Článek
Ke kterému jídlu zvolit kterou láhev vína a kdy si radši otevřít vychlazené pivo? Pojďme se na to společně podívat.
Až budete vybírat, jaké pití zvolit k letní grilovačce, měli byste se zaměřit na pár hlavních kritérií, podle kterých zvolit:
- Chuťový profil jídla - tučné/netučné, slané/sladké, pikantní/jemné
- Koření - bylinky, česnek, chilli
- Omáčky a marinády.
- Typ masa.
Chuťový profil jídla
Když se zaměříme na kompletní chuťový profil jídla, není vůbec těžké odhadnout správnou kombinaci. U tučnějších jídel, jako je losos nebo třeba grilovaná žebra, se nebojte sáhnout po vychlazeném pivu, z vín bude ideální nějaké šumivé, které si s tučnou chutí hravě poradí - zkuste Prosecco, Champagne nebo Cavu či Crémant.
Odlehčená jídla z grilu zase vyžadují odlehčenější drink - u grilované zeleniny sáhněte po Chardonnay, perfektně jídlo doplní i Ryzlink nebo Sauvignon, z červených variant klidně Chianti z Toskánska nebo španělské Tempranillo. Ke grilovanému sýru nebo hermelínu otevřete láhev Chardonnay s dotekem dubového sudu, pokud máte rádi brusinkovou omáčku, nebojte se ani červeného Cabernetu Sauvignon. K lehčím jídlům budou perfektní i drinky se základem v Proseccu - Aperol Spritz nebo Hugo Spritz.
Koření
Pokud se zaměříme na koření, u pikantního chilli a pepře bude lepší sáhnout po vínu s nižším obsahem alkoholu a vyšším zbytkovým cukrem - tedy víno polosuché a polosladké. Skvělou volbou bude Tramín červený, sladší Ryzlink nebo Muškát. Víno zklidní a zjemní pálivost a vyzdvihne kořeněné tóny.
Bylinky typu rozmarýn, tymián, oregano nebo bazalka si budou úžasně rozumět s bílými bylinkovými víny - takový je třeba Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené nebo italské Chianti. Svěží chuť a bylinková vůně si bude notovat se skutečnými bylinkami v jídle.

Bylinky na grilu
Pokud přidáváte citron, limetku a koriandr, u vína zvolte spíš kyselejší, sušší víno - třeba španělské Albariño nebo Sauvignon Blanc, tyto odrůdy citronové tóny obsahují a perfektně doplní chuťový zážitek - stejně tak je na tom míchané Mojito nebo Cider.
Grilovací koření je úplná klasika, kterou používáme úplně všichni a ke které se nejlépe hodí červená španělská vína - Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo klidně Primitivo. Hloubka a komplexní chuť vína vyzdvihne kouřové, uzené tóny.
Omáčky a marinády
- BBQ omáčka je sladší, kouřová a pikantní, hodí se k ní tedy Shiraz nebo Malbec nebo podobné ovocné červené víno. Bohaté ovocné tóny skvěle podpoří chuť omáčky, kořeněné tóny Shirazu pozdvihnou pikantní charakter.
- Medová hořčice je skvělou kombinací pikantno-sladké chuti, Ryzlink s lehkostí vyváží výrazné chutě, Chardonnay zase díky dubovým tónům a až krémovým charakterem úžasně doplní texturu.

Omáčky a marinády na grilu
- Česneková a bylinková marináda, do které zakomponujete rozmarýn, tymián nebo oregano, bude nejlépe vycházet se Sauvignonem Blanc nebo italským Verdejo či Veltlínským zeleným - sušší víno s příjemnou kyselinkou a bylinkovými tóny bude to pravé.
- Pikantní omáčky - jako je siracha, harissa nebo chilli omáčka bude potřebovat výraznější víno, které chutě přebije a vyváží. Takový bude určitě Ryzlink rýnský nebo Tramín červený, obě odrůdy nabídnou osvěžující kontrast chutí.
Typ masa
K bělomasým rybám se nejlépe hodí Sauvignon Blanc, skvěle bude fungovat i suchý Ryzlink nebo Pinot Grigio. U výraznějších ryb jako je losos, tuňák nebo mečoun sáhněte po suchém rosé nebo lehčím Merlotu.
Ke kuřecímu masu se obecně velmi dobře hodí Chardonnay, pokud je úprava jemnější, třeba i s použitím citronové šťávy, bude lepší lehčí varianta, pro běžné úpravy s grilovacím kořením můžete použít i ovocnější verzi této odrůdy. Neztratí se ani růžové suché víno. Z míchaných drinků zvolte gin s tonikem - perfektně doplní kuřecí i rybí maso.

Grilované maso
K vepřovému masu skvěle půjdou španělská červená vína z Riojy - hlavně odrůda Tempranillo. Jsou dostatečně plná na to, aby ustála bohaté chutě grilovaného vepřového a zároveň mají dobrou kyselinku, která osvěží chuť prorostlého masa. Stejně tak bude fungovat i Chianti z Toskánska nebo šťavnatý německý Riesling.
U hovězích steaků nebo třeba hovězích burgerů je jednoznačně nejlepší volba hutnější červené víno s dobrou strukturou a vyzrálými taniny - Cabernet Sauvignon, Malbec nebo australský Shiraz. Samozřejmě se nebojte sáhnout po Whiskey - můžete si třeba namíchat Whiskey sour s bourbonem, citronovou šťávou a cukrovým sirupem.
Ke světlým klobáskám zkuste svěžejší vína typu Ryzlink, k pikantnějším a hutnějším klobáskám se pak skvěle hodí španělská vína odrůdy Tempranillo. Tady neuděláte chybu ani s pivem - zkuste klidně nějaké ovocnější nebo India Pale Ale (IPA).
Moje další tipy k párování vína a jídla z grilu najdete v článku, který jsem napsal pro web Oceněnávína.cz. Přeji dobrou chuť a krásné léto!