Hlavní obsah

Tradiční česká velikonoční jídla a jaké víno k nim zvolit

Foto: Pixabay.com

Přemýšlíte, jak posunout zážitek z Velikonoc výš? Zkuste letos párovávat tradiční jídlo s vínem. Od salátu přes nádivku, kůzlečí maso nebo jarní kuřátko, vždy budete vědět, po jakém víně sáhnout.

Článek

V tomto článku bych vám chtěl nejen připomenout české tradice a tradiční velikonoční jídla, ale zároveň vám doporučit i jaká vína kombinovat s těmito typickými velikonočními jídly.

Škaredá středa

V tento den se hospodyňka podle zvyklosti snažila, aby jídlo na talíři vypadalo ošklivě a na první pohled nepovedeně. Jestliže se hospodyně rozhodla usmažit bramboráky nebo placky, vždy je při obracení trochu potrhala nebo přeložila. Tak vznikly trhance. Typickým jídlem na tento den byly bramboráky.

Foto: Pixabay.com

K bramborákům se dokonale hodí suchý Ryzlink rýnský, svěží kyselinka a mineralita totiž příjemně osvěží plnou chuť bramboráku. Jen si dejte pozor, abyste do bramboráku nepřidali moc česneku – ten by chuť vína přebil.

Škaredá středa letos vychází na 27. března.

Zelený čtvrtek

Na tento den se vařilo z jarní zeleně a luštěnin. Pekly se preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.

Foto: Pixabay.com

K menu zeleného čtvrtku v podobě salátu, jarní polévky nebo jídla z mladých kopřiv se perfektně hodí elegantní Sauvignon blanc. Jedná se o víno, které je díky svému projevu, kyselince a mineralitě ideální nejen k polévce nebo salátu, ale i k rybě či řízku.

Zelený čtvrtek letos vychází na 28. března.

Velký pátek

Na Velký pátek se obvykle držel půst. Ten, kdo věděl, že páteční půst nevydrží, mohl si k jídlu připravit rybu, pokud si ji mohl dovolit. Lidé, kteří rybu neměli, si napekli náhražky ve tvaru ryby z bramborového těsta. V jiných krajích naší republiky se zase připravovalo jediné jídlo dne – sytá hustá polévka z toho, co dům dal.

Foto: Pixabay.com

K rybě vás určitě nezklame perfektně vyladěný Ryzlink rýnský, který je obecně dobrou volbou k rybě, především pokud je připravovaná jen na másle, s bylinkami a bez omáčky. Ryzlink je znám svou vyšší kyselinkou a svěžestí, která se nejen k rybě, ale i mořským plodům skvěle hodí.

Velký pátek letos vychází na 29. března.

Bílá sobota

V tento den se lidé už pořádně najedli. Hlavním chodem totiž byla velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina nebo velikonoční snítek. V tento den také na stole nesměl chybět zlatavý mazanec.

Můj tip na víno k velikonoční nádivce je buď hezky zaoblené Chardonnay, které zrálo v dubovém sudu, a s nádivkou ladí především díky svému plnějšímu charakteru a bohaté textuře, ale samozřejmě by stále mělo mít živou kyselinku. Ideální volbou je francouzské Chardonnay z Burgundska. Nebo můžete naopak nádivku osvěžit a užít si ji s bublinkami v champagne stylu - jako chytrou volbu s dobrým poměrem kvality a ceny doporučuji třeba francouzský Crémant nebo španělskou Cavu, které se dělají stejnou metodou jako Champagne ale za zlomek jeho ceny. V párování jídla a vína je každopádně důležité dbát na to, aby víno nepůsobilo moc mdle nebo naopak nepřebilo svou chutí jídlo.

Bílá sobota letos vychází na 30. března.

Foto: Pixabay.com

Nedělní Boží hod velikonoční

Božím hodem velikonoční svátky vrcholily. Z kuchyně se začaly linout vůně buchet, mazancůmasa. Na Velikonoce se připravovalo maso všeho druhu. Většinou se všichni snažili, aby měli kůzlečí. Jinak se ale podávala hlavně drůbež, skopové, jehněčí, králičípokrmy z vepřového masa. Nechyběl ani pečený beránek. Toho opravdového masového si mohl dovolit jen málokdo, a tak se rozšířil především beránek ze sladkého těsta, kterého známe i my z dnešních jarních a velikonočních oslav.

Nádivka a drůbež se perfektně hodí k burgundskému Chardonnay - příjemně doplní hebkou chuť masa z drůbeže a krásně se snoubí s velikonoční nádivkou. Nicméně pro milovníky červených vín mám taky pár tipů – s pokrmy na Boží hod by se dalo nakombinovat především s kůzlečím, skopovým nebo i vepřovým masem. Doporučuji středně plná ovocná vína z odrůdy Pinot Noir neboli Rulandské modré, Tempranillo z Riojy nebo příjemně ovocné, strukturované ovocné a plné víno Grenache ze Španělska třeba ze slavné oblasti Priorat.

Boží hod velikonoční letos vychází na 31. března.

Velikonoční pondělí

I když tady bude hrát asi hlavní roli vaječňák a slivovice, k vajíčkům a pokrmům z vajíček se víno obecně kombinuje hůře, protože tuk ze žloutku doslova zalepí chuťové pohárky - to platí především k míchaným vajíčkům a vajíčkům na hniličku. Ideální volba vína, které se s tím dokáže dobře poprat, je víno šumivé. Pokud si chcete Velikonoční pondělí pěkně užít už od rána, zkuste k snídani třeba míchaná vajíčka na másle s pravým šampaňským nebo Champagne metodou vyráběnou Cavou ze Španělska, či Crémantem z Francie.

Foto: Pixabay.com

Nicméně k vajíčkům natvrdo a vajíčkovému salátu, který se dostane na vaše domácím menu pravděpodobně od pondělního odpoledne doporučuji také bílá svěží vína například odrůdy Sauvignon Blanc, ale pozor volte spíše vyzrálejší ovocné projevy této odrůdy - ne ty primárně bylinkovo-kopřivové, Vermentino nebo třeba sicilské bílé víno Grillo. Grillo ze sicilské vulkanické půdy je k vajíčkům mimochodem ideální volbou, nejen díky svému aroma ovoce a květů, která souzní s plnějším charakterem vajíčkových pokrmů, ale především díky svěží mineralitě, která plnou chuť vajíčka skvěle balancuje.

Velikonoční pondělí letos vychází na 1. dubna.

Anketa

Připravujete některá česká tradiční velikonoční jídla?
Ano, spoustu toho, co je v článku zmíněno.
0 %
Jen něco, např. mazanec, beránka a vajíčkovou pomazánku.
100 %
Ne / Velikonoce neslavím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Další tipy na konkrétní vína na párování s velikonočními jídly najdete v tomto mém článku. Přeji vám radostné a chutné Velikonoce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz