Článek
S příchodem jara nastává čas i na procházky přírodou, pikniky a milá rodinná setkání nebo kulturní akce. U nás se často setkáváme i se vztyčením májky ozdobené stuhami a přátelská setkání a grilovačky. A k takovým prvomájovým grilovačkám a piknikům nesmí chybět ani sklenka skvělého vína. Proto vám přináším skvělé tipy, jaké víno zvolit, s čím si ho dát a jak letos povznést oslavy svátku zamilovaných na další level.
Romantický piknik

Romantický piknik
Obecně se k jarnímu počasí a svěžímu jídlu hodí především aromatické a šťavnaté odrůdy jako jsou Sauvignon blanc, Pinot grigio (Rulandské šedé), Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Pokud si na piknik zabalíte salát z čerstvé zeleniny, určitě nezapomeňte Sauvignon blanc, jeho svěžest a plnější chuť skvěle podtrhne chuť zeleniny a výborně doplní třeba i kozí nebo balkánský sýr. Stejně tak osvěžující a jarní charakter má i Rulandské šedé. Ryzlink rýnský je zase perfektní parťák pro čerstvé sýry, takže pokud si připravíte například obložené sendviče s lučinou, u Ryzlinku rozhodně neuděláte chybu. Pokud vás ale neláká zelenina, ale spíš pořádný řízek, Veltlínské zelené si poradí i s tím - jeho výraznější chuť a bylinné, květinové aroma vyváží i smažené jídlo.
Romantická večeře pod hvězdami

Romantická večeře pod hvězdami
Teplé jarní večery zkrátka lákají ke grilovačce. Užijte si první máj se svým nejbližším člověkem u grilu, s dobrým jídlem a hlavně skvělým vínem. Pokud máte chuť na rybu, zkuste k ní Sauvignon blanc nebo suchý Ryzlink rýnský, minerální svěžest těchto vín si umí výborně poradit s bělomasou rybou. U lososa nebo tuňáka zkuste spíš suché růžové nebo i lehčí ovocný červený Merlot. Pokud si radši dáte kuřecí křídla nebo grilované prsní řízky, zvolte Chardonnay - je lehké, ovocné, svěží a nepřebije jemné maso.
Někdo si ale určitě dá raději pořádný burger z grilu. I ten může být romantickým jídlem, zvlášť pokud ho spárujete s dobrým vínem :-) Hodí se červený Syrah, Cabernet Sauvignon nebo španělské Tempranillo. Pokud nemáte rádi červená vína, ani tady neuděláte chybu se Chardonnay.
A pokud si raději přeci jen budete chtít ogrilovat vepřového maso, je obecně skvělá volba španělské červené - ať už Tempranillo, Crianza nebo Rioja. U bílého sáhněte po toskánském Chianti nebo šťavnatém Ryzlinku.
Sladká tečka na závěr

Sladká tečka
Víno a sladké je neobvyklá kombinace - nebo by vás spíš na první dobrou nenapadla. Přesto ale existuje mnoho sladších i sladkých vín, která perfektně doplní sladkosti a dezerty. Obecné rady k párování vína a sladkého jsou:
- U čokoládových nebo kakaových dezertů je lepší zvolit červené víno, u sladších dezertů víno portské.
- Víno by mělo být minimálně stejně sladké jako dezert, v opačném případě bude chuť působit kysele.
- Styl a tóny vína by měly být sladěné s chutí zákusku.
K čokoládě je nejlepší portské, stejně tak se hodí i k čokoládovým dortům, pěně nebo trufflu. Jestli máte chuť na klasické červené víno, ideálně by mělo zrát v dubovém sudu. Pokud vás zajimá více k párování vína a čokolády, přečtete si mého kompletního průvodce.
Pokud ale nejste milovníci čokolády a raději zvolíte vanilkový nebo šlehačkový zákusek, tak rozhodně otevřete láhev Prosecca.
Teplé jarní dny svádí i ke zmrzlině - ta bude úžasně ladit k vychlazenému Muškátu.
Tvarohové zákusky, jako je třeba cheesecake, zase obohatí polosuchý Ryzlink nebo pozdní sběr Sauvignonu blanc.
K romantice patří i jahody se šlehačkou, u takových ovocných dezertů bude nejlepší volba Tramín červený, nebo klidně červený Pinot Noir (Rulandské modré).
Anketa
Užijte si letos prvomájové oslavy podle svých představ, nebojte se experimentovat v kuchyni a vychutnejte si skvělé jídlo i víno za teplých jarních dnů.