Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokouší se z toho Vladimir Vladimirovič vykroutit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový směr kremelské propagandy?

Článek

Snad nejzajímavější zpráva začátku roku 2024 je ta dnes na Seznamu publikovaná s Putinovým tvrzením, že na Ukrajina zaútočil na základě ‚přání‘ svého lidu.

Ponechme stranou naprosto absurdní obsah a soustřeďme se spíše na to, co v ní zůstává na první pohled skryté. Na její propagandistický význam.

Zjednodušeně řečeno (a to ji také činí tak ‚zajímavou‘) je to zcela nová propagandistická linka, která má nejen reagovat na aktuální situaci, ale potenciálně i předejít budoucím opravdu závažným komplikacím.

Doposud se Putin prezentoval jako silný vůdce Ruska, který se rozhodl silou neporazitelné armády ochránit ubohý trpící lid Donbasu a navrátit ruské říši ztracená území (obnova CCCP). Prostě respektu hodný macho!

No, vojenské řešení se poněkud protahuje a konec v nedohlednu… ale pořád macho. Jenže teď už se začínají bouřit matky, manželky a dcery vojáků nahnaných válčit na Ukrajinu a oblíbené odkazy Vladimira Vladimiroviče na historii druhé světové války (pardon – ‚Velké vlastenecké války!) mohou přinést víc škody než užitku, přičemž předem zmanipulované volby jsou za dveřmi…

Problém je hlavně s tím, že hnutí matek, manželek a dcer mělo od napadení CCCP Hitlerem na celé Rusko vždy velký dopad. A když se nám nyní začnou bouřit zrovna kvůli nějakým dvěma mizerným rokům bojů na Ukrajině, co s tím? Dřív, než to přeroste zvládnutelnou mez (nezapomínejte – volby!)?

Takže nový směr propagandy – Vladimir Vladimirovič za nic nemůže, on se jenom jako správný gosudar snažil plnit vaše přání. Na co si chcete vlastně stěžovat? Máte to, co jste chtěli…

Pořád macho, ale především macho plnící vaše přání!

Problém s tímto novým narativem není ani tak v tom, že může nějaký čas trvat, než se jej podaří disciplinovanému stádu oveček natlouct do hlavy, jako spíš v tom, že je silně nekonzistentní s narativy, které byly poslední dva roky ohledně Ukrajiny používány. A že ty dva roky je příliš krátká doba na to, aby na ně propagandou nonstop zpracovávané masy zcela zapomněly.

Jako by byl vymyšlen příliš narychlo a v nouzi, bez vyhodnocení všech možných komplikací a úskalí, ke kterým může vést…

Na druhou stranu jsou ale i zde místa, na kterých lze zapracovat a vše hezky ‚vylepšit‘. Možná by to chtělo objevit někde na Doněcku zvací dopis, požadující ‚preventivní úder proti fašistickému ukrajinskému režimu‘, nebo alespoň náčrtky plánu NATO na útok proti mírumilovné ruské říši z ukrajinského území. Případně nějaký ten koncentrační tábor pro nepohodlné rusky mluvící obyvatelstvo.

Iniciativě se meze nekladou, takže do toho! Jen ještě nezapomeňte doladit soulad tvrzení ‚Já jsem macho‘ a ‚Já nic, já muzikant…‘.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám