Článek
Je červen, čas vrcholícího jara a v tomto období příroda nabízí spoustu dobrot. Ráda vařím, ale v tuto dobu jsem radši venku a na talíři miluji mít rychlé čerstvé chuťovky.
Protože je má kuchyně malá, momentálně bez myčky a nerada myji nádobí, začala jsem vymýšlet „myčkoprosté“ recepty. Takové, po kterých nezůstane hora nádobí, jen spokojené bříško.
V hlavní roli: letní zelenina, české ovoce, vysoce kvalitní sýr a bylinky.
Držím se přísloví, že méně znamená více.
Koupila jsem si u rodinné farmy ,,Ofčí sýry" (https://www.ofcisyry.cz) brynzu a ještě další sýry, které nabízejí. Musím konstatovat, že je to neuvěřitelná dobrota. A tak jsem začala kouzlit a ráda bych se podělila, protože jsem doslova mlaskala blahem:
1. Žitý chléb s brynzou a s medem
Na plátek žitného chleba dejte plátky brynzy a pokapejte ji medem. Chuť slano sladká je na jazyku přímo neuvěřitelná. Brynza Ofčích sýrů má výraznou chuť a s jemnou sladkostí medu každého ochutnávače vystřelí přímo do výšin. Abyste v ústech cítili to, co jsem cítila já, musíte mít rádi jak brynzu, tak i med.
Potřebujete: talířek, nůž a lžičku na med a talířek na ochucené krajíčky chleba.
Opláchnete teplou vodu a je uklizeno.
2. Jablko s brynzou a ořechy.
Jablko rozkrájejte na plátky a na každý dejte lžičku brynzy. Posypte nasekanými vlašáky či pekanovými ořechy. Je lepší jablíčko výrazné chuti. Mdlé nebude tak chutnat.
Potřebujete: Prkénko, nůž a vidličku. Talířek nebo velký talíř na úpravu jednotlivých kousků.
3. Rajče s ochucenou brynzou česnekem a pepřem a posypané semínky
Středně velké rajče rozkrojte napůl a vnitřek vydlabejte. Brynzu smíchejte s česnekem, troškou pepře a vnitřek rajčete tím naplňte. Navrch můžete posypat jakýmikoli semínky.
Potřebujete: nůž na rozkrojení rajčat, lžičku na vydlabání, misku a vidličku na umíchání brynzy s česnekem a pepřem. A talíř, kam tu dobrotu budete klást.
4. Salátová okurka s brynzou ochucenou kmínem a čili a ozdobenou sušeným kouskem rajčete nebo mandličkou.
Salátovou okurku nakrájejte na silnější kolečka, každé potřete brynzou a navrch posypte kmínem či čili a nebo obojím. Navrch můžete dát sušené rajče či oloupanou mandličku.
Potřebujete: prkénko, malou lžičku, a tác či talíř na dobroty.