Hlavní obsah

Pohádky a báje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Pohádky, které jsou v konkrétním prostředí.

Článek

MEDVĚDÍ DEKA

Na Aljašce u řeky Yukon žili Eskymáci, kteří se živili lovem ryb. Nejvíce lovili lososy, které vozili sobím spřežením do přístavu v Anchorage. Odtud se lososi vozili v lodním chladírenském boxu do přístavu v Seattle. Aby se rybí náklad cestou na saních nezkazil, protože často svítílo velice silně sluníčko, zabalovali ho Eskymáci do medvědí deky, která vydávala neustále chlad. Tyto deky naučil šít eskymácké ženy místní šaman pod podmínkou, že tajemství jejich výroby nikomu a nikdy neprozradí. Takže mimo šamana a několika žen nikdo jiný to tajemství neznal. Aby se ty deky dobře poznaly od jiných, byl na každé z nich vyšitý lední medvěd. Když přicházelo léto, tak se lední medvědi stěhovali dále na sever. Ale někteří starší medvědi, kteří by tak daleko nedošli, si vždy přišli k Eskymákům pro medvědí deku. Když jim bylo velmi teplo, tak se zabalili do té deky a chlad z ní vycházející jim umožnil přežít teplé dny. Jednou se stalo, že Eskymák při překládání lososů ze saní na loď zapomněl tuto deku na lodi. Loď odjela i s medvědí dekou do Seattle a tam ji při vykládání lososů našli. Nevěděli co s ní mají udělat a nakonec rozhodli, že ji dají nejmladšímu námořníkovi, aby se měl čím přikrýt. To ale nikdo nevěděl, že pod touto dekou se nedá spát, protože chladí.

Námořník deku doma uložil do šatny a úplně na ni zapomněl. Po půl roce se ale stalo, že motor na jeho lodi potřeboval opravu a námořník věděl, že bude celý měsíc bez práce a bude mít málo peněz. Vzpomněl si na deku, kterou stejně nepotřeboval, a odnesl ji do Fremontu na trh. Protože na dece byl krásně vyšit lední medvěd, tak se mu ji podařilo prodat za 5 dolarů a byl velmi spokojen. Rodina, která deku koupila, se s ní chtěla přikrýt. Nedalo se pod ní ani chvíli ležet, protože velmi chladila. Nevěděli co s ní mají udělat. Protože je na ní vyšit lední medvěd, tak ji donesli do zoo. Tam ji nakonec dali do areálu k ledním medvědům. Nejstarší lední medvěd ji uviděl a byl hrozně rád. Jako mladý žil na Aljašce a na takové deky se dobře pamatoval. Protože bylo léto a velké teplo, začal se s ní přikrývat a díky tomu přežil dobře toto léto a ještě mnoho dalších. Tak medvědí deka po dlouhém putování splnila svůj úkol a pomohla starému medvědovi přežít mnoho dalších let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám