Hlavní obsah
Satira

Čtení pro fajnšmekry. Politické strany už sesmolily volební plátky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vítězslav Dobeš / Volební magazín ODS, 1994 (přefoceno)

Premiér Klaus vidí naši budoucnost jasně. Ví totiž přesně, co říci, komu to říci a kdy to říci. (ODS, 1994)

Existuje jediný žánr, který může konkurovat groteskním volebním plátkům – tímto hrdým konkurentem jsou samozřejmě radniční noviny. Jelikož se však blíží další volby, aktuálním čtenářským bonbónkem nemůže být nic jiného než právě volební tiskoviny.

Článek

Co musí takový plátek, jehož cílem je nalákání co nejvíce hladových rybek na udici s podřadnou návnadou (pardon, získávání voličů), obsahovat? A jak nejlépe se mají vyfotografovaní politici podbízet? Je to velice citlivá záležitost, poněvadž v případě špatného zpracování reálně hrozí, že vyrobená tiskovina skončí bez přečtení jako podestýlka pod morče či křečka.

Příběh musí pokračovat

Pokud jde o protřelého politického veterána, který už má za sebou několik oddřených volebních období, nezbývá nic jiného, než použít osvědčený slogan: „Neodcházím od rozdělané práce.“ Takto podaná hláška má výhodu v tom, že voliče staví před hotovou věc – tento kandidát prostě bude pokračovat, a basta fidli!

Nováčci na to ovšem musejí jít trochu sofistikovaněji. Základní premisa je jasná – slibem nezarmoutíš. Zde se nabízí přímočaré: „Chci prosadit to a to!“ Pak už je vlastně jedno, co konkrétně politik slíbí, pokud to nebude více práce a méně peněz.

Velmi důležitou stránkou jsou pochopitelně fotografie. V případě takzvaných ilustraček je například příhodné, aby se vyfotografovaný politik v ručně šitém obleku neopíral o zablácený traktor přespříliš štítivě.

Samostatnou kapitolou jsou portrétové snímky nabízených funkcionářů. Mnoho z nich – zejména žen – neodolá pokušení a své portréty si nechá patřičně vylepšit grafikem. V praxi to potom vypadá tak, že měsíc před volbami potkáte na jednání zastupitelstva dotyčnou političku unavenou a s kruhy pod očima, kdy jsou vidět vrásky. Těsně před volbami na vás ovšem ze schránky vykoukne volební plátek, v němž se jako diamant třpytí fotografie mladé dívenky, která jako by z oka vypadla oné paní před měsícem.

Přijdete domů a svěříte se rodině, jak moc podobnou dceru má tato známá politička. Od manželky pak dostanete hned dvojí „kartáč“: jednak kvůli tomu, že koukáte po mladých holkách, a potom také z toho důvodu, že jste vůl, jelikož jste nepoznal výsledek kouzlení s grafickým programem.

Večeře pro dva

Součástí volebních tiskovin musejí být i nějaké soutěže, kvízy, křížovky o ceny a podobné kratochvíle. Ideální je, když první cenu představuje luxusní večeře s předsedou inzerované strany. Jen je třeba si dát bedlivý pozor, aby tuto cenu nakonec nevyhrál opravdu některý ze čtenářů. Zvítězit musí ta nová asistentka z předsedova sekretariátu, kolem níž se starý kocour v poslední době tolik točí.

Když vše zdárně vyjde a strana získá ve volebním klání pořádný výsledek, je vyhráno. Matadoři pokračují v rozdělané práci, přičemž nejdůležitější jednání se odehrávají ve spřátelených hospodách. Nováčci se snaží vydolovat z paměti, co všechno voličům naslibovali, a pomalu odhazují morální závaží.

Zanedlouho poté pečlivý volič po dvanáctihodinové pracovní šichtě ještě uklízí celý svůj dům. Když na půdě vyštrachá hodně staré balíky novin a časopisů, nalezne taky jakousi letitou volební slátaninu. Po odfouknutí prachu napůl udiveně a zpola nevěřícně zírá na totéž, co si přečetl v jiné volební agitce před několika týdny.

„Bez práce nejsou koláče.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz