Hlavní obsah
Lidé a společnost

Opomíjený hrdina roku 1968, příběh vzdoru Rostislava Běhala stále fascinuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, Архипова Людмила Григорьевна, CC BY-SA 4.0

Srpen 1968, Václavské náměstí v Praze

Jsou jistě známější jména spojená s rokem 1968, než je Rostislav Běhal. Přesto se nejen z rozhlasového pohledu jedná o jednoho z největších srpnových hrdinů.

Článek

Rok 1968 je v československé historii zapsán jako období velkých nadějí a tragických událostí zároveň. Mezi mnoha jmény, která se v té době zapsala do paměti národa, však existuje jedno, které možná neprávem zůstává opomíjeno. Jde o Rostislava Běhala. Muže, který se odvážně postavil proti Komunistické straně Československa (KSČ) v době, kdy to vyžadovalo obrovskou odvahu a odhodlání.

Raný život Rostislava Běhala

Rostislav Běhal se narodil koncem listopadu 1922 v Bratislavě, kde jako dítě i vyrůstal. Kvůli studiím se ale přesunul do Prahy, kde strávil i roky svého dospívání. I díky tomu mluvil českým jazykem. V Praze pak vystudoval v roce 1941 obchodní akademii a po skončení druhé světové války (1945) se rozhodl pro studium na Vysoké škole obchodní. To ale nedokončil. Na akademický „úspěch“ si tak musel počkat až do roku 1964, kdy absolvoval studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zakončené rigorózní zkouškou.

Rozhlasová kariéra do roku 1968

Svoji kariéru v rozhlase coby třicetiletý muž zahájil v roce 1952 jako ekonomický redaktor. V dalších letech (1958-1961) povýšil na zástupce hlavního redaktora Hlavní redakce politického vysílání (HRPV). Jeho odborné znalosti a organizační schopnosti ho nakonec dovedly ještě dál. Za vrchol jeho kariéry lze pokládat roky 1962 až 1969, kdy působil jako náměstek ústředního ředitele Československého rozhlasu. A právě v období Pražského jara byl Rostislav Běhal tím, kdo fakticky rozhlas řídil.

Foto: Wikimedia Commons, Miroslav Dvořák, CC BY-SA 4.0

Rozhlasový vůz, Praha, 50. léta 20. století

Pražské jaro a odpor proti okupaci

Během Pražského jara v roce 1968 se československá společnost pokoušela o demokratizaci a liberalizaci komunistického režimu. Právě tehdy hrál rozhlas klíčovou roli. Běhal byl tehdy náměstkem ústředního ředitele pro program a během invaze vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 dostal důležitý úkol. Hoffmann, tehdejší ředitel Ústřední správy spojů, si ho zavolal do kanceláře a informoval ho o tom, že na Ruzyni právě přistávají vojenská letadla a vojska zemí Varšavské smlouvy právě začínají s obsazováním naší vlasti. Úkol tak zněl jasně. Odvysílat rozhlasem lživou zprávu, která okupaci naší země legalizuje a označí ji spíše za pomoc.

Pohled režiséra Jiřího Mádla

To, jak celá epizoda dopadla, je zřejmé z nadpisu tohoto článku. Rostislav Běhal odmítl. Rozhodl se postavit proti zneužití rozhlasu okupačními silami a kolaboranty. Tento okamžik vzpomíná v jednom z rozhovorů i Jiří Mádl, který právě některé příběhy novinářů Československého rozhlasu z této doby zfilmoval.

Běhala pak Mádl popisuje jako malého obyčejného člověka, který držel v ruce lživý dokument a čelil těžkému rozhodnutí, jak s ním naložit. To, co totiž z rozhlasu zazní, jistě významně ovlivní pohled všech posluchačů na právě probíhající události. Zároveň Běhala popisuje jako vítěze. I kdyby jeho děti nemohly nikdy studovat na vysokých školách důsledkem jeho činu, tak svým odvážným odmítavým rozhodnutím přesto vyhrál.

Následky a pozdější život

Běhal tak odmítl splnit příkazy, které by vedly k šíření okupační propagandy, a tím se vystavil značnému riziku. To navíc vyústilo v opravdu konkrétní vážné důsledky. Své pozice byl zbaven, a později dokonce i z rozhlasu propuštěn. Po srpnových událostech pak ještě působil krátce v rozhlasovém studijním oddělení, ale jeho kariéra byla jedním rozhodnutím v podstatě zničena. Do rozhlasu se mohl vrátit až po roce 1989. Tehdy se začal věnovat historiografické činnosti a stal se například autorem publikace Kdo je kdo v historii Českého rozhlasu.

Smrt s odkazem

Rostislav Běhal zemřel náhle 15. listopadu 2005, ale jeho odkaz žije dál. Statečný postoj v roce 1968 a neochota podřídit se okupantům zůstávají inspirací pro všechny, kteří věří ve svobodu a spravedlnost. Běhalův příběh nám tak připomíná, jak důležitá je morálka a odvaha řídit se správnými hodnotami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz