Hlavní obsah
Lidé a společnost

Německá listopadová revoluce v říjnovém Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Když si Karel Marx vykalkuloval komunistickou budoucnost, myslel tím především na průmyslové Německo. Nepovedlo se. Ale přesto dokázali Němci zorganizovat jiný politický zázrak, neboť proletáři povstali nakonec tam, kde nikdy nebyli. V Rusku.

Článek

Německá listopadová revoluce v říjnovém Rusku

Výše nadepsaný titulek není překlepem, ani špatným vtipem, natož pak úsměvnou a nevinnou recesí. Jde o stručné vyjádření toho, co během deseti dnů otřáslo světem tak, že se toho nemůžeme zbavit až do těchto dnů.

VŘSR – jak nám toto téma roky a roky popisovali: dějinný okamžik srovnávající se snad jen s vynálezem vodky.

Co se to tedy dělo, v té převeliké zemi na východě, prý v mateřském lůně všech Slovanů, v impériu tak opěvovaném?

Ono impérium, tak jako mnohé národy evropské, již několik let krvácelo v tenkrát nejhorší válce všech dob. Byly narušeny poslední struktury i tak chabě fungujícího státu. Hlad, beznaděj, bolest a nepřestávající ztráty na frontě, to obraz Ruska z počátku roku 1917.

Proto únorová revoluce, jež svrhla cara a dala vytvořit prvním základům parlamentní demokracie, nemohla všechny tyto problémy vyřešit. Ona by je ani v trvajícím válečném běsnění vyřešit nemohla.

A tady přichází na scénu další globální hráč - Německo.

Německé tajné služby aktivují své nejlepší agenty v čele s politickým fanatikem Uljanovem a rozehrávají riskantní hru. Samy příliš nevěří v její dlouhé trvání, i když na přípravu a provedení puče uvolňuje německá ústřední banka 15 milionů zlatých marek. Za ty peníze se už dají dělat věci. A věci se děly.

Nejdříve však bylo nutno Uljanova dopravit do Ruska, kde měl v současnosti zakázaný pobyt. I to nebyl problém. Uzavřený železniční vagón sice procestoval půl Evropy, ale génia revoluce spolu s jeho věrnými dopravil na místo činu včas.

Nové a šťastné zítřky mohou začít.

Aurora, která zrovna neměla ostré náboje, proto kamufluje akci pomocí slepých patron. Toho si však v Petrohradě nikdo ani nevšimne. Přesto se však do bran prázdného Zimního paláce, který stráží pouze mladí junkeři a ženský cvičný oddíl, hrne skupinka revolucionářů, bolševiků. Rudí nejprve bezcílně bloudí chodbami Zimního paláce, až dospějí do celkem nevýznamných místností, kde však objeví zásoby alkoholu. Po jejich likvidaci konečně pochopí, co je to skutečné revoluční nadšení a jen co se jim vlije do žil ta správná ideologie, vyrazí se poměřit s oním ženským oddílem. Tak jak se soudružsky sluší – po bolševicku!

Některá děvčata pomordovali, některá znásilnili, některá oboje. To záleželo na vkusu každého jednotlivce.

A tak 25. října večer (u nás 7. listopadu) 1917 oznámili bolševici II. sjezdu sovětů převzetí moci. Den poté tento sjezd schválil Leninův návrh nové vlády a hlavně dekret o míru, kdy Rusko de facto ukončilo svou činnost ve válce. Agent Uljanov svůj úkol splnil, Němcům se na východě uvolnily ruce a rozhodně nelitovali finanční podpory ve prospěch této diverzní politické akce.

Petrohradské noviny přesto nazítří uklidňovaly občany ohledně zbytečného strachu před bolševickou bublinou, která určitě každou chvíli splaskne.

A tak se Německu podařilo, byť možná nevědomky, i zde vypustit z lahve džina (pardon, soudruha džina), který nás následně dokázal společně s ještě jiným džinem (s džinem soukmenovcem) oblažovat téměř celé XX. století.

Zdroje: Wikipedie, Říjnová revoluce: https://cs.wikipedia.org/wiki/Říjnová_revoluce

Reflex 45/ 2013, Libor Dvořák VŘSR (použity fakta z knihy Andreje Zubova Dějiny Ruska 20. století)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz