Hlavní obsah
Názory a úvahy

Válečné reparace Ruska Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimír Sůra

O seriózních novinářích a investigativních žurnalistech obecně se říká, že drží prst na tepu doby.

Článek

Rád bych vám dnes nabídl zamyšlení nad způsobem placení budoucích válečných reparací Ruska Ukrajině. To není téma, které by již tepalo veřejným prostorem a my bychom drželi na tomto tepu prst. (Podotýkám, že nejsem žurnalista.) To je téma, které se, raději dříve, než později, teprve stane tepem doby. Nebuďme tedy ti, kdo budou později držet prst na tepu doby. Buďme už nyní samotným tepem.

O tomto tématu je nutné mluvit již nyní. Ať je všem současným agresorům, na vzdáleném východě už nyní zřejmé, že my, svobodný svět, ani v nejmenším nepřipouštíme možnost porážky Ukrajiny, ale ani žádného kompromisu se zlem. Protože už v této fázi uvažujeme o vypořádání válečných reparací. A taková diskuze bude mít i potenciál odradit i budoucí případné agresory z tohoto pohříchu odlišného východněcivilizačního okruhu. Už naše babičky nás přece učily: S ďáblem se orat nedá.

Dovoluji si tedy předložit v hrubých obrysech návrh na vypořádání válečných reparací.

V první řadě nesmíme udělat stejnou chybu, jako vítězné mocnosti po 1. světové válce, kdy uvalili na Německo tak vysoké válečné reparace, že se z nich stala jedna z příčin 2. Světové války.

Jak tedy, kromě jiných metod, zařídit, aby Rusko zaplatilo škody a zároveň bychom nezpůsobili nesnesitelné životní podmínky obyčejným ruským občanům – s nepředvídatelnými důsledky v budoucnu?

1: Rusko je chudá země. Čím může Rusko platit škody, které Ukrajině způsobilo? Svým nerostným bohatstvím. Toho má nadbytek.

2: Ukrajina ale také není chudá na nerostné bohatství. Takže ruská ropa ani plyn, by Ukrajině s poválečnou rekonstrukcí příliš nepomohly. Rusko by tedy mělo prodávat své nerostné bohatství bohaté Evropě a Evropa by měla za tyto dodávky platit ne Rusku, ale Ukrajině. Tímto by nepřímo Ukrajina obdržela od Ruska válečné reparace v penězích.

3: Aby tato metoda byla pro Evropu motivující, bylo by vhodné, kdyby se Ukrajina zavázala, že za takto získané finanční zdroje z válečných reparací si bude objednávat poválečnou rekonstrukci své země u evropských států, nebo evropských dodavatelů.

4: Aby bylo možné motivovat Rusko k tomuto způsobu vypořádání válečných škod, které způsobilo, je možné za to Rusku slíbit zrušení některých současných ekonomických sankcí. (s výjimkou sankcí týkajících se zbrojení a politických sankcí)

Navrhuji proto začít vyvíjet verbální tlak na kompetetní orgány v EU, aby tyto začaly toto téma vnímat aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám