Hlavní obsah

Co vlastně Trump řekl aneb pravda, kterou nechceme slyšet…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

100% komentářů Trumpova výroku že za jistých podmínek napadenému NATO USA nepomohou zcela ignoruje smyl jeho výroku a zdůrazňuje marginálie!

Článek

Takže co přesně Donald Trump ohledně pomoci USA pod jeho vedením v případě ruského útoku na NATO řekl? Překlady do češtiny to popisují v podstatě nějak takto: Pokud země NATO nebudou dávat dost na obranu a napadne je Rusko, Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa jim na pomoc nepřijdou. A následuje záplava odmíravých, rozhořčených a negativních komentářů evropských ‚odborníků‘ a masmédií.

Ovšem po přeložení do obecnější řeči (nezapomínejte, byl to hovor diplomata s diplomatem!) řekl Trump v podstatě toto: Pokud se vy nebudete namáhat s dodržením slibů o budováním vlastní obranyschopnosti, nebudeme se my namáhat splnit slib bojovat po vašem boku… prostě nebudeme bojovat za vás!

Čili ještě jednou a ještě jednodušeji: pokud neplníte sliby vy, nečekejte, že je budou plnit ostatní…

Je zarážející, že se všichni kritici Trumpova výroku soustředí jen na tu druhou polovinu jeho prohlášení a tu první, neméně důležitou, zcela zametali pod stůl. Navíc za situace, kdy Trump jako správný americký ‚populista‘ promlouvá především ke svému domácímu publiku. Jsem si jist, že američtí republikáni jeho výroku rozumějí zhruba stejně jako já (viz. tento text).

Představa libovolných republikánů v zemi s tradicí držet osobní zbraně za účelem obrany svých práv (a svobody!), že by si ty zbraně vůbec nepořizovali nebo respektive po jejich zakoupení už nemysleli na to mít pro ně i dostatek munice a znalostí pro jejich použití, je myslím dost absurdní i pro americké pacifisty.

A to můžeme být ještě rádi, že to Trump řekl takto narovinu - kdyby to chtěl nějak zaobalit, stačilo prohlásit třeba že v případě ruského útoku na nějakou zemi NATO bude do 48 hodin v newyorském přístavu připravena první divize Národní gardy a čekat, až si ji napadení Evropadné dopraví na starý kontingent (samozřejmě včetně všech zásob podle amerických standartů tj. včetně cigaret, žvýkaček, filmů pro vojenské kluby atd.)

Pak se se svými tanky Abrams v Evropě rychle přesunou na libovolné bojiště s potřebnou logistikou infrastrukturou (nosnost vozovek a železnic, průjezdnost mostů a pod. - například v ČR nic takového zatím neexistuje!) A další bude ready hned, tak ta první dorazí na určené místo…

Nebo v případě ‚vhodnosti‘ lze ještě tvůrčím způsobem žonglovat s takovýmii jemnými detaily, jako že není rozhodující celkový průměr obranných výdajů všech zemí NATO dohromady (Pobaltí a severské země s Polskem to zvedají již teď), ale i o jednotlivé konkrétní státy. Takže třeba takové Maďarsko nebo Slovensko by nejspíš mohly mít problémy, jaksi…a jako na just jde o státy, které by měly ruského agresora hned za dveřmi a již nyní orientují svou zahraniční politiku východním směrem…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám