Hlavní obsah
Umění a zábava

Druhá občanská válka: Socha svobody v plamenech a USA na pokraji války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: HBO / Viktor Horák

Druhá občanská válka je sice televizní film od HBO z roku 1997, když ho ale shlédnete teď, tak možná lépe porozumíte současnému světu.

Druhá občanská válka je sice televizní film od HBO z roku 1997, když ho ale shlédnete teď, tak možná lépe porozumíte současnému světu. Tato promyšlená, důvtipná a aktuální satira stojí za pozornost!

Článek

Chytrá, stále aktuální a univerzální politická satira o tom, jak křehké jsou Spojené státy. Přestože Druhá občanská válka je „pouze“ televizním filmem od HBO, tak příběh funguje perfektně, nadčasově a snímek je zábavný, rychle utíká a prakticky nemá hluchá místa. Film by si zasloužil lepší „filmový look“ a celkově je tu řemeslo - zkrátka a jednoduše - na televizní úrovni, což je škoda. Vzhledem k aktuální ruské agresi na Ukrajině a mezinárodní napjaté situaci, bych vám doporučil shlédnout tento snímek o rozpojených státech amerických. Poznáte jak nacionalisticky vyhrocený svět rednecků a duše milovníků zbraní z Oklahomy, nabubřelost pánů z Oválné pracovny, ale také „novinářské hyeny“ z televizního studia.

Herci a scénář jsou perfektní a režisér Joe Dante nás nechává nahlédnout do pokřivené reality Bílého domu, kanceláře amerického guvernéra - a především do fungování masových médií, která se snaží být nezávislá, ale ne vždy se jim to daří - ostatně, každý má svůj názor. Sice to nemá na highlighty jako je klasika Vrtěti psem ze stejného roku od nestora amerických politicky angažovaných dramat Barry Levinsona (Rain Man; Spáči; Dobré ráno, vietname), ale to vůbec nevadí.

Film nás zavede do nedaleké budoucnosti Spojených států, kde proudí přes americké hranice tisíce uprchlíků. Guvernér státu Idaho však nepřehlednou situaci nezvládne, zavře hranice a do věci se vloží i zmanipulovaná média. V hlavní roli černé komedie uvidíme Beau Bridgese jako guvernéra, ale také Phila Hartmana jako šéfa Bílého domu, Rona Perlmana jako televizního editora či krásnou Elisabeth Penuovou jako mexickou milenku guvernéra a mnoho dalších výborných hollywoodských - dnes už téměř - veteránů.

Uprchlíci, Eisenhowerovy citáty vymýšlené na kapotě auta (geniální scéna), mexická milenka, staří zapšklí generálové a koktejl plný novinářů, lobbistů, zmatených prezidentů a jejich poradců vyvěrá v geniální sarkastickou střelu, která zažehne druhou občanskou válku v USA pod Lincolnovým odkazem. Bravo!

Scénář napsal málo známý televizní tvůrce Martyn Burke, který se proslavil výborným životopisným dramatem o Stevu Jobsovi a Billu Gatesovi Piráti ze Sillicon Valley (1999), protiválečnou satirou Války Pentagonu (1999) či hranou adaptací kultovní alegorické novely Farma zvířat (1998) od George Orwella. Je velkou škodou, že tento nadaný scenárista nedostal větší možnost se prosadit také na stříbrném plátně.

Hořící Socha svobody podle žáka Rogera Cormana

Tato politická satira je dnes stejně aktuální, jako před 20 lety. A do budoucna bude stále aktuálnější: uprchlická krize, rozpolcenost národů, roztříštěnost Spojených států, touha po válkách a silné vlastenecko-nacionalisticko-militaristické rozpoložení, nejenom v Americe. Režisér Joe Dante, který je zodpovědný za béčkové fláky jako je Piraňa (1978), Kvílení vlkodlaků (1981) nebo kultovní hororové komedie Gremlins (1984), se „vyučil“ u slavného „krále béček“ Rogera Cormana. Film Druhá občanská válka ale patří mezi jeho několik společensky „angažovanějších“ snímků, a nabízí nám tu osobitě zkreslený pohled do světa americké politiky a novinařiny. Na pozadí také vykresluje střet rozdělených Spojených států, které se v duchu „občanské války“ dělí na Jih proti Severu. Proto nikoho nepřekvapí, že prezident citující své slavnější kolegy se během čím dál více vyhroceného konfliktu nebojí pasovat do role generála Dwighta D. Eisenhowera nebo prezidenta Abrahama Lincolna.

Ostatně sám režisér Dante se nechal slyšet, že Druhá občanská válka je jeho nejlepším režijním počinem a zdejší herecké obsazení je to nejlepší, se kterým kdy spolupracoval. Pár vad na kráse tohoto chytrého a politicky třaskavého díla, se ale přece jenom najde: snímek nemá od začátku do konce úplně soudržný tón - z krotké komedie se změní v poměrně silně výstražné drama, přesto to diváka strhne zejména díky skvělému obsazení (ani nechci žádného z herců zvlášť vyzdvihovat, celý ansámbl je zkrátka super). Občas si divák hraje s myšlenkou, že mu režisér ukazuje „jakým směrem“ by se měl na události dívat, ale to je možná pouze můj osobní dojem. Jinak to je velké překvapení a důkaz toho, že HBO už v 90. letech moc dobře vědělo, jakou si zachovat tvář. Ostatně tento film je důkaz svobodných devadesátek, kdy se kabelovka nebála natočit ostrou, ale vtipnou a zároveň stále aktuální satiru, která se nebojí šít do Bílého domu.

Doufám, že tento film patří k americké klasice, jelikož mě velmi mrzí, že v českých luzích a hájích se o něm skoro neví. Na česko-slovenské filmové databázi si film drží hodnocení pouhých 63 procent, což je třeskutě málo. Tento proklatě nedoceněný, a neprávem opomíjený snímek si vaší pozornost zaslouží už jenom kvůli tomu, že uvidíte hořet Sochu svobody. A na to jen tak ledajaký filmař - v dnešním politicko-genderovou ideologií prolezlým Hollywoodem - opravdu nemá odvahu!

PS. Nepřekvapilo by mne, kdyby Druhá občanská válka byla oblíbeným bijákem amerického exprezidenta a podnikatele Donalda Trumpa. Vzhledem k lednovým událostem na začátku roku 2021, kdy se Trumpovi podporovatelé pokoušeli dostat do Kapitolu, tak je možné, že se inspirovali scénářem Martyna Burkeho. Ostatně mediální korporát Fox News nemá daleko k fiktivní televizní stanici News Net, kde umírají novináři před kamerami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz