Hlavní obsah
Aktuální dění

V Českých Budějovicích by chtěl koupací mola zkusit každý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Zoubková

Neobvyklou koupací možnost nabízejí v Českých Budějovicích. Město vybudovalo oblíbená koupací mola, která lze využít na Malši a Vltavě.

Článek

Od května do října jsou na řece Malši a Vltavě instalována dřevěná koupací mola, která mají dva žebříky pro vstup do vody a spojovací lávku s břehem. Dřevěná paluba mola slouží k opalování i k přátelskému posezení. Není divu, že se u místních brzy stala vyhledávanou atrakcí. Za pěkného počasí jsou mola často zaplněná a lidé využívají i jejich okolí. Ve městě je kromě letní plovárny málo míst vhodných ke koupání pod otevřeným nebem a tak se město rozhodlo řeky více přiblížit lidem. Na březích Vltavy byly za tímto účelem u sídliště Vltava vybudovány také 2 menší písečné pláže s pozvolným vstupem do vody.

Foto: Veronika Zoubková

koupací molo, České Budějovice

„Voda je v našem městě na soutoku dvou řek fenomén a my jí samozřejmě chceme ještě zatraktivnit. Abychom lidem pobyt u vody více zpříjemnili, tak stále pracujeme na instalaci nových koupacích mol. Je to takový letní dárek našim občanům. Jedno nové molo bylo tedy instalováno ve Sport Areálu Vltava, další dvě u kempu v Českém Vrbném,“ poznamenal náměstek primátorky Michal Šebek.

Foto: Veronika Zoubková

Koupací molo, Luční jez, České Budějovice

Nápad na vybudování míst, která by více přiblížila řeku lidem, a nabídla tak možnost k další rekreaci se zrodil díky strategické studii Město a voda, která má přiblížit řeku obyvatelům města. První koupací mola nechalo ve městě instalovat už minulé vedení radnice v roce 2020 a jejich počet se stále díky jejich oblíbenosti zvyšuje. V současnosti je ve městě již 12 koupacích mol.

Městu se povedlo oživit okolí řek a více využít potenciál, který nabízí atraktivní poloha Českých Budějovic na soutoku Malše a Vltavy. Navázalo tak na starou tradici, kdy v Českých Budějovicích u Střeleckého ostrova fungovaly od 80. let 19. století městské říční lázně umístěné na Vltavě na plovoucích vorech připoutaných ke břehu.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou koupací mola zajímavou možností, jak se během léta v rozpáleném městě schladit. Nabízejí snadný přístup do vody a mírné vlnobití relaxační zážitek. Nemusí být tropický den, aby je člověk chtěl využít. Stačí se posadit, namočit nohy do vody, zavřít oči a nechat se mírně pohupovat řekou. Pro někoho relaxace, pro jiného způsob zábavy nabízející možnost skákání do vody.

Foto: Veronika Zoubková

provozní řád, koupací molo

Koupací mola můžete potkat například u Meteoru, Lučního jezu, Voříškova dvora nebo nad Malým jezem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz