
28,6 %
Ne
71,4 %
Nemám vyhraněný názor.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Nejde jen o vlastnictví střelných zbraní. Po červnovém případu v Brně, kdy u tramvajové zastávky Ukrajinec zabil nožem Roma, jsem i já začala řešit otázku bezpečnosti. Více jsem vnímala riziko případného napadení. Záminkou může být jakákoliv banalita. V médiích se tehdy šířila informace, že konflikt v Brně vznikl kvůli hlasité hudbě v tramvaji. Mezi námi chodí několik lidí, kteří jsou běžně ozbrojeni noži. Není divu, že se někteří z nás mohou cítit ohroženi. K pocitu bezpečí nepřispívá ani vysoká míra migrace.

Netroufám si hodnotit, zda je plošný zákaz zbraní totální nesmysl, či nikoliv. Svět nám opravdu přináší nové hrozby a nebezpečí a doufám, že se k tomu jako společnost postavíme racionálně a nebudeme sklouzávat k extrémům.

Zdroje:

https://twitter.com/jana_cernochova/status/1738244858794389762

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pouziti-zbrane-zbrani-ustava-cr-senat-schvaleno_2107211100_ako

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz