Hlavní obsah
Umění a zábava

Vikingové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Vikingové

Článek

WIKINGOVÉ - ERIK RUDÝ - EIRIK RAUDE

Na území dnešního Norska žil se svou rodinou farmář Torval Aswaldsson. Protože se mu příliš dobře nedařilo, rozhodl se přestěhovat na Island. Tam získal poměrně velké pozemky a dařilo se mu o mnoho lépe. V roce 950 tam měl nejmladšího syna, kterého pojmenoval Erik. Druhé jméno dostal podle otcova jména Torval - tedy Torvaldsson. Protože měl zrzavé vlasy a prudkou povahu, všichni ho jmenovali Rudý. Zlý však nebyl, ale byl silný a vytrvalý. Když mu bylo asi 20 let, tak se oženil a měl 4 děti. A také měl farmu jako jeho otec. Jednou půjčil svému sousedu několik prken /ta měla v té době dosti velkou cenu/. Když mu je soused nevracel, tak si je šel k němu vzít zpět. Soused ho uviděl a poslal na něj své dva syny, protože ta prkna nechtěl vrátit. Erik byl ovšem silný a v sebeobraně oba syny zabil. Musel jít k soudu a byl za ten čin vyhoštěn na 3 roky z Islandu. Toto rozhodnutí soudu prakticky znamenalo trest smrti, protože moře kolem Islandu je velice studené. A navíc musel vyplout jen sám a s malým množstvím zásob. Vítr ho zahnal do Grónska, asi 300 mil od Islandu. Tam našel zátoku, kde nebyl led a bylo možné tam pěstovat obilí a chovat dobytek. Po třech letech, v roce 985 se vrátil na Island a začal ostrov nazývat Zelenou zemí-Groenland-Grónsko. Protože byl v té době Island přelidněn, tak asi 500 osadníků postavilo 25 lodí a odpluli do Grónska. Jedna loď byla pro 25 lidí i se zásobami a dobytkem na chov. Osídlili na několik století Grónsko. Erik Rudý měl 4 děti- dceru Freidis a syny Leifa, Thornvalda a Thornsteina. Leif Eriksson první přistál na americké pevnině a část jí prozkoumal. To bylo roku 1000 v dnešním státě Massachussets a to území nazval Vinland. Má ale pomník na severozápadě Ameriky ve městě Seattle v přístavu jachet v Ballardu. Snad se dostal až na severozápad Ameriky, to ale nikdo neví. Po třech letech se vrátil domů. Byl to první známý objevitel amerického kontinentu téměř 500 let před Kolumbem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám