Hlavní obsah
Právo a státní správa

Poslanci za dojíždění do práce berou od 37 910 do 56 865 korun měsíčně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IstockPhoto, zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

Je to dost, nebo málo? Záleží na úhlu pohledu. Platy poslanců nejsou nikterak vysoké, alespoň tedy bez náhrad. Zato samotná náhrada za dopravu už je poměrně výraznou nákladovou položkou.

Článek

Poslanci Parlamentu České republiky. Lidé, kteří pracují jako zástupci nás občanů a mají naprosto klíčovou roli ve směřování naší země. Patří mezi ty s největším vlivem. Jejich rozhodnutí spoluurčují to, jak se nám v Česku bude žít v dalších letech. Ale nejen proto je na ně upírána tak obrovská pozornost celé společnosti. Čas od času se také řeší jejich odměňování. Zda adekvátní je, nebo není. A proč? V tomto textu krátce věnuji pozornost jedné výrazné složce poslaneckého platu, a tou je náhrada za dopravu. Na konci textu pak ocením, pokud svůj názor vyjádříte v přiložené anketě.

Základní plat poslanců v roce 2024

Odrazit bychom se měli od základního platu (platové základny), který pobírá každý ze dvou stovek poslanců. Jde o 94 775 korun. Nižší plat nepobírá žádný z nich. Pokud navíc jako poslanec máte v popisu práce další funkce, částka samozřejmě roste. A tak, jako mají běžní zaměstnanci firemní benefity, dá se o „benefitech“ mluvit i u poslanců. Ty se projevují například v náhradách za pronajmutí kanceláře, asistentské služby, nebo právě zmíněné náhrady za dopravu.

Foto: Wikimedia Commons; Pirátská strana; CC BY-SA 2.0

Poslanecká sněmovna ČR

Vzdálenost od Prahy jako hlavní kritérium

Všem poslancům tedy měsíčně náleží paušální náhrada. Tu určuje zákon č. 236/1995 Sb. ze dne 26. září 1995. A je třeba ocenit, že je opravdu srozumitelný a především transparentní. Od § 5 odst. 1 písm. b) dále je tak čtenář seznámen s náhradou, která poslancům náleží. Rozhodujícím kritériem k výpočtu náhrady je pak trvalý pobyt poslance, případně obec, ve které má poslanec kancelář. Příspěvky se dělí do čtyř kategorií podle vzdálenosti:

  • Do 50 km od Prahy náleží poslanci 40 % platové základny – 37 910 Kč
  • Nad 50 km od Prahy náleží poslanci 45 % platové základny – 42 648 Kč
  • Nad 150 km od Prahy náleží poslanci 50 % platové základny – 47 388 Kč
  • Nad 250 km od Prahy náleží poslanci 60 % platové základny – 56 865 Kč

Je třeba dodat, že se jedná opravdu jen o trvalý pobyt, nebo umístění kanceláře. Poslanec může bydlet fyzicky klidně v Praze, trvalý pobyt mít 300 kilometrů od Prahy, a vzniká mu tak regulérní nárok na náhradu ve výši 60 % platové základy (v tomto případě tedy téměř 57 tisíc korun).

Plat podhodnocený, náhrady naopak?

Na první pohled se tak může zdát, že základní plat poslanců není až tak vysoký, zatímco náhrady hrají v nákladové stránce poměrně výraznou roli. Reportérka Brodníčková dokonce minulý rok upozorňovala na to, že poslanec stojí daňového poplatníka měsíčně až 350 tisíc korun.

Nechápejte mě ale, prosím, špatně. Osobně patřím do (pravděpodobně) minoritní skupiny lidí, kteří by politiky zaplatili ještě více. Mají naprosto zásadní vliv na to, co se v naší zemi bude dít. Kolik kilometrů dálnic se postaví, kolik miliardových investic a firem k nám přijde, jak na tom bude naše koruna vzhledem k ostatním měnám atd. Skoro bych řekl, že plat poslanců vzhledem k jejich odpovědnosti a vlivu je silně podstřelený. Pokud se ale budeme bavit jen o náhradách za dopravu, mám naopak dojem, že je tato částka neúměrně vysoká.

Svůj názor můžete vyjádřit v přiložené anketě níže.

Anketa

Jaký je váš pohled na náhrady za dopravu u poslanců ČR?
KLADNÝ - zaslouží si to, jejich základní plat je podhodnocený
0,9 %
ZÁPORNÝ - částka za dojíždění je neúměrně vysoká
98,3 %
NEUTRÁLNÍ - názorově jsem někde uprostřed
0,8 %
Celkem hlasovalo 8231 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz