Hlavní obsah
Lidé a společnost

Platy poslanců i soudců by měly výrazně vzrůst. Zajistilo by to jejich loajalitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Astronomické platy vlády by sice na většinu občanů působily jako rudá na býka, ale ovoce by nepochybně přinesly

Zákonodárci by měli pobírat i násobně vyšší mzdy než pobírají. Jde přeci o lidi, kteří stanovují pravidla celé společnosti a spravují státní majetek. Jejich výplatní páska by měla být natolik přesvědčivá, že budou skutečně jednat v zájmu Česka

Článek

Platy našich zákonodárců i soudců jsou, podle mě, značně podhodnocené. Vláda, poslanci i soudci jsou lidé, kteří drží v rukou obrovskou moc. Okolo nich neustále krouží velká skupina příživníků, kteří těmto lidem nabízejí „provize“ za to, že někde získají oproti ostatním nekalou výhodu. Někdy jsou tyto částky opravdu vysoké a je velmi těžké některým takovým nabídkám odolat. Proto bych se vůbec nebránil razantnímu navýšení platů těmto osobám, čímž bychom korupčníkům nenechali žádný prostor pro jejich hry.

Proč zrovna on by měl mít víc peněz než já?

Zřejmě bychom se setkali s velkou vlnou nelibosti spousty občanů. Zkusme tedy odsunout stranou prázdné výkřiky skupiny závistivců, kteří si dopady spočítat stejně neumějí. Rozpočet na poslanecké platy pro rok 2024 činí něco málo přes 288 milionů Kč a pro soudce máme v rozpočtu vyhrazeno cca 1 mld. Kč. Když uvážíme, že pro rok 2024 Česko počítá s celkovými výdaji okolo 2192 mld. korun, jsou tyto částky zanedbatelný pakatel, a to i kdybychom je třeba i zdesetinásobili. Problém by tedy nenastal na výdajové straně státního rozpočtu, ale na straně věčně nespokojených, závistivých Čechů.

Ohodnocení vládních činitelů by mělo vyřadit ze hry korupci

Poslanecké platy a platy státních činitelů jsou sice vysoké, ale pořád ne dost vysoké na to, aby motivace těchto lidí kopat za stát nebyla v ohrožení. Státní kasa utrpí mnohem více, pokud lidé, kteří ji spravují, podlehnou vábení korupčníků. Za mrzký peníz potom mohou například nafouknout objem jakékoliv státní zakázky a tím ze státní kasy odsát naprosto jiné částky, než ty, které by nás stál jejich astronomický plat.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Život je o náročných volbách, které se nám ne vždy nutně musí líbit. Ale pokud máme volit mezi špatnou a horší variantou, je ta špatná jasnou volbou

Lze samozřejmě namítnout, že je to nemorální. Ano, je to nemorální, ale ve státní správě pracují jen lidé a ti k tomuto jednání budou náchylní vždycky, ať se nám to líbí, nebo ne. A proto je potřeba tyto lidi motivovat všemi dostupnými prostředky k tomu, aby toto vůbec neměli zapotřebí. Varianta finanční motivace zákonodárců se mi jeví jako daleko efektivnější, než jen očekávat, že v příštím volebním období do parlamentu a vlády nastoupí jen členové party Rychlých šípů.

Zvyšme nejen platy, ale i míru odpovědnosti

Zvýšení platů samo o sobě by zřejmě kýžený efekt nepřineslo. Bylo by třeba také posunout odpovědnost ministrů i soudců na úplně jinou úroveň. Například by nemělo v demokratické zemi být možné, aby pachatel za opakované znásilnění nezletilé osoby od soudu odkráčel s podmínkou. Za toto rozhodnutí, které prověřuje Ministerstvo spravedlnosti, by soudce měl nést plnou odpovědnost. Vyhnuli bychom se tak lehkovážným rozhodnutím, která poškozují celou společnost.

Foto: User:Avjoska, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

V dnešní společnosti by nemělo být normou, že jednoznačný deviant odejde od soudu s podmínkou. Tyto situace otřásají morálními základy společnosti

Asi největším selháním vládních činitelů poslední doby byla privatizace OKD z roku 2004, jejíž řešení se táhne dodnes. Součástí OKD bylo 44 000 bytů, které stát prodal po cca 40 000 Kč za kus. Hodnota ale byla přibližně 1 milion korun za byt. Tuto dohodu za stát podepsal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Zatím nikdo nebyl potrestán. Odpovědnost Bohuslava Sobotky v této kauze působí až řekl bych komicky. Ruku v ruce s navýšením platů by mělo tedy jít i o adekvátní navýšení odpovědnosti za veškerá rozhodnutí, která tito lidé učiní.

Foto: EU2016 SK, CC0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Privatizace OKD byla do nebe volající. Do dnešního dne nikdo ze zodpovědných zástupců, kteří za Česko dohodu podepsali, nebyl potrestán

Je jednoduché na všechno okolo sebe jen neustále nadávat. Krok na první pohled nemorální ale může do chodu státu vnést více morálky, než se zprvu mohlo zdát. Každý člověk dennodenně činí spoustu voleb a často si musí vybírat mezi špatným a horším. I tady pohled není úplně jednoznačný, jen se mi jeví jako správná možnost těmto únikům a rádoby chybám zabránit i za cenu nějakého ústupku. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby člověk byl dokonalý tvor a nepodléhal žádnému pokušení, ale bohužel není. A je potřeba s tím počítat. I na nejvyšších pozicích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz