Hlavní obsah
Jídlo a pití

Úžasné lehké „myčkoprosté“ recepty s jarní zeleninou, ovocem a s brynzou

Foto: Vilemína Blanche Valois

Brynza od Ofčích sýrů

Moje kuchyně je malá, momentálně bez myčky, a protože nerada myji nádobí, začala jsem vymýšlet „myčkoprosté“ recepty. Takové, po kterých nezůstane hora nádobí, jen spokojené bříško.

Článek

Je červen, čas vrcholícího jara a v tomto období příroda nabízí spoustu dobrot. Ráda vařím, ale v tuto dobu jsem radši venku a na talíři miluji mít rychlé čerstvé chuťovky.

Protože je má kuchyně malá, momentálně bez myčky a nerada myji nádobí, začala jsem vymýšlet „myčkoprosté“ recepty. Takové, po kterých nezůstane hora nádobí, jen spokojené bříško.

V hlavní roli: letní zelenina, české ovoce, vysoce kvalitní sýr a bylinky.

Držím se přísloví, že méně znamená více.

Koupila jsem si u rodinné farmy ,,Ofčí sýry" (https://www.ofcisyry.cz) brynzu a ještě další sýry, které nabízejí. Musím konstatovat, že je to neuvěřitelná dobrota. A tak jsem začala kouzlit a ráda bych se podělila, protože jsem doslova mlaskala blahem:

1. Žitý chléb s brynzou a s medem

Na plátek žitného chleba dejte plátky brynzy a pokapejte ji medem. Chuť slano sladká je na jazyku přímo neuvěřitelná. Brynza Ofčích sýrů má výraznou chuť a s jemnou sladkostí medu každého ochutnávače vystřelí přímo do výšin. Abyste v ústech cítili to, co jsem cítila já, musíte mít rádi jak brynzu, tak i med.

Potřebujete: talířek, nůž a lžičku na med a talířek na ochucené krajíčky chleba.

Opláchnete teplou vodu a je uklizeno.

2. Jablko s brynzou a ořechy.

Jablko rozkrájejte na plátky a na každý dejte lžičku brynzy. Posypte nasekanými vlašáky či pekanovými ořechy. Je lepší jablíčko výrazné chuti. Mdlé nebude tak chutnat.

Potřebujete: Prkénko, nůž a vidličku. Talířek nebo velký talíř na úpravu jednotlivých kousků.

3. Rajče s ochucenou brynzou česnekem a pepřem a posypané semínky

Středně velké rajče rozkrojte napůl a vnitřek vydlabejte. Brynzu smíchejte s česnekem, troškou pepře a vnitřek rajčete tím naplňte. Navrch můžete posypat jakýmikoli semínky.

Potřebujete: nůž na rozkrojení rajčat, lžičku na vydlabání, misku a vidličku na umíchání brynzy s česnekem a pepřem. A talíř, kam tu dobrotu budete klást.

4. Salátová okurka s brynzou ochucenou kmínem a čili a ozdobenou sušeným kouskem rajčete nebo mandličkou.

Salátovou okurku nakrájejte na silnější kolečka, každé potřete brynzou a navrch posypte kmínem či čili a nebo obojím. Navrch můžete dát sušené rajče či oloupanou mandličku.

Potřebujete: prkénko, malou lžičku, a tác či talíř na dobroty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz