Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Pavel + Eva Pavlová, Michail Gorbačov + Raisa Gorbačovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historie se opakuje. Žijeme v nových podmínkách, ale určité situace nám nastavují zrcadlo. A tak jsem se pustila do porovnání na první pohled neporovnatelného. Petr + Eva / Michail + Raisa.

Článek

Můj vhled a fakta z historie.

Když jsem vloni viděla poprvé fotografii Petra Pavla, cítila jsem z nepochopitelných důvodů velmi silné teplo, radost a pocit sounáležitosti. Musím upozornit, že jsem ho nikdy nikde neviděla osobně a o politiku se z principu nezajímám.

Ale své pocity jsem pochopila v okamžiku jeho zvolení prezidentem, kdy před celou veřejností políbil svou ženu a předával jí kytici. Měla jsem slzy v očích.

Tento muž má ve svém srdci neuvěřitelně hlubokou lásku a nic pro něho není důležitější, než jeho žena a jeho rodina. A rád to ukazuje celému světu.

Což je základem lidství v srdci milujícího člověka.

Uvědomila jsem si, že již jednou jsem takový silný pocit zaznamenala. Bylo to v osmdesátkách, kdy se do vedení Sovětského Svazu dostal nový generální tajemník Michail Gorbačov.

Když v roce 1987 přiletěl do Prahy se svou usměvavou ženou Raisou, svým mladistvým a energickým vzezřením oba příjemně oslňovali své okolí. Pamatuji se, jak jsem sledovala v televizi krásnou, na Rusku až nezvykle elegantně oblečenou Raisu, a jak to mezi manželi jiskřilo. A já měla tenkrát stejně silný pocit sounáležitosti a radosti.

Na svou dobu byli oba velmi pokrokoví. Raisa byla vzdělaná, naslouchala mu a radila. Byla krásná s vytříbeným vkusem, moudrá a při tom všem i příjemná, milá a usměvavá. Měla doktorát ze sociologie a velmi silné sociální cítění. Mnohé nápady, které následovně Michail vnášel do praxe, do své reformy, byly její. Svému muži byla tím skutečně nejbližším člověkem, vzájemně se opravdu milovali a ctili.

Celému světu nabídli obrovské změny, jenom ti naši starci byli vyděšení. A právem. Mnozí byli o generaci starší a chtěli v poklidu beze změn dožít v teplíčku na vysokých postech. Což se nestalo.

Náš tehdejší vládní činitel generální tajemník Gustáv Husák byl ročník 1913, v té době mu byly 74 roky a Michail Gorbačov byl narozený v roce 1931. Když přiletěl do Prahy, bylo mu 56 roků.

Celý svět mu byl tenkrát nakloněn, jeho reformě, jenom v jeho domovině v Rusku ho odsuzovali. A Raisu nenáviděli. Pro typického Rusa byla a je žena podřadný tvor, jí se úcta neprojevuje. A neposlouchá se. V Rusku vládne patriarchát. Sama jsem to tam zažila. V Moskvě jsem žila tři roky a rok jsem chodila do ruské školy. Ale to je v dalším příběhu, na kterém momentálně pracuji.

Pokud o tom někdo pochybuje, nechť se podívá se na fotografie Vladimíra Putina. Sedí vždy daleko od ostatních, nikdy vedle něho není jeho žena a když se někde vyskytovala, nestála vedle něho, ale za ním.

Paní Raisa na mnohých fotografiích stojí i před Michailem. A stejné je to i u paní Evy a jejího manžela Petra.

Eva Pavlová je krásná žena a její vkus každého oslovuje. Světoví odborníci se o ní vyjadřují velmi pochvalně a řekla bych, konečně nás někdo reprezentuje s veškerou grácií. A za koho se nemusíme stydět.

Oba jsou plni energie a rozhodnosti.

Určitě nás čekají změny. Žádná radikální změna však nepřichází bezbolestně, určitě někteří budou kříčet. Ale pokud to bude historicky k dobrému, nechť se stane.

Tak jako se nebál být nekompromisní hybnou pákou k lepšímu Michail Gorbačov. A jeho touhu změnit svět jsme pocítili všichni a stále to ještě cítíme.

Následky „perestrojky a glasnosti“

Michail Gorbačov zastavil studenou válku, s Ronaldem Reganem dojednali smlouvu o likvidaci významného počtu strategických jaderných zbraní a k jeho počtu vítězných kroků je připsaný i pád Berlínské zdi. V neposlední řadě se zasloužil i o protikomunistické převraty v zemích východního bloku. A v roce 1991 se rozpadl Sovětský svaz. Pro mnohé bylo období od roku 1989 šťastnou životní érou, emigranti se vraceli domů, těšili se a někteří plánovali změny.

Jenom pro zkostnatělé přívržence Sovětského svazu to byla katastrofa.

Však se o tom Vladimír Putin nejednou zmínil. Podle něho a podle jeho slov to byla nejhorší geopolitická změna.

Jejich „zemlja bolšaja“ se zdrcla do „maličkých“ rozměrů velikosti pouhého Ruska, kteréžto přestalo být, co se do počtu obyvatel týkalo, tím největším. Mocnost jejich impéria začala být nemocná. A k uzdravení lék neexistoval.

To byl hlavní důvod, proč Vladimír Putin a jeho přívrženci Michaila Gorbačova nenáviděli a proto ho vláda Vladimíra Putina odsunula na okraj Moskvy. I starý muž byl se svými názory podle nich nebezpečný. Tam dožil. Zemřel 30. srpna 2022 ve věku 91 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz