Hlavní obsah
Názory a úvahy

I platy poslanců požírá inflace, rostou adekvátně, nenechte se zmást

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Istock / 525153595 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

Platy poslanců rostou zdravě. Kromě inflace, která má na ně zásadně negativní vliv, pak existují i další relevantní argumenty.

Článek

Je to pokaždé stejný scénář. Kdykoliv se objeví informace o zvedání platů politiků, je z toho velké haló. Příkladem je text Martiny Machové ze serveru Novinky.cz, která informovala o zvýšení platů politiků pro rok 2025. Během prvních šesti hodin od publikace vzniklo v diskuzi více než 3 000 komentářů. A většinový názor? Samozřejmě velmi kritický. Jak to ale bývá, často padají spíše emočně naštvané argumenty než ty promyšlené a relevantní. A aniž bych chtěl širokou veřejnost vědomě rozzlobit, musím konstatovat, že platy poslanců rostou zdravě. A to hned z několika důvodů.

Inflace požírá platy i politiků

Hned první a nejsilnější argument je inflace. Ta si totiž nevybírá a útočí na každého stejně. Tedy i na politiky. Pokud bychom vzali posledních osm let (tedy roky 2017 až 2024) a odhadli inflaci v roce 2024 na 3 %, celkový součet inflace za těchto osm let by pak odpovídal 43,2 %. V průměru by to tedy znamenalo, že mluvíme o roční inflaci 5,4 %.

V roce 2017 činil platy poslanců 71 000 korun. V roce 2024 pobírají poslanci 108 800 korun a po zmíněném kontroverzním navýšení o 6,9 % od dalšího roku, tak bude čekat na poslance plat 116 307 korun. Za osm let tak vzroste plat politiků ze 71 000 korun na 116 307 korun, tedy celkově o 63,8 %. V průměru tedy mluvíme o navýšení platu o 7,98 % ročně.

Z tohoto pohledu je tedy přidání poslancům více než adekvátní. Po odečtení inflace (7,98 mínus 5,4) totiž můžeme mluvit o průměrném ročním navýšení platu politiků o pouhých 2,58 %. A to jistě není mnoho.

Další podpůrné argumenty

  • Petr Mucha ve svém nedávném textu vypíchnul důležitost politiků a jejich dostatečného odměňování. Zdůrazňoval především obrovskou moc, kterou politici drží ve svých rukou. A právě vyšší platy (klidně i desetinásobné, protože by to státní rozpočet téměř nezatížilo) by napomohly tomu, aby se politici nenechali zlákat kdejakým lobbistou a úplatkem, ale jednali opravdu v nejvyšším zájmu naší země.
  • Další argument přináší na stůl redaktor CNN Prima News Marek Veselý. Ten upozorňuje na fakt, že by platy poslanců měly být tak atraktivní, aby přilákaly ty nejchytřejší hlavy společnosti a úspěšné lidi z řad podnikatelů a byznysmenů. Ono totiž dostat se přes 100 000 korun v základní mzdě dnes není něco absolutně ojedinělého.
  • Osobně přidám ještě dva další argumenty, které v této problematice vidím. Ten první je o kontinuitě. Udržet růst platů politiků neskokově v „rozumných“ mezích (například okolo 6 %) je zásadní pro dlouhodobou stabilitu. Vyhneme se tím náhlým skokovým navýšením, které by mohly vyvolat ještě výraznější společenskou nevoli, a navíc třeba spustit reakci dalších politických garnitur, které by (až by se dostaly z opozice k vládě) mohly dělat totéž. Druhý argument je pak zdánlivě přesně opačný. Zmrazení platů politiků, jak v těchto dnes razí například opoziční Andrej Babiš, dá zase prostor čirému populismu, na který se mnozí lidé chytí. Kdo by totiž nechtěl zmrazit platy těch zlých sobeckých politiků? Proto se domnívám, že rozumné každoroční navyšování je mnohem zdravější přístup.

A tak byť se některým další navýšení platů politiků může zdát jako nesprávné, do jisté míry nevhodně načasované, nebo dokonce velmi sobecké, je potřeba vnímat i ten druhý pohled. Platy politiků rostou adekvátně.

Anketa

Jaký je můj postoj k navyšování platů politiků po přečtení tohoto textu?
KLADNÝ - zmíněné argumenty mě přesvědčily
0 %
ZÁPORNÝ - politici si tak vysoké navýšení platů nezaslouží
0 %
NEUTRÁLNÍ - názorově jsem někde uprostřed
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz