Hlavní obsah

Podpora dietního stravování letos zaznamenala přelom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastimil Válek

Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

Už desítky let systematicky podporuji celiaky, jejich léčbu i dostupnost bezlepkové stravy. Nejdříve jako lékař, později poslanec a dnes jako vicepremiér a ministr zdravotnictví. A po letech snažení a drobných kroků letos děláme krok skutečně mílový.

Článek

Na úvod uvedu pár faktů. Celiakie je celoživotní systémové onemocnění, které se rozvíjí u geneticky predisponovaných osob při konzumaci lepku (glutenu). Důsledkem této autoimunitní reakce je chronické zánětlivé postižení tenkého střeva spojené s poruchou vstřebávání některých živin. S ohledem na možné různorodé klinické příznaky může být toto onemocnění zvláště v dospělém věku často těžko rozpoznatelné. Typickými projevy poruchy vstřebávání živin jsou průjmy, úbytek na váze, celková slabost, únava. Kauzální léčbou, tedy zaměřenou na příčinu nemoci, je v současnosti bezlepková dieta.

A jak jsem se k tématu celiakie dostal já? Na to je nutno vrátit se více než 30 let zpět, konkrétně k mé doktorandské práci. Jejím tématem bylo vyšetření tenkého střeva pomocí metody enteroklýza, tedy cíleného vyšetření tenkého střeva pomocí kontrastní látky. Po jejím obhájení jsem se onemocněním tenkého střeva začal zabývat intenzivně, a to pomocí různých metod. Z nich se ukázalo jako zásadní vyšetření tenkého střeva pomocí ultrazvuku. Tuto metodu jsme na našem pracovišti zavedli spolu s kolegy z Německa jako první na světě.

Němci podobně jako na našem pracovišti tuto metodu před více než třiceti lety využívali k diagnostice a sledování nemocných s dalším autoimunitním zánětlivým onemocněním trávicího traktu - Crohnovou chorobou. My jsme jako první provedli a posléze publikovali studii, kdy jsme touto metodou hodnotili postižení tenkého střeva u pacientů s celiakií. A od té doby mě téma celiakie nepustilo.

Navázal jsem spolupráci s Klubem celiakie Brno a spolu jsme se šířili osvětu o tomto tématu. V roce 2018 se podařil velký úspěch – řada škol začala podporovat bezlepková jídla,a vyšla tak vstříc dětem, které se díky tomu mohly zapojit u obědu mezi kamarády a necítit se vyloučení jen kvůli tomu, že mají celiakii.

Střih: říjen 2021. Stal jsem se ministrem zdravotnictví a vicepremiérem. Tím se mi otevřely možnosti ovlivňovat věci do té doby netušeným způsobem. Neváhal jsem a svoji misi za lepší stravování nejen ve školách, ale i nemocnicích a sociálních zařízeních, jsem povýšil na zcela novou úroveň.

Vznikla díky tomu Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravování, kterou mám jako vicepremiér na starosti. Nudný název a bezvýznamná platforma, říkáte si? Chyba lávky, přátelé! Stravování ve školách a zdravotnických a sociálních zařízeních má každodenní vliv na miliony lidí od dětského až po seniorský věk. A zde se naskytla příležitost, kterou jsme nepromeškali. Pod vedením nesmírně kompetentní ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové pravidelně jednají zástupci několika ministerstev, expertů na stravování a zástupci neziskového sektoru a posouvají se vpřed. A díky jejich společnému úsilí vznikl přelomový dokument: Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování.

Nikdy bych si tehdy jako mladý doktorand nepředstavoval, že toho budu svědkem, ale dnes máme pro školy v tomto směru propracovanou metodiku (nejen pro celiaky), která je nejen správně po odborné stránce, ale také je školami akceptována, chválena a zaváděna do praxe. A mnoho dětí už díky ní sedí vedle svých spolužáků v kantýně a pochutnávají si na jídle, které je zdravé, chutné a neničí jim zdraví.

A to Vám řeknu, je jedna z největší odměn toho být ministrem zdravotnictví. Když jste lékař, tak postupujete často pacient po pacientovi. Zachráníte jeden život a jdete na druhý, a tak pořád dál. Díky tomuto projektu ale mnoho lidí nebude třeba zachraňovat, protože díky stravě vhodné pro celiaky u mnoha z nich nedojde k rozvoji mnohem horších onemocnění jako jsou některé druhy rakoviny. V tom je totiž kouzlo ministrování: když chcete a máte kolem sebe kompetentní spolupracovníky, tak můžete zlepšovat život a zdraví na republikové úrovni. A to je přeci krásné! Další krok u celiakie? Větší podpora bezlepkové diety ze strany zdravotní pojišťoven. Na tom už taky pracuji!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz