Hlavní obsah

Letní grilování: Jaké víno si dát a kdy je lepší pít pivo nebo míchaný drink?

Foto: Pixabay.com

Přichází čas letních grilovaček, rodinných setkáních a příjemně strávených večerů venku na chatě nebo na zahradě. Přináším vám k těmto momentům rady a tipy, jak si vychutnat a užít grilovačku se skvělým jídlem a  pitím.

Článek

Ke kterému jídlu zvolit kterou láhev vína a kdy si radši otevřít vychlazené pivo? Pojďme se na to společně podívat.

Až budete vybírat, jaké pití zvolit k letní grilovačce, měli byste se zaměřit na pár hlavních kritérií, podle kterých zvolit:

  • Chuťový profil jídla - tučné/netučné, slané/sladké, pikantní/jemné
  • Koření - bylinky, česnek, chilli
  • Omáčky a marinády.
  • Typ masa.

Chuťový profil jídla

Když se zaměříme na kompletní chuťový profil jídla, není vůbec těžké odhadnout správnou kombinaci. U tučnějších jídel, jako je losos nebo třeba grilovaná žebra, se nebojte sáhnout po vychlazeném pivu, z vín bude ideální nějaké šumivé, které si s tučnou chutí hravě poradí - zkuste Prosecco, Champagne nebo Cavu či Crémant.

Odlehčená jídla z grilu zase vyžadují odlehčenější drink - u grilované zeleniny sáhněte po Chardonnay, perfektně jídlo doplní i Ryzlink nebo Sauvignon, z červených variant klidně Chianti z Toskánska nebo španělské Tempranillo. Ke grilovanému sýru nebo hermelínu otevřete láhev Chardonnay s dotekem dubového sudu, pokud máte rádi brusinkovou omáčku, nebojte se ani červeného Cabernetu Sauvignon. K lehčím jídlům budou perfektní i drinky se základem v Proseccu - Aperol Spritz nebo Hugo Spritz.

Koření

Pokud se zaměříme na koření, u pikantního chilli a pepře bude lepší sáhnout po vínu s nižším obsahem alkoholu a vyšším zbytkovým cukrem - tedy víno polosuché a polosladké. Skvělou volbou bude Tramín červený, sladší Ryzlink nebo Muškát. Víno zklidní a zjemní pálivost a vyzdvihne kořeněné tóny.

Bylinky typu rozmarýn, tymián, oregano nebo bazalka si budou úžasně rozumět s bílými bylinkovými víny - takový je třeba Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené nebo italské Chianti. Svěží chuť a bylinková vůně si bude notovat se skutečnými bylinkami v jídle.

Foto: Pixabay.com

Bylinky na grilu

Pokud přidáváte citron, limetku a koriandr, u vína zvolte spíš kyselejší, sušší víno - třeba španělské Albariño nebo Sauvignon Blanc, tyto odrůdy citronové tóny obsahují a perfektně doplní chuťový zážitek - stejně tak je na tom míchané Mojito nebo Cider.

Grilovací koření je úplná klasika, kterou používáme úplně všichni a ke které se nejlépe hodí červená španělská vína - Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo klidně Primitivo. Hloubka a komplexní chuť vína vyzdvihne kouřové, uzené tóny.

Omáčky a marinády

  • BBQ omáčka je sladší, kouřová a pikantní, hodí se k ní tedy Shiraz nebo Malbec nebo podobné ovocné červené víno. Bohaté ovocné tóny skvěle podpoří chuť omáčky, kořeněné tóny Shirazu pozdvihnou pikantní charakter.
  • Medová hořčice je skvělou kombinací pikantno-sladké chuti, Ryzlink s lehkostí vyváží výrazné chutě, Chardonnay zase díky dubovým tónům a až krémovým charakterem úžasně doplní texturu.
Foto: Pixabay.com

Omáčky a marinády na grilu

  • Česneková a bylinková marináda, do které zakomponujete rozmarýn, tymián nebo oregano, bude nejlépe vycházet se Sauvignonem Blanc nebo italským Verdejo či Veltlínským zeleným - sušší víno s příjemnou kyselinkou a bylinkovými tóny bude to pravé.
  • Pikantní omáčky - jako je siracha, harissa nebo chilli omáčka bude potřebovat výraznější víno, které chutě přebije a vyváží. Takový bude určitě Ryzlink rýnský nebo Tramín červený, obě odrůdy nabídnou osvěžující kontrast chutí.

Typ masa

K bělomasým rybám se nejlépe hodí Sauvignon Blanc, skvěle bude fungovat i suchý Ryzlink nebo Pinot Grigio. U výraznějších ryb jako je losos, tuňák nebo mečoun sáhněte po suchém rosé nebo lehčím Merlotu.

Ke kuřecímu masu se obecně velmi dobře hodí Chardonnay, pokud je úprava jemnější, třeba i s použitím citronové šťávy, bude lepší lehčí varianta, pro běžné úpravy s grilovacím kořením můžete použít i ovocnější verzi této odrůdy. Neztratí se ani růžové suché víno. Z míchaných drinků zvolte gin s tonikem - perfektně doplní kuřecí i rybí maso.

Foto: Pixabay.com

Grilované maso

K vepřovému masu skvěle půjdou španělská červená vína z Riojy - hlavně odrůda Tempranillo. Jsou dostatečně plná na to, aby ustála bohaté chutě grilovaného vepřového a zároveň mají dobrou kyselinku, která osvěží chuť prorostlého masa. Stejně tak bude fungovat i Chianti z Toskánska nebo šťavnatý německý Riesling.

U hovězích steaků nebo třeba hovězích burgerů je jednoznačně nejlepší volba hutnější červené víno s dobrou strukturou a vyzrálými taniny - Cabernet Sauvignon, Malbec nebo australský Shiraz. Samozřejmě se nebojte sáhnout po Whiskey - můžete si třeba namíchat Whiskey sour s bourbonem, citronovou šťávou a cukrovým sirupem.

Ke světlým klobáskám zkuste svěžejší vína typu Ryzlink, k pikantnějším a hutnějším klobáskám se pak skvěle hodí španělská vína odrůdy Tempranillo. Tady neuděláte chybu ani s pivem - zkuste klidně nějaké ovocnější nebo India Pale Ale (IPA).

Moje další tipy k párování vína a jídla z grilu najdete v článku, který jsem napsal pro web Oceněnávína.cz. Přeji dobrou chuť a krásné léto!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám