Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kryštof Kolumbus věděl o existenci tajemné země? Nová odhalení z Itálie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Library of Cogress / Library of Cogress free photo

Kryštof Kolumbus mohl mít informace o existenci Nového světa přímo ze své rodné Itálie. Sto let před jeho slavnou plavbou psal o zemi připomínající Ameriku jeho krajan, italský mnich Galvano Fiamma.

Článek

Kolumbus doplul do Ameriky v roce 1492, ale až do své smrti věřil, že našel západní cestu do Indie. Dlouho se předpokládalo, že kromě Vikingů nikdo v Evropě o existenci Ameriky nevěděl. To se však změnilo. Vědecký časopis Terrae Incognitae nedávno publikoval studii, která dokazuje, že o novém kontinentu psal již na začátku 14. století Galvano Fiamma.

Přesný popis Grónska v díle italského mnicha

Tento italský mnich ve svém díle, založeném na svědectví námořníků, popisuje existenci Marckalady (Marklandu), která leží na západ od Islandu a Grónska. Popis Grónska odpovídá podmínkám, které na ostrově ve 14. století skutečně panovaly.

„Námořníci, kteří plují severními moři, tvrdí, že na sever za Norskem je Island; dále pak ostrov jménem Greenland (Grónsko), kde Polárka zůstává směrem na jih. Guvernérem ostrova je biskup. V zemi není pšenice, víno ani ovoce; lidé žijí z mléka, masa a ryb a bydlí v podzemí.“

Byla Marckalada ve skutečnosti Amerikou?

Fiamma dále popisuje, že v Grónsku žijí velcí bílí medvědi, kteří plavou v moři. Měl tedy od námořníků, kteří Grónsko navštívili, poměrně přesný popis ostrova. Následně píše o zemi směrem na západ od Grónska: „Dále západním směrem leží další země jménem Marckalada, kde žijí obři. V této zemi stojí domy z tak obrovských kamenných desek, že je nemohl postavit nikdo jiný než obři. Jsou tam také zelené stromy, zvířata a velké množství ptáků.“

Tato pasáž o Marckaladu odpovídá ságám, které Vikingové vyprávěli o existenci Marklandu (nejspíš Labrador či Newfoundland). O jejich cestách do Severní Ameriky se ví již dlouho. V roce 1960 byly na Newfoundlandu nalezeny pozůstatky vikinských obydlí.

Až do nedávna však neexistovaly důkazy o tom, že by o existenci Ameriky slyšel kdokoli mimo severní Evropu, až do doby, než v roce 1492 na západ vyplul Kolumbus. Objevení díla „Cronica Universalis,“ které sepsal dominikánský mnich Galvano Fiamma mezi lety 1339 a 1345, však ukazuje, že mohl mít janovský námořník docela dobrou představu o její existenci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz