Hlavní obsah
Umění a zábava

Válka policajtů v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TV Nova / Voyo

Hlavní představitelé seriálu Policie Hvar (Jakub Štáfek a Alžběta Ferencová)

Podivuhodný souboj se odehrává na televizních obrazovkách Novy a Primy, které proti sobě nasadily velmi, až nápadně podobné seriály: Policie Hvar a Na vlnách Jadranu.

Článek

Podivuhodný souboj se odehrává na televizních obrazovkách Novy a Primy. Dvě největší komerční televizní stanice v Česku proti sobě shodně, určitě ne náhodou, nasadily velmi, až nápadně podobné seriály: Policie Hvar a Na vlnách Jadranu. Nejedná se o žádný klenot televizní dramatiky, ale je pozoruhodné a vtipné, že tyto seriály ukazují češství ve své plné kráse. Dovolená, moře, Chorvatsko a vraždy. To je to, co dnešní moderní divák vyžaduje! Smutné, vtipné nebo všeříkající paradox? Nebo stoprocentní sázka na jistotu?

Hlavouni z Primy a Novy vstoupili do klání, které je pro českého diváka typické. Ve shodný čas na přelomu ledna a února naproti sobě nasadili kriminálky z Chorvatska. Odlehčená detektivka Policie Hvar vypráví o dvojici mladých policejních vyšetřovatelů ve složení Jakuba Štáfka a Alžběty Ferencové, zatímco seriál Na vlnách Jadranu sleduje české policisty na chorvatském pobřeží v čele s Matějem Hádkem. A českému divákovi nezbývá nic jiného než si sednout k televizi a za zvuků bubnování deště na okna myslet na léto. Bude letos zase Makarská, Zrce nebo Split?

„Odlehčená kriminálka s nádechem prázdninové pohody,“ láká Nova na svůj nový seriál. Tak nasmažit řízky, otevřít plzeň a nažhavit ovladače. Zatímco filmaři si přes léto užívali na jadranské riviéře, tak my, diváci, teď můžeme sladce vzpomínat na naše oblíbené pláže v Dalmácii nebo na Zadaru. Dovolenkové destinace statisíců Čechů a Slováků se v očích televizních diváků stávají dějištěm úkladných vražd pro peníze, loupežných přepadení a dalších, někdy více či méně bizarních zločinů (indiánské a okultní spolky, plážoví volejbalisté, sňatkoví podvodníci, devadesátkoví gangsteři apod.). Vše je samozřejmě zabaleno „pod hávem pohody“, která se skrývá v klidném mořském příboji, sluncem zalitých pláží a hudbou a zábavou překypujícími marinami a přístavy. Kromě plejskavice, karlovačka a ajvaru se dočkáme také nějaké té temné minulosti a slepých míst, které osudové policisty zavedou až na „hranice svých sil“ v případě Na vlnách Jadranu, slibuje Prima. Nechybí ani plachetnice, nutno dodat. Ať už se jedná o zběsilé útěky na lodích, krádeže člunů či romantické vloupání se do luxusních jachet. Vše co vás napadne, že na své dovolené v Chorvatsku nezažijete, tak vám Prima či Nova ukáže.

Nepředstavujte si to ale moc temně, především Policie Hvar je jakási obdoba úspěšné policejní vyprávěnky ze Šumavy Policie Modrava. O zavražděné ženy s kamenem v puse nebo utopené na dně moře ani tak nejde. To hlavní je romantika a vzájemná chemie mezi Štáfkem a Ferencovou, která se svým slovenským temperamentem a sex appealem Ivany vévodí prosluněné podívané. Zatímco Štáfek si užívá svoji ležérní figuru mladého a čerstvě rozvedeného policisty Michala, který nejradši sarkasticky glosuje dění kolem sebe. Kromě toho se také vyrovnává s již řečeným rozvodem a pomalu, ale jistě chytá novou mízu.  Michal je „policajt ze staré školy“ a Ivana zase svobodomyslná a temperamentní mladá žena. „Společně musí napravit porušenou harmonii slunného ostrova,“ popisuje Nova a divák ihned ví, co si představit. A nebo ne? Nedivil bych se.

Za pozoruhodnou zmínku stojí také fakt, že během podobné dovolené prakticky nepotkáte Chorvata. Zato Čechů a Slováků je více než požehnaně, až nerealisticky mnoho. Sem tam se objeví nějací brblající němečtí důchodci nebo parta mladých výrostků z Polska. Všude slyšíte češtinu buď ve spojení toho, jak se mladíci předešlý večer opili do bezvědomí, nebo jak se Xindl X v roli sebe sama snaží setřást bulvární novináře. Občas se objeví vážněji pojatý rozhovor se svědky v rámci vyšetřování úkladné vraždy na objednávku nebo zabití v afektu. A když už to je hodně vážné, tak dojde i na výslechy v letním domečku s výhledem na moře nebo na terase venkovské restaurace s lahví rakije na stole.

Souboj Davida s Goliášem na Jadranu

Přitom kombinace humoru a kriminálky může fungovat skvěle, vždyť kultovní filmy jako je Fargo, Pulp Fiction nebo Gentlemani jsou toho hrdým důkazem. Ale buďme při zemi a právě televize Prima jde příkladem. Nedávno premiérovaný webseriál Banáni od Vojtěcha Moravce, který shodou okolností režíroval i zde jmenovaný břitký seriál Na vlnách Jadranu, více než dobře kombinuje dramatickou kriminální linku se salvami humoru. Zábavné, vtipné a přesto dramatické a až thrillerově napínavé. Škoda, že se mu to nepovedlo i v chorvatsko-české detektivce. Na jednu stranu se tady hraje dusné drama Matěje Hádka, který z Chorvatska přichází na rozpačitý skon jeho česká kolegyně z říční policie a životní láska ze Slapské přehrady (prequelový seriál Pod hladinou). Na druhou stranu sledujeme rádoby český pokus o Prci prci prcičky mezi tuzemskými teenagery na ostrově Brač s kyselým pocitem, že to tak úplně nefunguje. Tak je to policejní drama nebo komedie z dovolenkové pařby?

Podobně na tom je i novácká Policie Hvar, která má ale jasněji vyčleněný styl a režiséři Tomáš Pavlíček a Matúš Ryšan nejspíš dostali více peněz a rozhodně lepší „sluníčkovější“ scénář. Hrají více na diváckou pohodu, klid a odlehčenou zábavu na úkor a do pozadí odsunutého krimi žánru. Seriál má také líbivější vizuál a využívá atraktivnějších lokací, kterým kralují písčité pláže, historické uličky a malebná zákoutí na březích Jaderského moře. Policie Hvar také disponuje sympatickým hereckým obsazením, kterému dominují mladé hvězdy a zatím neokoukaní a talentovaní herci.

Není to paradox? Dva podobné koncepty a přesto tak rozdílné seriály? V lecčems to také ukazuje a vypovídá o pozici, stylu a postavení Novy a Primy. Mají konkurenční stanice jasně stanovená očekávání o obsahu pro své divácké skupiny? Možná. Ale z výsledných seriálů lze soudit, že Nova opět vyhrává na plné čáře. Alespoň zábavná, hezky a filmařsky ucházející osmidílná Policie Hvar jasně a s přehledem válcuje šestidílný seriál Na vlnách Jadranu, který zabředává do přebujelé vážnosti na pozadí plážových parties. Nova jasně ukázala svoji pozici a nezbývá než dodat, že se není čemu divit. Vždyť Voyo se s primáckou videotékou prima+ nedá srovnávat. S notnou mírou nadsázky bych to přirovnal k boji Davida s Goliášem…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz