Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slovenští absolventi českých vysokých škol v ČR zůstávají pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nemusí být Euro, ale české korunky postačí.

Zákony ČR jasně umožňují, že zde může studovat jakýkoliv cizinec, který prošel přijímacím řízením na VŠ a Univerzitu a studium absolvuje na státních školách v českém jazyce. Studentů ze Slovenska je cca 40 %, a proto tolik vysokoškoláků pracuje v ČR.

Článek

Vážení a milí, je mi osobním potěšením se v životě při jakékoliv příležitosti od nákupu až po jednání na úřadě setkat s východními sousedy ze Slovenska. Rád a tedy často využiji tuto příležitost ke krátkému, někdy i delšímu rozhovoru, kdy většinou zjišťuji, že se jedná o vysokoškoláky studující na území ČR. Oni jasně znají potřeby trhu práce u nás a tedy jeho některé přednosti využívají. Vědí, že platová situace na Slovensku je nižší, a proto se jim zde velmi daří a nakonec i velkou měrou pomáhají k rozvoji prosperity v ČR.

Je jasné, že někteří odejdou ze Slovenska i v době vlády V. Fica, což se stává v každé svobodné demokratické zemi, že vyhraje volby někdo, kdo nesedí všem obyvatelům té, které země. Slovensko si většinově vybralo suverénní vládu vedenou V. Ficem a je tedy velmi tendenční mluvit o tom, že díky jeho programu odcházejí lidé pracovat do ČR a že tedy přicházejí lidé vzdělaní na Slovensku a tím vlastně přinášejí do české ekonomiky miliardy Kč, které vydalo Slovensko na jejich vzdělání, což je v minimální míře možné.

To potvrzuje případ exministra obrany SR , který se stane od 1. 11. 2023 poradcem ministryně obrany ČR. Ale na nejvyšší státní vyznamenání ČR, pro premiéra vlády SR, to určitě nestačí. Ale zajisté by to bývalo stačilo na zdvořilostní gratulaci od vedoucích představitelů ČR k volebnímu vítězství socialistů SMER. Toť vše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz