Hlavní obsah
Názory a úvahy

Letní čas versus zimní čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimír Sůra

Úvaha o tom, jak sjednotit zimní a letní čas v celé Evropské unii tak, aby byly spokojeny jižní i severní státy. Navrhuji tedy kompromis. Nechť se zavede přesně polovina (30 minut), mezi letním a zimním časem po celé Evropě.

Článek

Od roku 1916 se v různých státech Evropy střídavě obnovuje a zase zaniká vůle střídat, nebo nestřídat zimní a letní čas. Problém mají lidé na severu i na jihu, na východě i západě Evropy. Ať už se svítáním ještě v noci, nebo se stmíváním až příliš pozdě v noci.

Je to dáno geografickou vzdáleností od rovníku i zeměpisnou délkou. Čím blíže k rovníku tím větší shoda mezi délkou světla a tmy. Čím více na východ, tím dříve svítá.

Navrhuji proto přijmout kompromis. Při příštím střídání času zimního a letního posunout hodinky o 30 minut, přesně mezi současný letní a zimní čas a tak už to ponechat navždy.

Neustálé i když oboustranně oprávněné spory mezi požadavky severních států Evropy a jižních států Evropy neumožňují dojít ke shodě, jestli v Evropě zavést zimní (SEČ), nebo letní čas. Přitom sjednocení času pro celou Evropu by zamezilo mnoha zmatkům, potížím a i hádkám. Bylo by to výhodné pro všechny obyvatele Evropské unie. Níže uvádím pro představu přibližné časy svítání a stmívání na severojižní ose - v přibližně stejné zeměpisné šířce v norském Oslu oproti  italskému Římu v případě zimního oproti letnímu času.

Při zavedení zimního času, kdy se hodiny posunou zpět o jednu hodinu,  ráno začíná svítat dříve a večer se setmí také dříve. Při zavedení letního času je to naopak.

Oslo:

1) Pro Oslo můžeme přibližně říci, že v zimním období, kdy je zaveden zimní čas, bude svítat kolem 7:30 a stmívat kolem 16:30 místního času. Zdroj AI.

2) Pro Oslo můžeme přibližně říci, že v letním období začne svítat kolem 4:30 a stmívá se kolem 22:30 místního času. Zdroj AI.

ŘÍM:

1) Pro Řím můžeme přibližně říci, že v zimním období začne svítat kolem 7:00 a stmívá se kolem 17:00 místního času. Zdroj AI.

2) Pro Řím můžeme přibližně říci, že v letním období začne svítat kolem 5:30 a stmívá se kolem 20:30 místního času. Zdroj AI.

Ať už bude zaveden pro celou Evropu jednotný zimní, nebo jednotný letní čas, jedni, nebo druzí, budou vždy nespokojeni. A to je špatné a nespravedlivé. Při posunutí hodinek o 30 minut napůl mezi zimní a letní čas budou buď všichni spokojeni, nebo všichni nespokojení, ale bude to spravedlivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám