Hlavní obsah
Zdraví

Jak předcházet onkologickým onemocněním? Prevence je klíčová!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Vlastimil Válek

Na dnešek připadá Světový den boje proti rakovině. Na onkologická onemocnění (laicky „rakovinu“) umírá ročně v Česku 28 tisíc lidí. My zdravotníci dnes umíme nejen zachytit rakovinu včas, ale třeba i zabránit jejímu vzniku.

Článek

Klíčová je prevence. Typickým příkladem je rakovina tlustého střeva. Jen tato jediná onkologická diagnóza je ročně nově zjištěna u 7 500 pacientů a téměř 3 400 pacientů na ni ročně umírá. Přitom pokud by každý z nás chodil na screeningovou kolonoskopii, přestala by rakovina tlustého střeva být strašákem a naše země by opustila čelní příčky žebříčků v počtu úmrtí na toto onemocnění.

Lékař během tohoto výkonu odstraní případné polypy tlustého střeva a rakovina ve většině případů ani nevznikne. Přitom stačí na toto vyšetření jít jednou za deset let.

Některým typům rakoviny lze zcela předcházet
Pokud by první kolonoskopie proběhla v padesáti letech, tak za život absolvujete většinou čtyři kolonoskopie. Cena za všechna tato vyšetření je okolo čtyřiceti tisíc korun, které jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Příprava na vyšetření není – lidově řečeno – sice žádná hitparáda, ale dá se zvládnout a já to taky dal. Vlastní vyšetření trvá desítky minut a dnes už není nijak bolestivé.

Takže si to shrňme: Čtyřicet tisíc korun zaplacených pojišťovnou, čtyři kolonoskopie a celkem dvanáctidenní příprava na ně mi dává v podstatě jistotu, že nikdy neonemocním rakovinou tlustého střeva. To je poměrně zanedbatelný časový náklad, nemyslíte?

Obzvlášť, když to porovnám s tím, co je na druhé misce vah – zhoubný nádor, náročná operace, onkologická léčba, nejistá prognóza a špatná kvalita života či dokonce smrt. V boji o lidský život nemá smysl hledět na náklady, ale když mluvíme o nemoci, které lze předcházet, uvedu, že částka vynaložená na léčbu je v tomto případě přibližně pětadvacetkrát až třicetkrát vyšší.

Posílili jsme screeningové programy
Řada lidí na prevenci a screening nedbá. Přitom jsme pro naše občany vypracovali jeden z nejlepších systémů screeningových programů v Evropě, který je plně hrazený a široce dostupný. Co vlastně vše české zdravotnictví občanům v tomto směru nabízí?

Očkování proti HPV – je zdarma pro dívky i chlapce a já připracuji jeho ještě větší rozšíření. Pokud by se zašli naočkovat všichni, kterých se to týká, tak rakovina dělohy a děložního čípku téměř zmizí.

Screening karcinomu prsu – je to jednoduché rentgenové vyšetření, kde připravujeme další zvýšení jeho kvality. Pokud by se všechny ženy zvané na screening tohoto programu účastnily, můžeme rakovinu prsu zachytit ve velmi časném stádiu a úspěšně ji léčit.

Nově jsme spustili pilotní program časného záchytu karcinomu plic. I tento program se ukazuje jako velmi efektivní. V letošním roce také připravujeme pilotní program screeningu karcinomu prostaty.

Prevence a screening jsou moje zásadní priority. Byla to i naše priorita v rámci českého předsednictví Radě EU a podařilo se nám projednat a schválit komplexní změnu pravidel pro screening v EU, vycházející z vědeckých dat.

V ČR jsme letos také výrazně navýšili fondy prevence zdravotních pojišťoven. Proto každému občanovi doporučuji, aby si u své pojišťovny každý rok zjistil, na co může využít peníze z fondu prevence. Sjednotili jsme metodiku a koordinaci screeningových programů. Zavádíme nové screeningové programy. Zvyšujeme úhrady a dostupnost screeningu. Proto screening a prevence = Válek a TOP 09.

Teď jde jen o to, aby občané tento prostřený švédský stůl onkologické prevence využili. Proč?

  1. Ušetříme peníze, které pak můžeme použít pro pacienty třeba se vzácným onemocněním.
  2. Každý dostane šanci, že nebude mít rakovinu třeba tlustého střeva nebo onemocnění zachytí v časném stádiu.
  3. Předejdeme tisícům dalších vážných onemocnění nebo je zachytíme včas a vyléčíme.

A to rozhodně stojí za to!
Na 4. únor každoročně připadá Světový den boje proti rakovině. Proto tento den využívám jako apel k tomu, abyste kontaktovali svého lékaře nebo pojišťovnu a zjistili, na co máte nárok. Neváhejte!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz