Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bouřka, materiální i psychická pohroma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/pexels.com

Včerejší bouřka zasáhla Česko s takovou silou, že způsobila rozsáhlé škody a výpadky elektřiny. Mnozí z nás si museli poradit bez moderních technologií, což vyvolalo nejen materiální, ale i psychické následky.

Článek

Bouřka nás vrátila do života bez Wi-Fi

Naši rodiče často vzpomínají na dobu, kdy trávili čas venku, četli knihy a hráli deskové hry. Včerejší bouřka nám připomněla, jaké to je být bez internetu. Představte si to – žádná Wi-Fi, žádný Facebook, žádný Netflix. Bylo to, jako by se čas vrátil zpět o několik desetiletí. Lidé si posílali SMS zprávy, aby se ujistili, že všichni přežívají, a mluvili spolu tváří v tvář, což je pro nás, generaci Z, docela rarita.

Výpadek proudu jako konec světa

V Praze a dalších velkých městech bouřka způsobila rozsáhlé výpadky elektřiny. Lidé museli jít do postele s vybitými telefony a bez možnosti nabíjení. Pro nás, kteří jsme zvyklí být neustále online, to bylo opravdové utrpení. Jak jinak vysvětlit, že ráno byly baterie našich telefonů téměř vybité? Katastrofa!

Zábava bez obrazovek

Výpadek proudu znamenal také výpadek internetu a Wi-Fi. Pro generaci Z, která je zvyklá být neustále připojená, to byla velká rána. Místo sledování oblíbených seriálů na Netflixu nebo hraní online her jsme se museli vrátit k tradičním způsobům zábavy. Rodiny si hrály deskové hry, četly knihy nebo si jen povídaly. Bylo to jako návrat do minulosti, kdy jsme ještě nebyli závislí na technologiích.

Škody po bouřce

Kromě psychické újmy způsobené absencí internetu a elektřiny došlo samozřejmě i k materiálním škodám. Stromy padaly jako hrušky, střechy létaly vzduchem a auta byla poničena padajícími větvemi. Když jsme ráno vyšli z domu (ano, museli jsme vyjít ven, protože už nebylo co dělat uvnitř), našli jsme svá auta pod stromy a některé domy byly náhle „otevřeného typu“.

Závěrem

Včerejší bouřka nám ukázala, že i v roce 2024 jsme stále zranitelní přírodními živly. Ačkoliv jsme si možná zvykli na moderní technologie, příroda nám připomněla, kdo je tady šéf. Takže pokud dnes večer uvidíte bouřkové mraky, raději si nabijte telefony a připravte se na další kolo. Kdo ví, třeba nám matka Příroda zase připraví nějaké to překvapení.

Poznámka autora: Mé texty berte s nadhledem, ale tohle je bohužel skutečná realita dnešní doby. Včera se to jasně ukázalo všude kolem nás. Jen se zamyslete, řekl vám včera někdo něco podobného?

Zdroje:

iDnes.cz: Bouřka nad Českem způsobila rozsáhlé škody (https://www.idnes.cz)

Novinky.cz: Včerejší bouřka: Stromy popadaly na auta, střechy létaly vzduchem (https://www.novinky.cz)

ČT24: Silná bouřka přerušila dodávky elektřiny v několika regionech (https://www.ct24.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz