Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stát dává každému 50 tisíc, třeba na řidičák zdarma, je toho ale mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IstockPhoto, zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

Můžete být aktivní zaměstnanec, maminka, ale třeba i důchodce. Stát vám daruje 50 tisíc korun v obou případech. Něco se naučíte, a zvýšíte si zároveň i hodnotu na pracovním trhu. Škoda nevyužít.

Článek

Svůj celý pracovní život tak trochu bojuji se státem. Ve své hlavě. Bohatým brát a chudým dávat, jako by znělo pravidlo, kterým se stát někdy nechává inspirovat. Jsme tak svědky například toho, kdy jsou bohatí za své vysoké příjmy progresivněji danění.

O to více mě mile překvapilo, když před nedávnem přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky s nabídkou, která se neodmítá. A to ne pouze pro jednu skupinu lidí, ale pro všechny: zaměstnance, OSVČ, rodiče na rodičovské dovolené, ale také třeba pro už nepracující důchodce.

Koho se příspěvek týká

V první řadě je třeba říci, že příspěvek je opravdu pro každého. Možná se zdá matoucí, že celá nabídka kurzů je pod hlavičkou Úřadu práce. Nabízí se tedy, že musíte být bez práce a evidováni na ÚP, abyste na příspěvek měli nárok. Není to ale tak. Podmínkou je být uchazečem/zájemcem o práci.

Oba pojmy se snaží v jednom z rozhovorů (od 12. minuty) upřesnit tisková mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková: „Zatímco uchazečem je, jednoduše řečeno, ten, kdo je bez práce a podal žádost o zprostředkování zaměstnání a následně o zařazení do evidence ÚP ČR, zájemcem se může stát každý, kdo práci má, ale zvažuje například změnu, nebo je třeba ve výpovědní lhůtě.“

Jak pro uchazeče, tak i pro zájemce tak platí informace zveřejněná v tiskové zprávě ÚP: „Úřad v současnosti nabízí více než 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací, a to všem zájemcům – zaměstnaným i nezaměstnaným.“

Příspěvek 50 tisíc na praktické kurzy

A tak dle praktického návodu stačí navštívit stránky https://www.mpsv.cz/jsem-v-kurzu a postupovat dle instrukcí. Vše se dá navíc vyřešit online. Využít tak můžete rekvalifikační kurzy, na které vám stát přispěje během tří let až zmíněných 50 tisíc korun. Vybírat lze také z kurzů digitálního vzdělávání, kde už stát požaduje vaši spoluúčast, která je stanovena na minimální hodnotu 18 % z ceny kurzu. Stále se ale jedná o velkorysou nabídku. Vybírat lze z pestré palety oblastí:

Foto: Viktor Hakl / Výstřižek z webu MPSV s nabídkou kurzů

Výstřižek z webu MPSV s nabídkou kurzů

Dejte si záležet na motivaci

A tak je na každém z vás, který z kurzů si ve finále vybere. Může jít třeba o zmíněný kurz Řidičský průkaz sk. D (ze sk. B) v hodnotě 42 990 korun, nebo kterýkoliv jiný. Dejte jen pozor na to, abyste svůj zájem o kurz co nejlépe odůvodnili. Ne všechny žádosti jsou totiž automaticky schvalovány. Posuzují se vždy individuálně. A právě vhodně formulovanou motivací můžete zbytečným problémům předejít.

A tak vzhledem k tomu, že u nás není tak běžné a časté, aby stát rozdával jen tak občanům peníze v desítkách tisíc korun, neváhejte. Využijte příležitost, kterou dnes máte.

Zdroje:

  • Měšec.cz. Úřad práce dává 50 tisíc na rekvalifikaci, ale málokdo to ví (odkaz ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Zaplatíme vám 50 tisíc na rekvalifikaci, lákal Jurečka. Někteří však narazili (odkaz ZDE).
  • ÚřadPráce.cz. Tisková zpráva z 29.4.2024 (odkaz ZDE).
  • MPSV.cz. Jsem v kurzu (odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz